گردشگری مجازی؛
کویر حاج علیقلی را بشناسید
کویر حاج علیقلی در کدام منطقه قرار دارد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، کویر حاج علیقلی کجاست؟ جهت رسیدن به این منطقه زیبا باید از تهران به سمت مشهد حرکت کنید.
پس از رسیدن به دامغان، در کمربندی دامغان جادهای فرعی است که به سمت جنوب میرود و به معلمان شهرت دارد.
پس از رسیدن به روستای صلح آباد، روبروی پمپ بنزین، مسیر روستای خورزان وجود دارد که وارد آن می شوید و پس از طی مسافتی از یک جاده خاکی به دریاچه نمک می رسید. جهت پیدا کردن این مسیر خاکی بهتر است حتما از محلیها راهنمایی بگیرید. کویر حاج علیقلی (کویر دامغان، کویر چاه جم) کویر و نمکزاری در جنوب شرقی دامغان است.
گستره این کویر از کوه آهواند در شرق تا روستای حسن آباد در غرب است. کوههای ترکمنگدار، خرس و دولتدیار در کرانه جنوبی و کوه پنج و سرخ کوه در کرانه جنوب غربی این کویر جای دارند. این کویر با مساحت ۲۳۹۱ کیلومتر مربع دارای %۴۷ پهنه رسی، %۳۴ پهنه باتلاقی و %۱۹ آن نیز نمکزار است.
عمیق ترین منطقه این کویر در قسمت مرکزی و جنوب شرقی قرار دارد و معروف ترین رود آن رود فصلی کر است که از جنوب غرب به سوی دریاچه نمک آنجا سرازیر می شود. زمینهای این کویر پوشیده از شکلهای نمکی چند وجهی است و زمینهای اطراف آن باتلاقی با درصد چسبندگی متوسط هستند.
از کویرهای نزدیک به این منطقه، می توان به دق بی ارجمند در فاصله ۶۰ کیلومتری در شرق و دشت کویر (کویر بزرگ) در فاصله ۱۰۰ کیلومتری در جنوب نام برد.
جهت دسترسی به این کویر زیبا میتوانید از دامغان به سمت اصفهان حرکت کنید و پس از پیمودن حدود ۳۵ کیلومتر به روستای حسن آباد برسید و سپس مسیر روستای خورزان را در پیش بگیرید که پس از طی ۶ کیلومتر به خورزان خواهید رسید.
ترجیحا از این روستا آب و مواد خوراکی تهیه کنید و مسیر خود را به سمت جنوب شرق ادامه دهید. از خورزان که بگذرید کم کم جنس و رنگ خاک، حال و هوای دیگری به خود میگیرند و املاح نمک را میتوانید در خاک ببینید.
پس از طی مسیری حدود یک و نیم کیلومتر و گذر از جادهای نمکی و رسی وارد کویر حاج علیقلی میشوید. جایی که تا چشم کار میکند، نمک است و کویر نمکی. بهترین و راحت ترین راه سفر به این منطقه زیبا، همراه شدن با افرادی است که به این منطقه آشنایی کامل داشته باشند.
دریاچه نمک حاج علیقلی، زیبایی و آرامش کویر را دو چندان کرده است. می توانید ساعتها آنجا قدم بزنید و آرامش کویر را از آنِ خود کنید. اگر اهل عکاسی باشید، می توانید در تلألو سفید نمکها که بازتاب خوبی از نور را به شما خواهد داد، به ثبت تصویرهای زیبا بپردازید. اگر کمی خوش شانس باشید و در هنگام بارش باران به آنجا برسید، میتوانید پدیده آینهای شدن زمین را ببینید.
با توجه به کویری بودن این منطقه، گیاهان شورپسند و در برخی نقاط درختچه تاغ را خواهیم دید. نکتهای که بافت تشکیلدهنده کویر دارد، جنس خاص آن است که در حالت خشکی بسیار سخت بوده و در زمستان و بهار که خیس می شوند، بسیار لیز است.
بهترین زمان جهت سفر به این منطقه، در پاییز، زمستان و ابتدای بهار است. کویر با توجه به فصلی که به آن سفر می کنید، در طول روز، گرمای دلنشین و گاه طاقتفرسا و پس از غروب، سرمای خنک و البته گاه سوزناک دارد. اختلاف دمای روز و هنگام غروب بسیار زیاد است و لازم است که آمادگی آن را داشته باشید. در فصلهای غیر گرم به اینجا سفر کنید.
به امید خداوند متعال، پس از نابودی ویروس کرونا، گردشگران عزیز از نزدیک کویر حاج علیقلی را ببینند.