کهگیلویه وبویراحمد؛
۲۹ اسفند؛ روز صنعتی که ملی شد
تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران در روز ۲۹ اسفندماه سال ۱۳۲۹، نقطه عطفی در تاریخ سیاسی، اقتصادی و مبارزات مردم ایران به شمار میرود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران در ۲۹ اسفند روز صنعتی که ملی شدروز ۲۹ اسفندماه سال ۱۳۲۹، نقطه عطفی در تاریخ سیاسی، اقتصادی و مبارزات مردم ایران برای نجات سرمایههای ملی این مرز و بوم از دست بیگانگان شد.اولین چاه نفت در ایران بیش از صد سال قبل در منطقه مسجد سلیمان استان خوزستان توسط یک شرکت انگلیسی کشف شد، کاشفان آن به خوبی میدانستند به چه ثروتی در ایران دست یافتهاند و پایههای استعمار خود را در ایران با قراردادهای استثماری استخراج، تولید و فروش نفت خام بنا نهادند.
شرکتهای خارجی سالها سرمایه مردم ایران را به تاراج بردند و دولتهای وقت نیز هیچ گونه تلاش و توجهی برای احقاق حقوق مردم انجام ندادند.
حرکت ملی شدن صنعت نفت در شرایطی شکل گرفت که ایران بزرگترین تولیدکننده نفت خام خاورمیانه بود.
سرانجام با تلاشهای دکتر مصدق، آیت الله کاشانی و همراهان آنان، ماده واحده ملی شدن صنعت نفت در روز ۲۴ اسفند ماه سال ۱۳۲۹ در مجلس شورای ملی مطرح و در روز ۲۹ اسفندماه همان سال به تصویب رسید.
با پیروزی انقلاب اسلامی و آغازجنگ تحمیلی تاسیسات صنعت نفت به عنوان اهداف بزرگ و قابل دسترس اقتصادی آماج حملات دشمن قرار گرفت.
خودکفایی در تولید و ساخت قطعات و احداث تاسیسات نفتی صنعت نفت با تلاش شبانه روزی نیروهای متخصص داخلی بدون وابستگی، از دست آوردهای ملی شدن این صنعت پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران در چهار استان فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویر احمد و خورستان فعالیت دارد.
این شرکت دارای ۱۰ واحد بهره برداری، ۱۰ واحد تقویت و تزریق فشار گاز، ۳ پالایشگاه گاز و گاز مایع، ۵ واحد نمک زدایی، و بیش از ۶ هزار و ۷۰۰ کیلومتر خط لوله انتقال نفت است.
در سال ۱۳۰۶ اولین اکتشاف چاه نفتی در گچساران انجام شد و به دلیل قرار گرفتن واحد بهره برداری شماره یک بر روی کوه سقلاتون در نزدیکی روستای آب شیرین گچساران به بام نفتی ایران مشهور است.