پخش زنده
امروز: -
هتلها اوایل سال ۹۹ جزو مشاغل پرخطری بودند که باید تعطیل میشدند، یعنی درست زمانی که میتوانستند ضررها را جبران کنند، تا اینکه اعلام شد تنها اقامت در هتلها میتواند خطر سفر را کمتر کند.
به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ همزمان با شیوع ویروس کرونا در اواخر سال ۹۸ و اعلام قرنطینه خانگی در ایام عید نوروز ۹۹ وزارت میراث فرهنگی نیز بایستی تلاش میکرد تا وضعیت فعالان صنعت گردشگری را به یک نقطه ایده آل برساند، چون بسیاری از آنها ضرر کرده بودند و ایام عید منتظر بودند تا این ضررها جبران شود، اما درست در همین ایام اعلام شد که همه باید در خانه بمانند و کسی به جایی سفر نکند.
هتلها نیز برای مدتی تعطیل بودند، چون از نظر ستاد کرونا مراکز اقامتی و هتلها جزو مشاغل پر خطر محسوب میشدند؛ بنابراین در ایام عید تنها برخی از آنها باز بودند آن هم با این توجیه که برخی از افراد برای مأموریت به استانی میروند و باید مراکز اقامتی برای این افراد باز باشد.
در ان میان بسیاری از هتلها بسته شدند به این دلیل که مسافر نداشتند و باز بودن آنها توجیه اقتصادی نداشت. بدتر اینکه هتلداران نمیدانستند تا چه زمانی این وضعیت ادامه خواهد داشت. پس از عید دستور بازگشایی هتلها با رعایت پروتکلها و ضوابط بهداشتی داده شد، اما باز هم خیلی از هتلداران به دلیل نبود توجیه اقتصادی، حاضر به بازگشایی هتلها نشدند. این وضعیت هنوز هم ادامه دارد به خصوص در شهرهای کوچک. چون هتلدار میبایست حقوق کارکنان و مواد مصرفی هتل و هزینه انرژی را میپرداخت.
به عنوان مثال هنوز در شهر مشهد حدود ۴۰ درصد هتلها به وضعیت سابق برنگشته اند. هر زمان نیز که ایام تعطیلات وجود داشت، هتلها باز هم سطح اشغال زیادی نداشتند، چون یا مسئولان میگفتند که مردم به سفر نروند و یا مردم خودشان حاضر به مسافرت نمیشدند مگر تعداد اندکی.
آقای جمشید حمزه زاده رئیس جامعه هتلداران کشور خرداد ماه سال ۹۹ گفته بود: غیر از کیش، آذربایجان شرقی و برخی استانهای شمالی، ضریب اشغال سایر هتلها در استانهای دیگر کمتر از ۵ درصد است. یکهزار میلیارد تومان از کاهش درآمد مربوط به ماه اسفند و ۲ هزار میلیارد مربوط به فروردین و ۱۵۰۰ میلیارد از کاهش درآمد نیز مربوط به اردیبهشت بوده است. در ۲۰۷۰ هتل و هتلآپارتمان زیرمجموعه جامعه هتلداران، ۷۵ هزار کارمند به صورت مستقیم مشغول فعالیت هستند که با از دست رفتن درآمد هتلها، پرداخت حقوق این افراد با مشکل مواجه شده است.
در این میان غیر از بیکاری افرادی که در هتلها مشغول به کار بودند، بسیاری از هتلها در شهرهای مختلف به تعطیلی کشانده شدند. همینطور طبق اعلام جامعه هتلداران، از ابتدای کرونا تا بهمنماه؛ هتلها ۱۴ هزار میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان ضرر دادهاند.
هنوز هم درصد رزرو هتلها بسیار کم است، میتوان گفت میانگین کشوری درخواست رزرو هتل برای ایام نوروز کمتر از ۱۵ درصد است. این درحالی است که به طور معمول در این ایام میانگین تقاضا برای رزرو بین ۵۰ تا ۶۰ درصد بود.
از سوی دیگر هتلداران اعلام میکنند که اگرچه وزارت میراث فرهنگی اعلام کرد پیگیر امهال سه ماهه مالیات برای هتلداران است، اما سازمان امور مالیاتی برخی از هتلداران را به دلیل نپرداختن مالیات جریمه کرده و یا به آنها اخطار داده است.
همچنین خیلی از هتلداران وام ۱۲ درصدی کرونایی پیشنهاد داده شده را دریافت نکردهاند، چون هم به نظر آنها سود این وام زیاد است و هم اینکه هتلداران را مقروضتر خواهد کرد؛ بنابراین تسهیلاتی که باید داده میشد، تا آنها از وضعیت رکود خارج شوند نیز در طول سال ۹۹ به کارشان نیامد.
با وجود اینکه در اوایل سال ۹۹ اعلام شد هتلها یکی از مشاغل پرخطر هستند و باید تعطیل شوند و در این زمینه نیز اظهارات متناقضی وجود داشت، اما امسال اعلام شد تنها اقامت در هتل و داشتن مدرک رزرو هتل میتواند سفر مسافران نوروزی را از نظر سلامت تضمین کند به همین دلیل اعلام شد اقامت در هتلهای مجاز و دارای مجوز از سوی وزارت میراث فرهنگی یکی از موارد رعایت کردن پروتکلهای بهداشتی مربوط به سفر خواهد بود.
البته باز هم این وضعیت مانند سالهای پیش نخواهد شد، چون همچنان محدودیت سفر و تردد در برخی از شهرها و استانها وجود دارد و خیلیها در ایام عید به سفر نمیروند و هتلها نیز در شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی مسافری نخواهند داشت.