بر اساس گزارش یک شرکت سوئیسی
سال ۲۰۲۰ و آلودگی هوا در سه چهارم کشورهای جهان
سه چهارم کشورهای جهان در سال ۲۰۲۰ در معرض آلودگی ریزگردها بودند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از فرانس پرس، بر اساس گزارشی که سه شنبه منتشر شد با وجود کاهش قابل توجه فعالیتهای آلاینده به دلیل همه گیری کووید ۱۹، سه چهارم کشورهای جهان در سال ۲۰۲۰ آلودگی شدید با ریزگردها را تجربه کردند که عامل بسیاری از مرگهای زود هنگام است.
طبق این گزارش که توسط شاخه تحقیقاتی شرکت آی کیو ایر سوئیس و صلح سبز بر اساس دادههای ایستگاههای نظارت زمینی گردآوری شده است در مجموع ۸۴ درصد کشورها کاهش سطح آلودگی هوا با ذرات معلق PM۲,۵ (ذرات کمتر از ۲.۵ میکرومتر) را ثبت کردند. اما از ۱۰۶ کشور با دادههای موجود، تنها ۲۴ کشور به استانداردهای سازمان جهانی بهداشت در خصوص این ریزگردها که اندازه آنها یک سی ام تار موی انسان است پایبند بودند. این ذرات میتوانند از طریق ریهها وارد گردش خون شوند و موجب بروز آسم، سرطان ریه یا بیماریهای قلبی میشوند.
سازمان جهانی بهداشت بخش عمده هفت میلیون مورد مرگ زودرس ثبت شده در سراسر جهان را به آلودگی هوای ناشی از ذرات معلق PM۲,۵، طوفان شن، آتش سوزی جنگل ها، کشاورزی، صنایع و سوخت انرژیهای فسیلی نسبت میدهد. لوری میلیویرتا از مرکز تحقیقات انرژی و هوا که در این تحقیقات همکاری داشت میگوید بسیاری از مناطق جهان شاهد بهبود بی سابقه کیفیت هوا در سال ۲۰۲۰ بودند که البته موقتی بود. محدودیتهای ناشی از شیوع کووید ۱۹ موجب کاهش شدید مصرف انرژیهای فسیلی شده بود.
طبق این گزارش این کاهش موجب جلوگیری از دهها هزار مرگ در جهان شد. مطالعات همچنین نشان میدهد قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا آسیب پذیری در برابر کووید ۱۹ و شیوع آن را افزایش میدهد. این بهبود در کیفیت هوا در سال ۲۰۲۰ در بسیاری از مطالعات منطقهای نیز مشاهده شده است. در عین حال افزایش آلودگی هوا با لغو یا کاهش محدودیتها بازگشته است.
سازمان جهانی بهداشت بخش عمده هفت میلیون مورد مرگ زودرس ثبت شده در سراسر جهان را به آلودگی هوای ناشی از ذرات معلق PM۲,۵، طوفان شن، آتش سوزی جنگل ها، کشاورزی، صنایع و سوخت انرژیهای فسیلی نسبت میدهد.
همانند سالهای گذشته جنوب و شرق آسیا در سال ۲۰۲۰ بیش از سایر مناطق در معرض ریزگردهای PM۲,۵ بود. بنگلادش، هند و پاکستان ۴۲ شهر از مجموع ۵۰ شهر بسیار آلوده جهان را در خود جای داده اند. در صورتی که چین را به این فهرست اضافه کنیم ۴۹ شهر آلوده جهان در این منطقه واقع شده است. در میان پایتختهای آلوده جهان دهلی نو همانند سال ۲۰۱۹ آلودهترین پایتخت بود. میزان آلایندگی در این شهر هشت برابر بیشتر از حداکثر آلودگی مجاز اعلام شده از سوی سازمان جهانی بهداشت بود. داکا، اولان باتور، کابل و دوحه در ردههای بعدی قرار میگیرند. در این رده بندی اسلام آباد یازدهم و پکن پانزدهم است.
استکهلم، هلسینکی و ولینگتون در مقابل پاکترین پایتختها هستند. یکی از معدود استثناهای این گزارش این است که آمریکا افزایش ۶.۷ درصدی آلودگی PM۲,۵ را ثبت کرده است که به آتش سوزیهای گسترده شمال غربی این کشور نسبت داده میشود. علاوه بر این ۳۸ درصد شهرهای مورد مطالعه آمریکا به استانداردهای سازمان جهانی بهداشت پایبند نبودند. این رقم در سال ۲۰۱۹ برابر با ۲۱ درصد بود.