به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ رای الیوم نوشت: اطلاعات و دادههای متعدد حاکی از آن است که عربستان درصدد عمیق کردن خصومت با ترکیه است و روابط دو کشور به سمت بهبودی نمیرود.
خالد الجیوسی در گزارشی در روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز میشود، نوشت: به نظر میرسد موضع ترکیه دستکم درباره پرونده جمال خاشقجی (روزنامه نگار سعودی) برای عربستان اهمیت ندارد. موضع عربستان مبنی بر این که واشنگتن جرات ندارد شاهزاده بن سلمان را مجازات کند، اهمیت موضع ترکیه را به کلی زیر سوال برده است.
به نظر میرسد مقامات عربستان درصدد عمیق کردن خصومت با آنکارا هستند.
تعطیلی مدارس ترکیه در عربستان
پویش تحریم کالاهای ترکیه همچنان ادامه دارد. بنابه گفته بازرگانان ترک، عربستان دوازده کانتینر کالاهای ترکیه را بازگردانده است و همچنان اجازه خرید کالاهای ترکیه را نمیدهد.
احمد ایمره بیلجلی، مسئول وزارت آموزش و پرورش ترکیه میگوید؛ پس از اظهارات نمایشی و تهاجمی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور علیه سران عربستان و تهدید به معرفی قاتل واقعی خاشقجی به دادگاه، مقامات عربستان تمام مدارس ترکیه را در مکه و مدینه تعطیل کردند و تلاشهای ترکیه برای مقابله با این موضوع به نتیجه نرسید.
بنابه گفته ایمره بیلجلی، خط مشی نظاممند عربستان علیه ترکیه در داخل و خارج برای مدارس ترکیه مشکلات متعدد به وجود آورده است.
ادامه تحریم کالاهای ترکیه
پویش تحریم کالاهای ترکیه همچنان ادامه دارد. بنابه گفته بازرگانان ترک، عربستان دوازده کانتینر کالاهای ترکیه را بازگردانده است و همچنان اجازه خرید کالاهای ترکیه را نمیدهد. نکته قابل توجه این است که بازارهای ترکیه همچنان مملو از کالاهای عربستان است و به نظر میرسد آنکارا قصد مقابله به مثل ندارد. هرچند بازرگانان این کشور گله دارند که چندین ماه است که کالاهایشان در بندر مانده و وارد بازار عربستان نمیشود و به همین علت متحمل خسارت شدید مادی شده اند.
مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه پس از اظهارات اردوغان به منظور جلب رضایت عربستان، امارات و مصر همچنان منتظر گامهای مثبت از سوی عربستان است، اما از دریچه نگاه سعودیها به نظر میرسد این انتظار به طول خواهد انجامید.
پیش از این سعودیها در پاسخ به اظهارات خصمانه اردوغان از اتباع ترکیه مشغول به کار در این کشور به ویژه آرایشگران خواستند این کشور را ترک کنند. اقدام رسانه دولتی ترکیه به انتشار نقشه نفوذ ترکیه به عربستان و چند کشور عربی نیز سبب شد پویش تحریم کالاهای ترکیه بار دیگر فعال شود.
ردپای ترکیه در حملات به یمن
به نظر میرسد ریاض در یک اقدام تحریک آمیز گستردهتر قصد دارد تمام تلاشهای آنکارا را برای نزدیک شدن به خود به بن بست کشانده است . ریاض همچنین به سمت یونان، دشمن ترکیه رفته و خبر ورود هواپیماهایش به این کشور به منظور شرکت در یک رزمایش مشترک مصداقی بر این مدعاست.
در مدارس وابسته به اقلیتها در عربستان، دانش آموزان براساس زبان مادری شان آموزش میبینند. به نظر میرسد مقامات عربستان مدارس ترکیه را از این قاعده مستثنا کرده اند و دانش آموزان این مدارس اجازه آموزش را به زبان ترکی ندارند. لطیف سیلفی، مسئول بخش آموزش میگوید تصمیم تعطیل کردن مدارس ترکیه، صرفا سیاسی و آسیب اختلافات دو کشور است.
با توجه به این داده ها، به نظر نمیرسد روابط ترکیه و عربستان به سمت بهبودی برود. پس از آن که سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی حوثیها (جنبش انصار الله) اعلام کرد یک فروند پهپاد ترکیه در آسمان یمن سرنگون شده است، مطبوعات ترکیه خبرها را درباره تحویل پهپادهای ترکیه به عربستان برای استفاده در یمن تکذیب کردند. با این حال سخنان یحیی سریع پرسشهایی را درباره علت حضور این پهپاد در آسمان یمن و اعزام مزدوران ترکیه برای جنگ با حوثیها در مارب به وجود آورد.
انصارالله برای سرنگون کردن این پهپاد سند منتشر کرد، اما آنکارا را به کمک به ریاض متهم نکرد. به هر حال این احتمال وجود دارد که عربستان در چارچوب یک توافق قبلی به این پهپادها دست یافته باشد.
تداوم بن بست در عادی سازی روابط به نظر میرسد ریاض در یک اقدام تحریک آمیز گستردهتر قصد دارد تمام تلاشهای آنکارا را برای نزدیک شدن به خود به بن بست بکشاند. عربستان به سمت یونان، دشمن ترکیه رفت و خبر ورود هواپیماهایش به این کشور را به منظور شرکت در یک رزمایش مشترک اعلام کرد. به نظر میرسد عربستان زمان برگزاری رزمایش با یونان را بسیار حساب شده انتخاب کرده است؛ زیرا هم اکنون روابط یونان و ترکیه به علت کاوشها و حفاریهای این کشور در دریای مدیترانه متشنج است و معنای این اقدام عربستان این است که طرف یونان را گرفته است.
اردوغان به این تصمیم عربستان واکنش نشان داد، اما به نظر نمیرسد عربستان دستکم براساس دادههایی که ذکر شد، قصد داشته باشد گامی مثبت به سمت ترکیه بردارد. آشتی عربستان با قطر لزوما به معنای آشتی با ترکیه نیست. برعکس مصر، قطر و ترکیه که به همگرایی و ارتباط روی آورده اند. شاید این قدام ائتلافهایی جدید را در منطقه به وجود بیاورد که در آنها منافع عربستان با مصر و ترکیه و منافع امارات با قطر اصطکاک نداشته باشد.