ضرورت تشکیل نهاد شورا در مدیریت امور عمومی
بهره گیری از خرد جمعی ، استفاده از عنصر مشارکت مردم و تخصص گرایی ، مولفه های ضرورت تشکیل شوراها را تشکیل می دهند .
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛
مدیریت امور عمومی به مجموعه فعالیتهایی اطلاق می شود که به وسیله ی آن ، مقامات عمومی ، نظم عمومی را برقرار ساخته و نیازهایی که نفع عامه مردم را دربردارد ، برآورده می سازند.
بر این اساس مدیریت امور عمومی مجموعه تصمیماتی است که حاکمان و مسئولان کشور در پیشبرد و رفع نیازهای افراد جامعه اتخاذ میکنند.
ضرورت استفاده از نهاد شورا در مدیریت امور عمومی
در ادامه به بیان دلایل ضرورت استفاده از نهاد شورا در مدیریت امور عمومی ، اشاره خواهد شد تا از رهاورد این بحث ، کیفیت حضور شورا را در فرایند تصمیم گیری دریابیم .
خرد جمعی
تبادل نظر کردن چند نفر با هم در یک نهاد تحت عنوان شورا ، ابزاری برای بهره گیری از عقول افراد مختلف در اتخاذ تصمیمات مختلف است.
خرد جمعی را نیز میتوان جمع شدن آرا، نظرها و دیدگاههای افراد مختلف و ایجاد هم افزایی میان این نظرها به منظور دستیابی به یک هدف از پیش تعیین شده در نظر گرفت .
بهره گیری از خرد جمعی ، به حکم عقل ، ذاتاً ممدوح و مؤثر می باشد ، علاوه بر این در ادبیات حقوقی نیز ، خرد جمعی معنا و جایگاه خاصی دارد.
به اعتقاد اندیشمندان یکی از پایههای مردم سالاری در یک جامعه ، تمسک به عقول و خِرد عامه ی مردم جامعه است،
یکی از راههای اداره ی جامعه به صورت مطلوب، استفاده از خرد جمعی در تصمیم گیریها و پرهیز از استبداد رأی در اتخاذ تصمیمات است .
فعالیت نهادهایی که ماهیت کار شورایی انجام میدهند، بر پایه ی اصل خرد جمعی است و به هر عنوانی که شکل گرفته اند، تصمیم بر پایه ی خرد جمعی و کاهش مخاطرات احتمالی ناشی از تصمیمات انفرادی در مدیریت امور عمومی، هدف اصلی آنها بوده است.
مشارکت
یکی دیگر از مبانی مهم ضرورت وجود نهاد شورا در مدیریت امور عمومی ، اصل مشارکت مردم در اداره ی امور عمومی جامعه است.
مشارکت واقعی مردم در اداره ی جامعه ، مفهوم عمیقی است که ناظر بر درگیری فعال مردم در تصمیم گیریهای اساسی سازمان اداری جامعه است.
هنگامی می توان از مشارکت مردم در سازمانهای اداری دولتی سخن گفت که نمایندگان واقعی عامه ی مردم در تصمیم گیریهای اساسی سازمان مشارکت داشته باشند.
فراتر از حق انتخاب نمایندگان محلی ، مشارکت مردم برای کمک به یافتن راه حل مشکلات جامعه و اظهار نظر در مورد تصمیماتی که به خصوص در سطح جوامع محلی اتخاذ میشود باعث می شود تا مردم در فرایند اداره به صورت تعامل فعالانه نقش آفرینی کنند .
مشارکت مردم در فرایند مدیریت امور عمومی در گونههایی از شوراها یعنی شوراهای محلی و صنفی ، از اصلی ترین اصول مبنایی شکل گیری شوراهاست ، تا به بهبود اداره در امور عمومی بینجامند.
تخصص گرایی
یکی دیگر از اصولی که از مبانی فعالیت نهاد شورا در مدیریت امور عمومی محسوب می شود تخصص گرایی است .
اگرچه تخصصی کردن امور، در گذشتههای دور امری بعید بود ولی در چند قرن اخیر، این اصل عقلانی و مهم ، چنان رایج و پذیرفته شده است که نیازی به سخن گفتن در مورد ضرورت آن نیست.
تفکیک قوا و تشکیل ادارات و وزارتخانههای مختلف در درون دستگاه حاکمیت ، از واضح ترین تصمیماتی است که براساس ایده ی تخصص گرایی اتخاذ شده است تا هر کدام از امور جامعه ، توسط خبرگان مربوط و با استفاده ی سازمان یافته و هدایت شده از صلاحیتهای تخصصی آنها اداره شود .
با نگاهی به فرایند ایجاد شوراهای عالی حاکمیتی در نظامهای سیاسی مختلف، درمی یابیم که در غالب موارد ، در حوزه ی کلان تصمیم گیری ، شوراهایی با حضور وزرای مربوط ، مدیران و نمایندگان اقشار بخشهای مختلف حوزه ی تخصصی مربوطه و ... تشکیل می شود که وظایف سیاستگذاری ، تصمیم گیری یا نظارت و ارائه ی مشورت به مقامات تصمیم گیر را بر عهده دارند و با بهره گیری از تخصص خبرگان هر حوزه ، تصمیمات متناسب با منافع عمومی در فرایند مدیریت امور عمومی اتخاذ می شود.
شوراها نهادهایی هستند که بر مبنای بهره گیری از خرد جمعی و استفاده از عنصر مشارکت مردم و تخصص خبرگان ، وجود آن ها ضرورت دارد.
شوراها با استفاده از دو عنصر مشارکت و تخصص در پرتو خرد جمعی بسته به صلاحیتی که نهادها و قوانین صالح به آنها اعطا کرده اند ، می توانند به بهبود اداره در امور عمومی جامعه کمک شایانی کنند .