گزارش مکتوب؛
سبزههایی که زر نمیشوند
هر ساله ۷هزار و ۵۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از ۱۳ روز به زباله تبدیل میشود.
به گزارش گروه اجتماعی
خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ اسفند که میآید بساط کاشت سبزه بی بی برای تنها دختر و سه عروسش به راه میشود بی بی در طول سال برای این سنت زیبا فکر و طرح دارد آن هم با جمع آوری هستههای برخی از میوهها همچون پرتقال، لیمو و نارنج؛ هیچوقت ندیدم بی بی از گندم برای کاشتن سبزه استفاده کند، چون بی بی معتقداست نباید این سنت قشنگ را با حیف و میل برکت خدا آلوده به گناه و اسراف کرد.
سبزه نماد شادابی و سر سبزی
یکی از زیباترین نمادهای سفره هفت سین ما ایرانیان سبزه است نماد شادابی و سر سبزی؛ جزو اصلیترین گزینههای سفره هفت سین محسوب میشود.
تنوع زیادی در سبزههای هفت سین وجود دارد که سبزه گندم محبوبترین آنها است.
اما همین نماد شادابی و سر سبزی اتفاق تلخی را برای این محصول استراتژیک رقم میزند.
هر ساله ۷هزار و ۵۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از ۱۳ روز به زباله تبدیل میشود
چرا که اگر هر یک از ۲۴ میلیون خانوار ایرانی حدود ۳۰۰ گرم گندم برای سبزه سفره هفتسین خریداری کنند، در واقع بیش از ۷هزارو ۵۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از ۱۳ روز به زباله تبدیل میشود.
رحمنی معاون بازرگانی شرکت غله و خدمات بازرگانی استان میگوید:اگر هر خانوار زنجانی ۳۰۰ گرم گندم برای کاشتن سبزه عید استفاده کند در مجموع در استان زنجان حدود ۹۶ تن گندم مورد نیاز است.
رحمنی میافزاید: قیمت هر کیلو گندم در بازار آزاد حدود ۴ هزار تومان است که در مجموع ۳۸۴ میلیون تومان صرف خرید گندم برای سبزه سفره عید میشود.
وی میگوید:با این ۹۶ تن گندم حدود ۸۰ الی ۸۲ تن آرد تهیه میشود که میتواند برای یکماه یک شهر ۸ هزار نفری نان تامین کرد.
رحمنی میگوید: بر این اساس ایرانیان در مجموع حدود ۷ هزارو ۵۰۰ تن گندم برای سبزه سفره عید مصرف میکنند که با این میزان گندم ۵ هزارو ۵۰۰ تن آرد تولید میشود که میتواند نیاز نان و آرد یک ماه جمعیت ۶۰ هزار نفری را پاسخ دهد.
وی میگوید:لذا لازم است خانوادهها با توجه به اینکه گندم یک محصول استراتژیک است به جای آن از دیگر گیاهان برای سبزه سفره هفتسین استفاده کنند.
استفاده از دانههای کم آب بر برای سبزه
تاراسی رییس سازمان جهاد کشاورزی زنجان هم میگوید:در استان زنجان هر سال در حدود ۹۶ تن گندم برای کاشت سبزه به هدر میرود که برای این میزان گندم حدود ۱۳۵ هزار متر مکعب آب مصرف میشود.
وی میافزاید:با این میزان آب میتوان بیش از ۴ هکتار گلخانه احداث شود که ۱۰ برابر آن میتواند در تولید زنجیره گندم موثر باشد.
تاراسی میگوید:بر همین اساس در کشور برای تولید ۷۵۰۰ تن گندم بیش از ۹ میلیون متر مکعب آب مصرف شده که با آن میتوان ۳۵۰ هکتار گلخانه را تجهیز کرد.
تاراسی میگوید:استفاده از دانههای کم آب بر برای سبزه به جای گندم میتواند تاثیر بسزایی در کاهش مصرف آب داشته باشد.
به نظر میرسد هزینههای گزاف برای زنده نگاه داشتن یک رسم کارصحیحی نیست، زیرا به هدر رفتن این میزان هزینه میتواند در جاهای بهتر و با اهمیتتر هزینه شود و یا گره ای از مشکلات هموطنی را بگشاید. .
این هزینه با کاشت سایر دانههای سبز، چون لیمو، نارنج، ارزن، خاکشیر و... میتواند به حداقل ممکن برسد.
اما این سنت قشنگ میتواند با جایگزین شدن دیگر دانههای سر سبز و کم اهمیتتر اشتغال خانگی و کسب در آمد خیلیها را فراهم کند.
با یک حساب سرانگشتی مقدار فروش سبزه سفره هفت سین از چندین میلیون و میلیارد گردش مالی می گذرد.
یکی از دلایل سود خوب تولید این محصول مدت زمان کم تولید و به سود رسیدن زودهنگام آن است. مدت زمان این تولید یک ماه بوده و از ابتدای اسفند که مقدمات کار فراهم میشوند تا اواخر اسفند به ثمر میرسد و سبزههای تولیدی روانه بازار میشوند.
حسن اقا کارگر ساختمانی است هر سال با رسیدن فصل اسفند به همراه خانواده با کاشت سبزه و فروش آن در آمد حاصل از این کار را به زخم زندگیش میزند.
حسن آقا میگوید :بازارش در این فصل از سال داغ است و او هرساله روی این در آمد حساب ویژه باز میکند.
او که از انواع دانههای سبز برای کاشت سبزه بهره میبرد با شنیدن آمار هدر رفت گندم میگوید: که از این پس گندم را از لیست کاشت سبزه خارج خواهد کرد.
حالا دانههای سبز بی بی جوانه زده و آماده روانه شدن به خانه دختر و عروس هایش است، اما اگر همین عقیده بی بی دربین خانوادههای ایرانی نهادینه شود علاوه بر ایجاد اشتغال برای هزاران نفر از هدر رفت هزاران تن محصول استراتژیک گندم جلوگیری خواهد شد.
گزارشی از زهرا نصیری