گزارش مکتوب
رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان
با اصلاح نژاد ماهیان قزل آلا جنس نر کاملا حذف می شود و کیفیت گوشت ماهی ارتقا مییابد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز لرستان،
ماهی قزل آلای رنگین کمان مهمترین گونه آزاد ماهیان پرورشی در آب شیرین است. این ماهی جزء ماهیان سردآبی و گوشتخوار است.
دو نوار قوس و قزح (رنگین کمان) دردو طرف بدن آنها کشیده شده است. همچنین خالهای سیاه رنگ ستاره شکل در تمام سطح بدن این ماهی مشاهده میشود.
#عکس ماهی قزل رنگین کمان
ویژگیهای ماهی قزل آلای رنگین کمان
قزلآلای رنگینکمان به دلیل فواید بیشمار منجمله، بو و طعم بسیار عالی همچنین به خاطر تیغهای بسیار کم که منجر به سهولت در خوردن میشود و قابلیت پرورش در اکثر نقاط ایران، جایگاه ویژهای نسبت به دیگر آبزیان در سبد غذایی خانوارهای ایرانی پیداکرده است.
ایران بهعنوان بزرگترین تولیدکننده قزلآلای رنگینکمان در آبهای داخلی (آب شیرین) به شمار میرود. با توجه به اینکه ماهی قزلآلا شرایط ایده آل پرورشی مانند آبهای باکیفیت بالا، سرشار از اکسیژن، آری از هرگونه سم و فلزات سنگین، روشن و زلال و سالم رامیطلبد گوشتی بسیار لذیذ، سالم، دلچسب و باکیفیت دارد.
لرستان مستعد پرورش ماهیلرستان به دلیل دارا بودن شرایط آب و هوایی چهار فصل، مناطق جغرافیایی کوهستانی و دره ای، رودخانههای زلال و روان و البته نیروی کاری توانمند و پرکار ظرفیت مطلوبی برای توسعه آبزی پروری دارد که طی سالهای اخیر به خوبی مورد توجه قرار گرفته است.
به گفته مدیرکل شیلات لرستان در حال حاضر بیش از ۶۰۰مزرعه پرورش ماهی در لرستان وجود دارد که تنها ۳۰مزرعه از آنها فعال نیست.
بیرانوند از پرداخت تسهیلات به مزارع تعطیلشده خبر داد و اظهار داشت:با پرداخت تسهیلات از طریق اعتبارات این مزارع نیز به زودی وارد چرخه تولید خواهند شد.
تخصیص ۷۰میلیارد تومان تسهیلات به مزارع پرورش ماهی سیلزده لرستان
بیرانوند به خسارتهای واردشده به بخش آبزیپروری استان در سیل۹۸ اشاره کرد و افزود: در این حادثه یکهزار و ۶۲۰تُن ماهی تلف و به زیرساختهای ۳۰۰مزرعه نیز خسارت وارد شد.
وی بیان کرد: دولت به پرورش دهندگانی که دچار خسارت شده اند به ازای هر تُن ماهی ۲۰میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت کرد که براساس برآورد و مصوبات سیل استان، پرونده ۷۰میلیارد تومان تسهیلات جهت راهاندازی دوباره مزارع پرورش ماهی به بانکها معرفی شد.
مدیرکل شیلات لرستان افزود: به ازای هر تُن ماهی تلف شده ۶۰۰عدد بچه ماهی بلاعوض نیز در اختیار آبزیپروران قرار گرفت تا مزارع پرورش ماهی به چرخه تولید برگردند.
تولید ۲۸هزار تُن انواع آبزیان در لرستان با بیش از ۱۴هزار شغلبیرانوند با بیان اینکه برای تولید پنج تن ماهی سردآبی یک شغل به صورت مستقیم و ۲شغل غیرمستقیم ایجاد میشود اظهار داشت:
برای تولید ۲۸هزار تُن ماهی در کارگاهها و مجتمعهای پرورش ماهی استان حداقل برای ۱۴هزار و ۵۰۰نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد شده است.
با این حال سرانه مصرف ماهی این استان هفت تا هشت کیلوگرم برآورد میشود در حالی که میانگین کشوری این رقم ۱۲کیلوگرم عنوان شده است.
تخم چشم زده چیست؟تخم چشم زده به تخمهای لقاح یافته ماهی قزل آلا که به اندازه کافی رشد کرده اند و آماده جابجایی هستند میگویند. ت
خم چشم زده به این علت معروف شده که چشمان ماهی درون تخم تشکیل شده و قابل دیدن است.کشور سالانه به حدود ۵۰۰میلیون تخم چشم زده ماهی نیاز داردمعاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران گفت:
سالانه بین ۴۰۰تا۵۰۰ میلیون عدد تخم چشم زده ماهی برای تولید نیاز داریم که حدود ۳۰درصد آن در داخل کشور تولید میشود.
حسین عبدالهی میزان تولید آبزی پروری در سال گذشته را ۵۲۶هزار تُن عنوان و اظهار کرد: یکی از برنامههای ما در سال۱۳۹۸ در حوزه آبزی پروری که توانستیم آن را محقق کنیم، تولید ۵۰۰تُن ماهی تیلاپیا بود که این تولید با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست در چهار استان خراسان جنوبی، قم، سمنان ویزد صورت گرفت.
وی در مورد تامین تخم چشم زده برای تولید ماهی قزل آلا نیز گفت: سال گذشته ۳۰۰ میلیون عدد تخم چشم زده برای تولید قزل آلا وارد کشور شد.
در حال حاضر برای واردات هر ۵۰عدد تخم چشم زده ماهی یک دلار ارز از کشور خارج میشود و این در حالی است که کشور سالانه به ۷۰۰میلیون قطعه تخم ماه چشم زده نیاز دارد و بررسیها نشان میدهد که توان تولید تخم چشم زده در کشور حدود ۴۵۰میلیون قطعه است و بقیه نیازها از سوی دیگر کشورها تامین میشود.
اصلاح نژاد ماهیان قزل آلای رنگین کمان در لرستان
آقای عبدالوند ۲۰سالی است که در دامنه اشترانکوه مشغول کار آبزی پروری است.
این مزرعه پایلوت اجرای طرح اصلاح نژاد ماهیان قزل آلا است.
مدیرکل شیلات لرستان گفت: طرح اولیه تولید تخم چشم زده قزل آلای رنگین کمان استان در سطح ۲ میلیون قطعه بچه ماهی انجام شد.
طرح تکثیر تخم چشم زده ماهیان قزل آلای رنگین کمان با همکاری سازمان شیلات ایران، دانشگاه صنعتی اصفهان و شیلات لرستان در شهرستان ازنا انجام میشود.
در این مزرعه ۸میلیون تخم چشم زده تولید و بالای ۲۰تُن ماهی قزل آلا پروار میشود.
در طرح تولید ماهیان قزل آلای تماما ماده از ماهیان نر تغییر جنسیت داده شده استفاده میشود.
در افشان دکترای اصلاح ژنتیک و استاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه کروموزم ماهیان نیز مثل انسان است گفت: ماهیان نیز جنسیت را از پدر میگیرند گفت:اگر جنس نر فاقد کروموزم Y باشد از مادرهم کروموزم X را به ارث میبرد و تماما ماده میشود.
هدف اصلی این طرح حذف جنس نراز ماهیان پرواری است چرا که جنس ماده مزایای بیشتری چه از لحاظ میزان رشد وچه ازنظرکیفیت گوشت داراست.
به علت سرعت رشد جنس ماده ماهیان قزل آلا وزن یک قطعه ماهی قزل الای ماده دریک بازه زمانی ۶ماهه ۳۰گرم بیشترازماهی نر است چرا که بخشی زیادی ازانرژی ماهیان قزل الای نر به هنگام بلوغ صرف تغییرات ناشی ازاین دوره میشود که هم وزن وهم کیفیت گوشت ماهی راتحت تاثیرقرار میدهد.
در لرستان قریب ۶۰۰مزرعه پرورش ماهی وجود دارد که باتولید ۲۳هزار تُن ماهی قزل الای رنگین کمان در جایگاه نخست کشور قرار دارد.
مزیتهای اصلاح نژاد ماهی قزل آلا
مدیریت بهترمزرعه وافزایش کیفیت گوشت و بی نیاز شدن از واردات تخم چشم زاده تک جنسی تماما ماده ازخارج وکاهش اسیب ناشی از ورود انواع بیماریها ازدیگر مزیتهای این طرح است.
اندازه یکسان تخمها موجب هم سایز بودن ماهیها، کیفیت گوشت بهتر و طعم بهتر ماهیان خواهد شد.
علی یکی از کسانی است که در مزرعه کار میکندوی معتقد است با اصلاح نژاد هر فرد میتواند ماهیهای هم سایز و یکسانی در یک وزن خریداری کند و دیگر شاهد بزرگ و کوچک بودن ماهیها نخواهیم بود و کاملا یکسان هستند.
خانم رضایی نیز که از این ماهیان طبخ کرده است معتقد است قزل آلای تماما ماده بسیار خوشمزهتر هستند.
لزوم کیفی سازی تخم چشم زده ماهی تولید داخل
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات با بیان اینکه دو سال اخیر در مسیر استفاده از تخم چشم زده ماهی تولید داخل گام برداشته ایم و در حال حاضر بیش از ۳۰درصد نیاز از داخل تامین میشود گفت: در عین حال باید توجه داشت که تخم چشم زده داخلی نیازمند کیفی سازی است
عیسی گلشاهی، با بیان اینکه تعدادی از کالاهای شیلاتی از ابتدای سال ۱۳۹۹ از زمره کالاهای دریافت کننده ارز دولتی خارج شدند که تخم چشم زده ماهی نیز از آن دسته بود، گفت: صنعت آبزیان به دلیل اینکه بدون یارانه مستقیم دولت در این سالها فعالیت کرده در مقاطع مختلف نشان داده که میتواند راه مناسب را پیدا کند و خودش را با شرایط بازار تطبیق دهد.
تولید تخم چشم زده تک جنس تماما ماده قبلا در استانهای آذربایجان غربی، اصفهان مازندران و فارس هم با موفقیت اجرا شده است.
نویسنده: مهناز رحمانی مهر
رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان رویشی نو در صنعت آبزی پروری لرستان