لزوم لغو سریع و عملی تحریمها از سوی آمریکا
سخنگوی دولت با تاکید بر لزوم بازگشت سریع آمریکا به اجرای تعهداتش بویژه لغو عملی تحریمها؛ گفت: از نظر ما، برجام سندی است که قابلیت باز شدن ندارد و لزومی به انجام مذاکرات بر سر آن نیست.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از
پایگاه اطلاع رسانی دولت؛ آقای علی ربیعی در ادامه نشست خبری و در خصوص اظهارات رابرت مالی نماینده بایدن در امور ایران مبنی بر که انتخابات ایران تاثیری در جدول زمانی مذاکرات هستهای ندارد افزود: برجام توافقی است که مدت مدیدی بر سر آن مذاکره شده و به شکل یک سند نهایی در آمده است. از زمان توافق برجام تا بحال چند انتخابات در کشورهای عضو برجام برگزار شده و این اعضا به جز آمریکا به حفظ برجام پایبند بوده اند.
وی تصریح کرد: از این موضع غافلگیر نشدیم؛ چون انتخابات پیشین آمریکا هم تاثیری بر سیاست ما در آمادگی برای بازگشت فوری ایران به اجرای کامل تعهداتش در برجام پس از پایبندی دوباره آمریکا به تعهدات، لغو تحریمها و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نداشت.
آقای ربیعی خاطر نشان کرد: حتی در دولت قبلی آمریکا هم اعتقاد داشتیم که اتلاف وقت در بازگشت همه طرفها به تعهداتشان، اشتباه و همراه با پیامدهای زیانباری خواهد بود. امروز، روزنه فرصت باقی مانده برای حل اختلاف به شیوه رضایت بخش برای همه طرفها تنگتر از سابق است و اگر از این زمان طلایی استفاده کند، در آینده نزدیک بخاطر از دست دادن آن افسوس خواهد خورد.
سخنگوی دولت تاکید کرد: از نظر ما، برجام سندی است که قابلیت باز شدن ندارد و لزومی به انجام مذاکرات بر سر آن نیست. مهم، بازگشت سریع آمریکا به برجام و اجرای تعهداتش بویژه لغو عملی تحریمهاست.
وی همچنین درباره آمار اشتغال زایی و تأثیر کرونا بر آن گفت: بدیهی است که شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد ایران همانند سایر کشورها تاثیر منفی گذاشته است. مطابق آمار رسمی مرکز آمار ایران شغل از دست رفته کشور در بهار ۹۸-۹۹ بالغ بر ۱.۵ میلیون نفر بوده است؛ که شغل از دست رفته جوانان در بهار ۹۸-۹۹ از این تعداد حدود ۸۳۱ هزار نفر بوده یعنی این که بیش از ۵۵ درصد شغلهای از دست رفته مربوط به گروه سنی جوانان بوده است.
پیش بینی کارشناسان بازار کار برای سال ۱۴۰۰ مثبت است
سخنگوی دولت افزود: طی نه ماهه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته در حدود ۱۲۴۷ هزار نفر از تعداد شاغلین کشور کاسته شده است که بوضوح تاثیرپذیری بازار کار از شیوع کرونا را تایید میکند.
آقای ربیعی تصریح کرد: البته با کاهش محدودیتها و شروع کسب و کارها در فصلهای تابستان و پاییز ۱۳۹۹، حدود ۴۶۶ هزار نفر از بیکار شدگان در دوره کرونا، مجدداً شاغل شده اند و به مرور بازگشت به کارها دارد صورت میگیرد؛ که به معنای برگشت به کار بخشی از شاغلان بیکار شده است.
وی ادامه داد: در عین حال دادههای وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد که بیش ۳۷۶ هزار فرصت شغلی جدید هم در ۱۱ ماهه اول سال جاری از طریق طرحها و برنامههای مختلف به رغم شرایط خاص کشور ایجاد شده است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: پیش بینی کارشناسان بازار کار برای سال ۱۴۰۰ مثبت میباشد. با توجه به طرحها و پروژههایی که در دوران برجام امکان اجرای آنها فراهم شد و در سال ۱۳۹۹ تعداد زیادی از آنها افتتاح شدند و تعداد قابل توجهی نیز در سال ۱۴۰۰ به ثمر خواهد نشست و نیز کاسته شدن از آثار شوک گونه اولیه کرونا بر بخش خدمات و تعطیلی بخش خدمات و حمایت دولت، بخش خدمات نیز از رکود خارج خواهد شد. همچنین به تدریج شاخصهای مهم اقتصاد کشور از آثار منفی شوک آور تحریم در حال تخلیه شدن نیز میباشند تعداد بیشتری از افراد جویای کار وارد بازار کار خواهند شد.
آقای ربیعی گفت: نکته قابل توجه این که در سالهای اخیر برنامههای اشتغال متعددی اجراء شده است که جامعه هدف برخی از آنها عمدتاً زنان است و برخی دیگر هر دو گروه مردان و زنان را هدف گیری کرده اند. از سال ۱۳۹۶ تا ۱۱ ماهه اول سال جاری، بطور متوسط حدود ۳۸ درصد مشاغل ایجاد شده در کشور به زنان تعلق گرفته است که سالانه معادل حدود ۱۸۰ هزار فرصت شغلی است.
وی افزود: دولت سعی گروه است در کنار فراهم سازی تسهیلات لازم از بعد بیمهای و مالیاتی و بانکی، حمایتهای اجتماعی از بیکار شده گان داشته باشد. به طوری که بخش عمدهای از بیکار شدهها از مزایای بیمه بیکاری دوره کرونا (بیش ۶۶۰ هزار نفر از ۷۳۰ هزار نفر) برخوردار شوند و مابقیه هم در فرآیند پرداخت از سوی دولت قرار دارند. از مجموع ۷۳۰ هزار نفر که مشمول بیمه بیکاری دوره کرونا قرار گرفته اند ۲۷ درصد آنان را زنان بیکار شده تشکیل میداده و مورد حمایت بیمه بیکاری قرار گرفته است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: دولت از اوایل بهار سال جاری موضوع تسهیلات بانکی با قیمت ارزانتر از وضعیت معمول و با نرخ ۱۲ درصد را برای بنگاههای به شدت آسیب دیده را مورد حمایت قرار داده است. بیش از ۵۸۰ هزار واحد اقتصادی با اشتغال بیش از یک میلیون در این دامنه حمایتی قرار گرفته اند. این سیاست کماکان برای سه حوزه گردشگری، فرهنگ و هنر و ورزش ادامه دارد.
نحوه بازگشت طرفین به تعهدات برجام برای همه طرفها روشن است
آقای ربیعی همچنین در خصوص اینکه آقای لاوروف اعلام کرده روسیه در صدد است تا با میانجی گری میان ایران و آمریکا دو کشور را بر تعهدات خود به برجام بازگرداند آیا این میانجیگری میتواند موفق باشد و برای موفقیت به چه ملزوماتی نیاز دارد گفت: اطمینان داریم که آقای لاوورف با حسن نیت کامل آمادگی روسیه را برای میانجیگری ابراز کرده، اما نحوه بازگشت طرفین به تعهدات و زمینه تحقق آن مطابق توافق برجام و قوانین بین المللی بسیار ساده و برای همه طرفها روشن است.
وی خاطر نشان کرد: به رغم تغییر دولت در آمریکا و شعارهای آن، واشنگتن همچنان به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ ادامه میدهد. آمریکا کشوری بود که از برجام خارج شد و امروز هیچ عقل سلیمی این انتظار را از ایران نمیپذیرد که قبل از پایبندی دوباره آمریکا به اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، اقدامات جبرانی خود را که در واکنش به آن نقض عهد صورت گرفته متوقف کند.
سخنگوی دولت اضافه کرد: هرچند ما از تلاش روسیه و سایر اعضای جامعه بین المللی برای متقاعد کردن آمریکا به اجرای اصول ساده قوانین بین الملل استقبال میکنیم؛ ما مشورت نزدیکی با روسها در مورد اجرای کامل برجام داشته و داریم. طبعا روسیه نسبت به چالش عظیمی که آمریکا با خروج خود از برجام و تعلل بیش از حد در بازگشت آن برای سایر طرفهای برجامی ایجاد کرده است کاملا آگاه است.
آقای ربیعی ابراز امیدواری کرد: دولت آمریکا با انتخاب هرچه سریعتر تنها گزینه درست، تونایی اش را برای خارج کردن آمریکا از سردرگمی، آشفتگی و قانون شکنی اثبات کند