پخش زنده
امروز: -
با نام گذاری سال ۱۴۰۰ با عنوان "تولید؛ پشتیبانی، مانع زدایی ها" از سوی رهبر معظم انقلاب، سنت نامگذاری سالها از سوی ایشان به بیش از ۲۰ سال رسید.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بالغ بر یک دهه است که رهبر معظم انقلاب (مدظله) شعارهای هر ساله را با موضوع تولید و اقتصاد و رویکردهای اقتصاد مقاومتی انتخاب می نمایند که حکایت از نگاه دقیق ایشان به پیش شرط های تولید و حمایت از تولید دارد. شاید هم یکی از دغدغه های رهبر معظم انقلاب اسلامی در این سال ها پویایی در اقتصاد و تولید بوده است که با نام گذاری ایشان در این سال ها این موضوع بیشتر نمایان و مشهود شده است.
با نام گذاری سال 1400 با عنوان "تولید؛ پشتیبانی، مانع زدایی ها" از سوی رهبر معظم انقلاب، سنت نامگذاری سال ها از سوی ایشان به بیش از 20 سال رسید.
شروع نام گذاری سال را به طور مشخص می توان از سال 1378 بیان کرد که در سال-های ابتدایی، نام گذاری ها ابتدا در حوزه سیاست گذاری مانند سال همبستگی ملی و مشارکت عمومی، سال اتحاد ملی، انسجام اسلامی، خدمتگزاری، سال پاسخگویی و ...بوده است، اما از سال 88 بود که دنباله دار عنوان اقتصادی برای هر سال از جمله همت مضاعف، کار مضاعف از سوی ایشان انتخاب شد.
اما از دهه90 عناوین انتخاب شده رهبر معظم انقلاب همه وجه اقتصادی بوده است: (1390: جهاد اقتصادی، 1391: تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، 1392: حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی،1393: اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی، 1394: دولت و ملت، همدلی و همزبانی، 1395: اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل، 1396: اقتصاد مقاومتی، تولید – اشتغال، 1397: حمایت از کالای ایرانی، 1398: رونق تولید، 1399: جهش تولید).
وقتی بیشتر به نامگذاری سال ها در دهه 90 می نگرنیم، متوجه می شویم که رهبر معظم انقلاب بر تولید و حمایت از تولید در این سال ها بیشتر تاکید داشتند، به گونه ای که چهار بار از واژه تولید به طور مشخص و حمایت از کالای ایرانی، را در حمایت از تولید در طول این دهه استفاده کردند.
به باور برخی کارشناسان اقتصاد، شعار1400 (تولید؛ پشتیبانیها، مانع زداییها) با شعار سال ۹۸ (رونق تولید) و سال ۹۹ (جهش تولید) یکی است؛ با این تفاوت که رهبری تقویت پشتیبانی تولید که همان نقطه ضعف سالهای گذشته است را خواستار شدند.
به عقیده این کارشناسان، تولید در کشوری رشد می کند که جذابیت اقتصادی داشته باشد، لذا باید بازارهای موازی تولید کنترل شود و ابزاری به نام مالیات دستمایه مناسبی برای حفظ تولید داخلی محقق شود. از سوی دیگر، مهم ترین موضوع در رشد تولید؛ نقش مردم، اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی است که قدرت اقتصادی بر پایه حضور مردمی و تعامل اقتصادی ارتقا می یابد.
اما اینکه فلسفه نامگذاری سال ها چیست، باید بیان کرد که به گفته غلامعلی حداد عادل فلسفه این کار جلب توجه مردم به یک ارزش خاص و همینطور در نقطه مقابل آن به یک مشکل است. بر این اساس، رهبر جمهوری اسلامی با اطلاعات و گزارشهایی که از سراسر کشور دریافت میکند و بررسی برخی پارامترهای اجتماعی، دینی و فرهنگی دیگر، مردم را به یک موضوع توجه میدهد .
در هر حال یک دهه تاکید اقتصادی رهبر معظم نشان می دهد که هر چند گام های موثری در این راستا برداشته شده است و تا حدودی عملیاتی شده است، اما نیاز به عزم جدی تر مسئولان در این راستا را می طلبد، تا جایی که حتی خود رهبر معظم انقلاب هم در بین کلام خویش اشاره ای به این موضوع داشتند که شعار سال گذشته؛ یعنی تحقق «جهش تولید» در سال 99 به صورت کامل و صددرصدی محقق نشده است.
البته ایشان به برخی از نکات در تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال گذشته همانند مانع تراشی، قانون گریزی ها، حمایت نشدن تولید در همه بخشها کشور، معضل واردات و قاچاق و... به عینه اشاره داشتند و این نشان می دهد که معظم له تسلط کاملی بر اوضاع اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و.... کشور داشته و دارند که این را باید یک عطیه الهی برای این ملت دانست.
از این رو ضروری به نظر می رسد که در سال1400 مسئولان کشور توجه بیشتری به تغییر ریل اقتصادی کشور به سمت تولید و پشتیبانی از آن بردارند که بتوان در عمل، گام های موثری برای تحقق شعار سال که تولید، پشتیبانی و مانع زدایی است، برداشته شود.
هرچند که رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس از تشکیل کارگروه ویژه ای در این کمیسیون به منظور انجام اقدامات نظارتی در جهت تحقق شعار سال 1400 مطرح کرده است. حال باید دید که میزان تحقق شعار سال در 1400 چه میزان است؟
در هر حال، سال 1400 با شعار مقام معظم رهبری سالی باشکوه و بدور از هرگونه مشکلات معیشتی خواهد بود، لذا باید تلاش کرد تا با رویکرد جامع تر و دقیق تر و با نگاه جدید به مانع های تولید برداشته شود تا زمینه عملی تحقق این شعار سال از سوی مسئولان و عزم جدی آنها در این راستا ایجاد شود.
زهره دانشمندی؛ پژوهشگر پژوهش خبری