نشريه هيل
آمریکا باید در روابط با عربستان بازنگری کند
بايدن بايد ولیعهد عربستان را بخاطر قتل جمال خاشقجی وادار به پاسخگویی و تحریمهای مالی و مسافرتی و توقف فروش سلاح را عليه عربستان اعمال کند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، نشریه هیل در مطلبی تحلیلی نوشت اگر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا محمد بن سلمان ولیعهد عربستان را بخاطر قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی وادار به پاسخگویی نکند، کنگره باید این کار را انجام دهد و تحریمهای مالی و مسافرتی علیه بن سلمان اعمال و فروش تسلیحات نظامی به این کشور را متوقف کند.
نشریه هیل وابسته به کنگره آمریکا در مطلبی به قلم ویلیام هارتونگ مدیر برنامه سلاح و امنیت در مرکز سیاستهای بین المللی نوشت: امتناع دولت بایدن از پاسخگو دانستن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی شخصاً برای نقش وی در قتل جمال خاشقجی- روزنامه نگار سعودی ساکن ایالات متحده- هم از نظر اخلاقی غیرقابل قبول است و هم از نظر استراتژیک تاثیر بد دارد. اعطای معادل دیپلماتیک کارت آزاد از زندان به بن سلمان، او را به ادامه یک سری سیاستهای بی پروا که سبب بی ثباتی، سرکوب و درگیری در غرب میشود، تشویق میکند و هیچ یک از آنها منافع بلند مدت آمریکا نیست.
تصمیم محمد بن سلمان یک لحظه زودرس و حساس در سیاست خارجی بایدن است. موضع آمریکا در جهان چیست و تفاوت سیاستهای فعلی با رویکرد غیراخلاقی و معاملاتی چند ساله ترامپ چیست؟
دولت بایدن به دلیل تصمیم خود در خصوص پایان دادن به حمایت آمریکا از عملیات تهاجمی در یمن و همچنین توقف فروش سلاح (به عربستان) شایسته اعتبار است. اما با توجه به سابقه وحشتناک حقوق بشر عربستان سعودی در داخل و خارج از کشور، که قتل خاشقجی و جنگ وحشیانه آن در یمن تنها نمونههای برجسته آن است، رئیس جمهور بایدن باید فراتر از این کار کند.
یک مکان برای شروع، جلوگیری از فروش تسلیحات و کمکهای نظامی به ارتش عربستان سعودی به عنوان اهرم فشار برای جلوگیری از هدف قرار دادن غیرنظامیان در یمن و ایفای نقش سازنده در گفتگوهای صلح فراگیر با هدف پایان دادن به جنگ است. همانطور که بروس ریدل از موسسه بروکینگز خاطر نشان کرده است نیروی هوایی سلطنتی سعودی بدون لوازم کمکی و یدکی آمریکا زمین گیر میشود. پایان دادن به این حمایت پیام محکمی میفرستد که رفتارهای فعلی عربستان در یمن دیگر تحمل نخواهد شد. در کوتاه مدت، فوریترین کار فشار بر ریاض برای رفع محاصره ویرانگر در یمن است که مانع از واردات سوخت و سایر تجهیزات بشردوستانه شدیداً ضروری و مورد نیاز شده و آسیبهای کمبود مواد غذایی و مراقبتهای پزشکی را افزایش میدهد.
آمريکا بايد روابط نظامی با رژیم سعودی را قطع کند
قطع روابط نظامی با رژیم سعودی اولین قدم مهم در جهت بازسازی کامل روابط آمریکا و عربستان است. مجازات محمد بن سلمان مورد بعدی است. حداقل، دولت باید طبق قانون جهانی مگنیتسکی- که برای افراد خارجی و مسئول دانستن بخاطر قتلهای غیرقانونی، شکنجه یا سایر نقضهای فاحش حقوق بشر شناخته شده در سطح بین المللی اعمال میشود و بن سلمان کاملاً متناسب با این توصیف است- بن سلمان را مورد تحریم مالی و مسافرتی قرار دهد.
مقامات دولت آمریکا بهانههای زیادی را برای پاسخگو نکردن محمد بن سلمان سرهم کرده اند که از جمله آن این است که این مسئله به شدت روابط با یک متحد را که این روابط برای تلاش برای مهار ایران و مبارزه با تروریسم حیاتی است، مختل میکند. هیچ یک از این منطقها امکان بررسی دقیق ندارند. هر آنچه اطلاعات عربستان سعودی در مورد فعالیتهای تروریستی ممکن است ارائه دهد یا نتواند ارائه دهد، بیشتر از تأثیر رفتار تهاجمی آن در یمن است که فضای بیشتری را برای فعالیت و بکارگیری گروههای تروریستی مانند القاعده در شبه جزیره عربستان ایجاد کرده است؛ و آنچه در روابط با ایران کلیدی و مهم است ایجاد بلوک ضد ایرانی با محوریت عربستان نیست. انجام این کار خوراکی برای درگیری بیشتر است. مهمترین و اولین گام در رویکرد جدید آمریکا در سیاست غرب آسيا بازگشت مجدد و هرچه سریعتر به توافق هستهای ایران که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک مشترک (برجام) شناخته میشود- است.
پشتیبانی آمريکا از عربستان یکی از عوامل محرک برای مداخله ویرانگر ریاض در یمن بود
رویکرد یکجانبه آمریکا که از عربستان سعودی بدون در نظر گرفتن رفتار آن، از آن پشتیبانی میکند، یکی از عوامل محرک برای مداخله ویرانگر ریاض در یمن بود که یکی از پروژههای محمد بن سلمان بود که به اشتباه تصور میکرد در کوتاه مدت با پیروزی عربستان به پایان میرسد. با نزدیک شدن به ششمین سالگرد جنگی که منجر به کشته شدن تقریباً ۲۵۰ هزار انسان شده و میلیونها نفر را در معرض گرسنگی و بیماری مهلک قرار داده است، زمان طولانی گذشته است که رویکرد متعادل تری برای روابط آمریکا با ایران و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) داشته باشیم.
همه جهان نظاره گر واکنش دولت بایدن به قتل خاشقجی و سایر جنایات سعودی است که محمد بن سلمان در آن نقش داشته است. جو بایدن به عنوان یک نامزد به ما اطمینان داد که اگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود، آمریکا در روابط خود با عربستان سعودی، منافع خود را مد نظر قرار نمیدهد. اکنون زمان آن است که آن را اثبات کند و نه تنها یک معیار عدالت برای جمال خاشقجی فراهم کنیم بلکه یک دوره جدید و عملیتر برای سیاست آمریکا در خاورمیانه و فراتر از آن تعیین کند.
اگر رئیس جمهور اقدامی نمیکند، کنگره باید این کار را انجام دهد. قبلاً لایحههایی برای قطع فروش همه تسلیحات به عربستان سعودی در دستور کار بوده است. تحریمهای مالی و مسافرتی را علیه محمد بن سلمان اعمال کنید و انتقال تسلیحات آمریکا به کشور پادشاهی را به حالت تعلیق درآورید تا اینکه محمد بن سلمان در مورد قتل خاشقجی پاسخگو باشد. همه این اقدامات شایسته حمایت هستند و همه نشان دهنده یک مسیر جدید در روابط آمریکا و عربستان است.