زنان، معماران فرهنگ ایرانی – اسلامی
زنان می توانند با حضوری موفق و موثر در جامعه علاوه بر حراست از بنیان خانواده،معماران فرهنگ ایرانی -اسلامی نیز باشند.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان؛
زن، زیر بناییترین پایههای اخلاقی را در یک جامعه بنا میکند و حضور یک زن در تمام لحظات زندگی و از ابتدای خلقت تاکنون باعث آرامش و زمینه ساز رشد و تعالی خانواده و جامعه بوده است.
زنان در ساحتهای مختلف فردی، اجتماعی و ملی نقشِ بنیادی واساسی دارند که میتوان گفت
یکی از جلوههای این حضور پیروزی انقلاب اسلامی است و هیچ گاه نمیتوان نقش بی بدیل زنان در پیروزی انقلای اسلامی را نادیده گرفت.
استاد مطهری نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی، را این گونه توصیف میکند:
«انقلاب اسلامی ایران ویژگیهایی دارد که در مجموع، آن را در میان همه انقلابات جهان بی نظیر و بی رقیب ساخته است؛ یکی از آن ویژگی ها، سهیم بودن بانوان است».
خانم علیپور، پژوهشگر و استاد دانشگاه، هشت سال دفاع مقدس را مظهر دیگری از تجلی حضور زنان میداند و میگوید: در جریان دفاع سلحشورانه مردم مسلمان ایران در برابر تجاوزگری رژیم بعث عراق، زنان توانستند همدوش مردان و در مواردی پیشاپیش آنان، دَیْن خود را به اسلام و انقلاب ادا کنند.
این پژوهشگر با اشاره به تغییر نگرش جامعه نسبت به مشارکت زنان تصریح کرد: در چند دههی گذشته همزمان با سالهای پس ازپیروزی انقلاب اسلامی صحنههای اجتماعی مملو از زنان با توانمندیهایی است، که پا به میدان گذاشته اند و هر یک نقش سازندهای را به عهده داشتند.
وی دستاوردهای زنان پس از انقلاب اسلامی را چشم گیر توصیف میکند و میگوید: حضور بانوان در عرصههای فرهنگ، هنر، ورزش و علم، یکی از دستاوردهای ارزشمند ِنظام اسلامی است.
خودشکوفایی زنان در عرصههای علمی
درحال حاضر بیش از نیمی از دانش آموختگان آموزش عالی را زنان تشکیل میدهند، آمارها حکایت از افزایش بانوان در جایگاه اعضا هیات علمی دانشگاهها را دارند.
حضور زنان دانشمند ایرانی در محافل بین المللی که درجمع یک درصد دانشمندان برتر جهان هستند، قابل توجه و درخور تقدیر است.
تعدادِ پزشکان زن قبل از انقلاب اسلامی ۳ هزار و ۵۰۰ نفر بودند که در سال ۹۵ به حدود ۶۰ هزار نفر رسیده است آمار پزشکان متخصص زن قبل از انقلاب ۵۹۷ نفر بوده که در حال حاضر با افزایش ۵۰ برابری به بیش از ۳۰ هزار نفر رسیده است.
کسب مدالهای فراموش نشدنی
۱۶۰ مدال جهانی که زنان ایران با پوشش اسلامی کسب کرده اند یکی از مهمترین دستاوردهای ورزش بانوان است. درحال حاضر بیش از ۱۲ هزار مربی ورزشی زن در کشور فعال هستند و از بین یک میلیون و ۴۰۰ هزار ورزشکار زن بیش از ۶۹۹ ورزش کار زن عضو تیمهای ملی کشور هستند.
حضور در عرصههای فرهنگی و اجتماعی
در خصوص دستاوردهای فرهنگی زنان، میتوان به این موضوع اشاره کرد که، قبل از انقلاب فقط ۵ سازمان مردم نهاد در حوزه زنان فعال بودند که اکنون بیش از ۲ هزار سمن در حوزه زنان در کشور فعال است.
تعداد نویسندگان زن قبل از انقلاب کمتر از ۱۰ نفر بود که اکنون به حدود ۴ هزار نفر رسیده است در حال حاضر بیش از ۷۰۰ ناشر زن در کشور فعال هستند.
به گفته خانم دکتر علی پور ، حضور زنان در مجلس شورای اسلامی، همچنین راهیابی به دولت و تصدی پست مشاور رئیس جمهوری در امور زنان از سال ۱۳۷۰، دوره جدیدی از مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان را آغاز کرد.
او با بیان این که اگر بخواهیم نقد منصفانهای در حوزه زنان داشته باشیم با دو دیدگاه رو به رو میشویم، گفت: از یک سو با دیدگاههای افراطی جزم اندیشانه و از سوی دیگر با دیدگاههای شبه روشنفکری مواجه هستم.
وی تفکرات جزم گرایانه را این چنین توصیف کرد: این فکر که زن فقط باید در کنج خانه محبوس باشد و حتی با حفظ حریم و رعایت عفاف، از علم و فعالیتهای اجتماعی محروم بماند، علاوه بر این که با اسلام سازگار نیست، بر ضد عواطف انسانی است. البته جامعه اسلامی ما بسیاری از نمودهای خرافی این سنتهای غیر اصیل را محو کرده است.
بیشتر بخوانید : مزین شدن خیابانهای اهواز به نام زنان شهیده دفاع مقدس
این استاد دانشگاه
هدف تبلیغات غربی را تهی کردن زن از ارزشهای اصیل الهی - انسانی، دانست و اذعان داشت خانواده در اسلام، سالار ندارد زن سالاری، مرد سالاری، کودک سالاری همه انحراف از مسیر طبیعی و فطری خانواده است در خانواده مسلمان، مدیر هست، اما سالار و مولا نیست و هر یک از اعضای خانواده حقوق و وظایفی دارند که باید ایفا شود.
تبیین جایگاه و نقش زن، به دور از افراطها و تفریطها
این پژوهشگر در ادامه به تبیین مهمترین نقش زن میپردازد: زنان به واسطه ویژگیهای خاص زنانه شان، از جایگاه ریشهای وتاثیر گذاری در خانواده برخوردار هستند.
یکی از سازندهترین نقشهایی که زن ایفا میکند نقش مادری است، نقش مادری یک سلسله مسئولیت های پرورشی و تربیتی به عهده مادر گذاشته که ثمره آن در هدایت کل جامعه تبلور پیدا میکند.
وی با توضیح این موضوع که برای شناخت حوزه زنان باید آنان را از سه محور فردی، اجتماعی و خانوادگی بررسی کنیم اظهار داشت: با نگاه مهم و ارزشی که در جامعه بر نقش زن در خانواده وجود دارد، در بعد خانوادگی زنان میتوانند نقش مهمی در استحکام نهاد خانواده بازی کنند.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر جوامع مختلف، با بحران «تزلزل و فروپاشی خانواده» رو به رو هستند، گفت: عدم توجه و یا کمتوجهی به نهاد خانواده، آسیبهایی را براین نهاد وارد میکند که آن را به سوی همان تزلزل میکشاند چنانچه در غرب اتفاق افتاده و کیان خانواده در معرض افراط و تفریط قرار گرفته است.
رسیدن به نقطه تعادل
خانم دکتر علی پور رسیدن به نقطه تعادل را شاه کلید مباحث بانوان عنوان میکند و میگوید: اگر خردمندانه به نقش زن در جامعه بنگریم هنر مهم این است که بتوان میان بعد اجتماعی و نظام خانوادگی و فردی، توازن برقرار کرد و به این وسیله هم بتوانیم از توانمندیهای خانمها در زمینههای مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی و ... با توجه به نیازی که جامعه ما دارد، بهرهمند شویم و هم این که نقش اول و مهم خانوادگی زن، آسیب نبیند که اینها مستلزم یک برنامهریزی دقیق از سوی سازمانها و ارگان هاست که با اتخاذ تدابیری هم بتواند باعث دوام و ثبات نقش اول زنان به عنوان همسر و مادر شوند و هم از پتانسیل عظیم زنان استفاده و بهرهبردای شود؛ بنابراین جذب زنان در فعالیتها باید به گونهای طراحی شود که موجب تزلزل نقش زنان در خانواده نگردد.
این استاد دانشگاه درپایان راهکارهای زیر را برای کارآمدی زنان در توسعه نظام اسلامی مطرح میکند:
- حفظ بنیان خانواده در عین حضور آگاهانه در عرصههای اجتماعی و برنامه ریزی اصولی برای تثبیت نهاد خانواده
- توانمند سازی زنان درمواجهه با فرهنگ غرب
- اصلاح نگرش و فراهم آوردن فضای مناسب برای پذیرش و تحلیل صحیح از فعالیتهای زنان
- نظاممند سازی مشارکت اجتماعی و سیاسی زنان بر اساس الگوی ایرانی اسلامی
- انجام تحقیقات جامع برای شناخت هویت واقعی و منزلت اجتماعی زنان
-مشاوره با زنان نخبه و کاردان در تصمیم گیریهای خرد وکلان جامعه
- تسهیل شرایط اشتغال برای مادران و از بین بردن موانع فرزند پروری
*محقق و نویسنده : زهرا کیانی