رئیس کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با روسیا الیوم تاکید کرد
آمریکا باید تحریم های ضد ایران را لغو کند
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرد واشنگتن باید تحریمها را لغو کند و بعد از آن میتواند به توافقنامه بازگردد؛ بنابراین نیازی به گفتگوی مستقیم و غیر مستقیم وجود ندارد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما ، رئیس کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد ما در هر گونه رویارویی احتمالی با رژیم صهیونیستی نیازی به سلاح هستهای نداریم و فائق آمدن بر اسرائیل نیازی به سلاح هستهای ندارد بلکه نیازمند آگاهی امت اسلامی و ایمان آنها به قدرت خود است.
شبکه روسیا الیوم در برنامه «نیوزمیکر» با فریدون عباسی ، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفتگو کرد.
فریدون عباسی در پاسخ به سوالی در خصوص بازگشت به توافق هستهای و اینکه ایران یا آمریکا باید گام اولیه را بردارند و آیا امکان گفتگوی مستقیم میان دوطرف وجود خواهد داشت؟ گفت: اکنون دیگر زمان اینکه چه کسی باید گام اول را بردارد، گذشته است، زیرا ایران همه گامهای مطلوب را برداشته است. ما تعهدات زیادی را پذیرفته و انجام داده ایم. ما پذیرفتیم تحقیقات هستهای علمی خود را محدود کنیم تا طرف مقابل به ما اعتماد کند و تحریمها برداشته شوند. اکنون زمان زیادی از نقض تعهدات به دست طرف مقابل میگذرد و ایران در ابتدا بنا به توصیه کشورهای دوست، به این نقضها پاسخ نداد، اما بعد و گام به گام شروع به کاهش تعهدات کردیم تا سیگنالهای لازم را به طرف مقابل ارسال کنیم تا به تعهدات خود در توافقنامه بازگردد، اما متاسفانه خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) فرصتهای زیادی را تباه کرد و اکنون قانونی پارلمانی تصویب شده است که بر اساس آن واشنگتن باید تحریمها را لغو کند و بعد از آن میتواند به توافقنامه بازگردد؛ بنابراین نیازی به گفتگوی مستقیم و غیر مستقیم وجود ندارد.
عباسی در پاسخ به سوالی درباره قانون پارلمان و افزایش سطح غنی سازی و تعداد سانتریفوژها و اینکه آیا این اقدام به روابط ایران با آژانس و کشورهای غربی و مسیر توافق هستهای تاثیر منفی نخواهد گذاشت؟ گفت: ما باید میان روابط خود با آژانس با روابط با دیگران فاصله و تفاوت قائل شویم. روابط ما با آژانس روابطی قانونی و حقوقی است و تهران هنوز هم به قوانین آژانس پایبند است و مانند دیگر کشورها و بر اساس پیمان منع گسترش هستهای و پادمانها، نظارت بر فعالیتهای هستهای خود را پذیرفته است. حتی ما نظارت اضافی (پروتکل الحاقی) را نیز اجرا کردیم تا نگرانیها را در خصوص برخی مسائل ادعایی برطرف کنیم. برخی از نظارتها دارای تاریخ انقضا بوده و پایان یافته است و برخی براساس پروتکل الحاقی بوده، اما متاسفانه طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد و بنابراین ایران نمیتواند به صورت یکطرفه به تعهدات خود عمل کند و در مقابل از حقوق خود نیز محروم باشد. ما خدا به حقوق خود دست خواهیم یافت و مانند دیگر کشورها به همکاری خود با آژانس ادامه میدهیم. اما درخصوص روابط با کشورهای دیگر باید عرض کنم، اگر قانون پارلمانی به این روابط آسیب بزند اشکالی ندارد چرا که ما از موضع قدرت حرف میزنیم و قدرت کافی را نیز داریم و قبلا نیز به اذعان بسیاری از کشورها ثابت کرده ایم که اهل گفتگو هستیم و جمهوری اسلامی به تعهدات خود پایبند است.
عباسی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آژانس از فعالیتهای ایران در دو مرکز اعلام نشده خبر داده است؛ یکی در تورقوز آباد نزدیک تهران و دیگری نزدیک شهر اصفهان، خاطر نشان کرد آژانس این را نگفته است. خبرنگار مجدد خطاب به عباسی گفت شما به پرسشهای آژانس پاسخ نداده اید؟
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ گفت: این پرونده قدیمی و مربوط به قبل از سال دو هزار و سه است، اما بر اساس گزارش سال دو هزار و پانزده یوکیا آمانو، این پرونده بسته شده و ایران به همه سوالها پاسخ داده و اکنون این پرونده بار دیگر مطرح شده است. مشکل ایران با آژانس به قبل از سال دو هزار و سه باز میگردد و ایران به همه سوالات پاسخ داد و آژانس همه جوابها را دریافت کرد و در گزارش شورای حکام نتیجه را اعلام کرد. توافقنامه هستهای نتیجه نامهای بود که آمانو سال دو هزار وپانزده به شورای حکام داد و در آن زمان آژانس پرونده را بست؛ بنابراین جمهوری اسلامی هرگونه گزارش جدید را رد میکند، زیرا آن پرونده بسته شد و بعد از آن، توافقنامه هستهای امضا شد.
عباسی در پاسخ به این سوال که چرا آژانس مجدد این موضوع را مطرح کرده است؟ گفت: پرسش من این است که چرا آنها موضوع موشکهای بالستیک را مطرح میکنند. موشکهای بالستیک و نفوذ منطقهای ایران چه ارتباطی با توافق هستهای دارد. به همین سبب آژانس این پرونده را مجدد گشوده است. میتوانیم بگوییم که این ادعاها هیچ پایانی ندارند و بنابراین لازم و شایسته نیست که ما به هر سوال غربیها پاسخ دهیم. مسائل دفاعی ما به هیچ کس ارتباطی ندارد و هیچ کس حق ندارد آنها را به مسائل هستهای وارد کند و گره بزند یا توافق جدیدی بر ما تحمیل کند. اکنون باید طرف مقابل به اجرای تعهدات خود تمرکز کند و بعد از آن میتوان درباره دیگر مسائل صحبت کرد.
مجری روسیا الیوم در ادامه پرسید در ایران فتوایی از جانب آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب مبنی بر حرام بودن ساخت سلاح هستهای وجود دارد. اگر ضرورت اقتضا کند، آیا ممکن است ایران از این فتوا عبور کند و به سمت ساخت سلاح هستهای برود؟
عباسی گفت: ما به طور کلی نیازی به سلاح هستهای نداریم. البته منظورم این نیست که کشوری ضعیف هستیم و نمیتوانیم سلاح هستهای بسازیم. آنچه میتوانم بگویم این است که سلاح هستهای قدرتی ناامن کننده است و نمیتوان بر آن کنترل داشت و بنابراین از قدرت تخریب زیادی برخوردار است. ما در ایران ممکن است صنعت رئاکتورهای تحقیقاتی و پژوهشی نظیر رئاکتور تحقیقاتی تهران بسازیم و امکان دارد مشابه آن را با توانی معادل ده یا بیست مگاوات بسازیم. ما قادر به طراحی و ساخت و راه اندازی رئاکتورها هستیم. رئاکتورها ایمن هستند و امکان کنترل بر آنها وجود دارد و کافی است این دو صفت یعنی ایمن بودن و غیر قابل کنترل بودن را از آن بگیریم تا به مکانی برای ساخت سلاح هستهای تبدیل شوند. آیا ما باید این کار را بکنیم؟ آیا شایسته است ما به سمت دستیابی به نیرویی نامناسب برای بشریت برویم؟ به تاریخ مراجعه کنید تا پاسخ خود را بگیرید. چه کسانی در گذشته به کشتار جمعی و ویرانی گسترده اقدام کرده اند. این کشورهایی که ادعا میکنند ما درپی ساخت سلاح هستهای هستیم، همانهایی هستند که نمیخواهند انقلاب اسلامی در ایران به ثمره بنشیند. آنها توسعه و پیشرفت ما را نمیخواهند. آنها تلاش کردند کودتای تبلیغاتی و نظامی را بر ما تحمیل کنند و سپس جنگ عراق را بر ما تحمیل کردند تا بر قدرت دو کشور مسلمان طی هشت سال جنگ فائق آیند. ما با اتکا به نیروی انسانی و ایدئولوژی خود در این جنگ پیروز شدیم. دشمن اکنون رژیم صهیونیستی است. ما در هر گونه رویارویی احتمالی با رژیم صهیونیستی نیازی به سلاح هستهای نداریم. فائق آمدن بر اسرائیل نیازی به سلاح هستهای ندارد بلکه نیازمند آگاهی امت اسلامی و ایمان آنها به قدرت خود است.
وی درباره تهدیدات اسرائیل و امکان اجرای آن و واکنش ایران در صورت انجام این تهدیدات گفت: آنها پیشتر نیز این تهدیدات را انجام داده اند. اگر به ده سال پیش بازگردیم، میبینیم که آنها مراکز ما را تهدید کرده اند. اسرائیل به جنگندههای آمریکایی مجهز است و تصاویر فتوشاپ در خصوص حضور زیردریایی خود در خلیج فارس منتشر میکند. اسرائیل به فرستادن کماندو و انجام اقدامات خرابکارانه و انفجار داخل ایران هرچند به شکل محدود مبادرت میکند. ما کشور بزرگی هستیم و دشمنانمان از لحاظ توان نظامی ضعیف نیستند، اما ما از آنها به لحاظ عقیده و ایمان و تعهد به دفاع از کشور و ملتمان برتر و قویتر هستیم و در این زمینه بسیار آموخته ایم. آنها وقتی به اقدامات خرابکارانه علیه صنایع هستهای مبادرت کردند و در مرکز سانتریفوژهای ما مواد منفجره کار گذاشتند یا تهدید به حمله هوایی کردند، ما نیز اقدام به تغییر موضع و مکانهای هستهای و تولید سانتریفوژ خود کردیم. یک مرکز جدید طراحی کردیم و توانمندیهای دفاعی خود را برای جلوگیری از هرگونه اقدامات خرابکارانه افزایش دادیم و تجهیزاتی را کشف کردیم که آنها برای آسیب زدن به صنایع هستهای ما ارسال کرده بوند و توانایی خود را افزایش دادیم و ما اکنون به برخی از کشورها در زمینه جلوگیری از حملات خرابکارانه در صنایع و حملات سایبری و عملیات تروریستی آموزش میدهیم.
فریدون عباسی تصریح کرد نظامهای کشورهای خلیج فارس توسط آمریکا و انگلیس اداره میشوند و اخیرا نیز ردپای اسرائیل در این کشورها و منطقه پیدا شده است. وی خطاب به کشورهای خلیج فارس تصریح کرد اگر بخواهم پیامی برای این کشورها ارسال کنم، به آنها میگویم ایران برای آنها خطری ندارد. سپاه و ارتش و نیروهای مسلح ما قادر به تامین امنیت منطقه هستند. ایران یک کشور دوست برای آنها است و با آنها فرهنگ مشترک داریم و بهتر است مشترکات خود را افزایش دهیم و منطقه را به سمت درگیری نبریم چرا که دشمنان متعلق به این منطقه نیستند. بهتر است ریشههای دوستی را در منطقه تقویت کنیم.