اطلاعات لازم حقوقی در جرائم پزشکی
متأسفانه امروزه با دلیل اشتباهات فردی (شخص پزشک) فاجعه در خصوص سلامت افراد به وفور دیده میشود.
جرائم پزشکی عبارتند از :
جرم عمدی: باسوء نیت٬ قصد فعلی و قصد جرم همراه است و دارای مجازات قصاص میباشد.
جرم غیر عمد (شبه عمد): همراه با تقصیر است و قصد فعلی وجود دارد، ولی قصد جرم ندارد که مجازات آن دیه است.
خطای محض بدون سوء نیت و بدون تقصیر: در این مورد که نه قصد فعل و نه قصد جرم دارد که مجازات آن دیه است (این حالت غیر عمد بوده و خطای انسانی عامل آن بود).
بی مبالاتی:
شامل ترک فعلی است که از نظر علمی و فنی انتظار انجام آن از پزشک میرود، ولی صورت نپذیرفته است. موارد آن شامل: و عدم انجام مشاورههای لازم و اخذ شرح حال و معاینه دقیق قبل از عمل جراحی یا اقدام درمانی٬ یا معاینه نکردن قلب و عدم تهیه نوار قلبی قبل از بیهوشی٬ عدم تدارک و تهیه تمهیدات لازم مثل آزمایشها و عکسهای رادیولوژی و ... جز بی مبالاتی هستند؛ بنابراین در بی مبالاتی عملی باید انجام میگرفت، ولی صورت نپذیرفته و جنبه منفی یا عدم انجام کار مطرح است.
بی احتیاطی:
بر خلاف بی مبالاتی جنبه مثبت و وجودی دارد یعنی اینکه فعلی انجام گرفته که از نظر علمی و اصول پزشکی نباید انجام میگرفت؛ لذا پزشک توجه و دقت کافی در امر درمان یا آزمایش را مبذول نداشته ٬ یا مرتکب اشتباه یا زیاده روی شده ٬ در نتیجه ضرر جسمانی یا روانی برای بیمار ایجاد کرده است. از جمله مثالهای این مورد ٬ پاره شدن روده در حین اعمال جراحی شکم٬ جاگذاشتن وسایل جراحی یا پانسمان در داخل بدن ٬ هرگونه دستکاری نابجا در اعضایی که در مجاورت عضو مورد عمل قرار دارند٬ تجویز دارو بیش از میزان لازم و نظایر آن قابل ذکر است.
عدم مهارت:
شامل مواردی است که پزشک تبحر علمی و فنی لازم را برای انجام کار بخصوصی نداشته باشد٬ مانند عدم تصمیم گیری به موقع٬ نداشتن سرعت لازم برای انجام عمل جراحی و جلوگیری از عوارض قابل پیش بینی. مهارت یک پزشک٬کارایی و توانایی او در انجام وظیفهای است که بر عهده میگیرد و عدم مهارتش به ناتوانی او یا فقدان کارایی اش برای انجام امور تخصصی پزشکی یا جراحی وابسته است. عدم مهارت ممکن است از نوع عملی باشد و ناشی از تازه کار بودن یا بی تجربگی ٬ یا از نوع علمی باشو و حاکی از بی سوادی و عدم بهره وری کافی از دانش پزشکی ٬ که به هر صورت نمیتواند عذر موجه یا از بین برنده مسئولیت برای قصور پزشک باشد. عدم مهارت به صورت ندانم کاری یا دست پاچگی در جراحان و متخصصان تازه کار اغلب هنگامی دیده میشود که در حین عمل جراحی یا اقدام درمانی تخصصی با واقعهای غیر عادی روبه رو میگردند. برای مثال ٬بیماری بدنبال شکستگی چند قطعهای و داخل مفصلی انتهای تحتانی استخوان فمور راست به دست یک متخصص ارتوپدی تحت عمل جراحی قرار میگیرد و متاسفانه پزشک معالج برای درمان این شکستگی پیچیده و مشکل از روش درست و منطقی استفاده نمیکند و این امر سبب جوش نخوردن استخوان و بروز عوارض عفونی در مفصل شده است.