گزارش اختصاصی شبکه الجزیره
تمرکز آشکار واشنگتن و توکیو بر خصومت با چین
نشست امسال مقامات آمریکا و ژاپن، نشانه آشکار تمرکز دو کشور بر خصومت با چین و نقطه عطفی در نحوه تعامل با پکن بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، نشست امسال مقامات آمریکا و ژاپن، نشانه آشکار تمرکز دو کشور بر خصومت با چین و نقطه عطفی در نحوه تعامل با پکن بود.
سیاست آمریکا همانطور که بایدن و دیگر مقامات این کشور تاکید کردند بر این موضوع متمرکز است که واشنگتن، چین را تنها قدرت جهانی میداند که باید با آن مقابله کند.
خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در توکیو، درباره گفتگوهای آمریکا و ژاپن گفت: وزرای امور خارجه و دفاع ژاپن در نشست مشترک خبری با همتایان آمریکایی شان، به طور اساسی بر مسئله چین متمرکز شدند. در نشستهای سالهای گذشته، دو طرف از نام بردن چین به طور مستقیم خودداری میکردند، اما امروز شاهد آن بودیم که دو طرف با صراحت، چین را عامل بی ثباتی این منطقه دانستند.
در این نشست فقط به تنش بین ژاپن و چین درباره جزایر سن کاکاو در دریای شرقی چین اشاره نشد، اما اکنون پروندههای جدیدی در برابر چین از جمله مسئله حقوق بشر، برخورد با اقلیتها و اجرای قانون امنیت ملی چین در هنگ کنگ را باز کردند و به کشورهایی اشاره کردند که به دموکراسی احترام نمیگذارند. همه اینها نشان میدهد سیاست آمریکا همانطور که بایدن و دیگر مقامات این کشور تاکید کردند بر این موضوع متمرکز است که واشنگتن، چین را تنها قدرت جهانی میداند که باید با آن مقابله کند. این نشست هم تلاش برای جمع کردن متحدان در برابر این چین بود؛ بنابراین نخستین بار شاهد نام برده شدن از چین در این نشستها بودیم.
خبرنگار این شبکه افزود: نشست امسال، نقطه عطفی در تنش در این منطقه و شیوه تعامل با چین خواهد بود. حتی شاهد آن بودیم که سخنان درباره کره شمالی در این نشست خبری، اولویت نداشت و بیشتر وزیر امور خارجه آمریکا به آن اشاره کرد. آنتونی بلینکن تاکید کرد شیوه تعامل با کره شمالی، آشتی جویانه خواهد بود و دولت بایدن برای باز کردن راههای جدید با کره شمالی تلاش کرده است. برادر رئیس کره شمالی پیش از رسیدن وزیر خارجه آمریکا به توکیو گفت، واشنگتن اگر میخواهد در چهار سال آینده، خواب آرامی داشته باشد، نباید اقدام نامناسبی در این منطقه انجام دهد. این سخنان و تلاش واشنگتن برای آرام کردن اوضاع در برابر کره شمالی، به طور کامل با موضع آمریکا و ژاپن در برابر چین تفاوت دارد.
وی خاطرنشان کرد: ژاپن سفر وزرای امور خارجه و دفاع آمریکا به توکیو را پیام مهمی برای چین میداند؛ بنابراین نام بردن از چین در بیانیه مشترک آمریکا و ژاپن، تفاوت اصلی در نشستهای قبلی دو طرف است. حتی بعضی رسانههای ژاپن، این نشست را تاریخی توصیف کردند که آغاز مرحله جدید تعامل با چین بود. نگرانی شدیدی در ژاپن درباره تشدید تنش و برخوردها بین گارد ساحلی ژاپن و چین وجود دارد. آمریکا تمایل خود را پنهان نمیکند که متحدانش در منطقه، نقش بیشتری برعهده بگیرند. شاید ژاپن استقرار موشکهای آمریکایی در جزایر ژاپن را به عنوان یک اقدام بازدارنده در برابر کره شمالی، روسیه و چین بپذیرد. این اقدام، روسیه را همانطور که در چند روز گذشته شاهد آن بودیم، خشمگین میکند. اما توکیو چیزی برای از دست دادن در برابر روسیه ندارد و در مدت هشت سال گذشته، دو کشور نتوانستند اختلاف بر سر جزایر در شمال ژاپن را حل کنند.