در یادداشتی بررسی شد،
ناآرامیهای سنگال؛ عثمان سونکو، بهانه یا بها!
سوای درستی یا نادرستی اتهامهای وارده به «عثمان سونکو» اما به نظر میرسد دستگیری وی به بهانههای گوناگون بهای آزادی خواهی و روحیه استکبار ستیزی مردم این کشور در مقابله با عناصر خود فروخته غربی باشد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما، مجتبي شاهسوني کارشناس مسائل بين الملل در يادداشتي درباره آخرين تحولات سنگال نوشت: پس از بازداشت «عثمان سونکو» کاندیدای انتخابات آينده ریاست جمهوری سنگال توسط دولت، داکار و شهرهاي اطراف آن دستخوش تظاهرات خیابانی شد. حضور غیر نظامیان مسلح در کنار پلیس ضدشورش، برای جلوگیری از تظاهرات، خشم بیشتر مردم را برانگیخت. با وجود اينکه
منتقدان عثمان سونکو چهره مطرح مخالف دولت در سنگال، وی را عوام فریبی توصیف میکنند که از تفکرات سلفی پیروی میکند اما اين سوال مطرح مي شود که دستگيري عثمان سونکو به بهانه عوام فريبي و تجاوز به عنف است يا اينکه وي بهاي آزادي خواهي و مبارزه با فساد را مي دهد؟
عثمان سونکو
عثمان سونکو ۴۶ ساله در ۱۵ ژوئیه ۱۹۷۴ در «تیه س» واقع در غرب سنگال متولد شد، اما در کازامانس رشد کرده است. در آن زمان این منطقه واقع در جنوب سنگال، صحنه درگیری بین نیروهای ارتش و نیروهای استقلال طلب بود. این منطقه در طرحهای توسعه، در مناطق فراموش شده سنگال قلمداد میشود اما این وضعيت به انگیزهای برای عثمان سونکو تبدیل شد. سونکو 6 فرزند دارد.
تحصيلات
سونکو یک بازرس ارشد مالیاتی سابق در سنگال، و یک مدافع دادگستری مالیاتی است. سونکو در سال ۱۹۹۳ لیسانس گرفت و در سال ۱۹۹۹ نیز از دانشگاه گاستون برگر در سنت لوئیس، فوق لیسانس علوم حقوقی را گرفت، و در رشته حقوق عمومی تخصص داشت.
وی پس از تحصیل در رشته حقوق، در سال ۲۰۰۲ بازرس ویژه مالیاتی شد و سپس سندیکایی را ایجاد کرد. سونکو در سال ۲۰۱۴ با یک حزب جدید استقلال طلب به نام «میهن پرستان سنگال برای کار، اخلاق و برادری» وارد صحنه سیاست شد.
فعاليت هاي سياسي
سونکو در سال ۲۰۱۶ طرح اتهام فساد علیه مکی سال رئیس جمهور کنونی سنگال و برادرش اَلیو سال را مطرح کرد. طرح این اتهامات موجب شد که سونکو با حکم ریاست جمهوری عنوان بازرس را از دست بدهد. عثمان سونکو یک سال بعد به عنوان نماینده راهی مجلس ملی شد و نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ اعلام کرد. وي در انتخابات ۲۴ فوریه ۲۰۱۹، مکی سال با کسب ۵۸ درصد آرا مجدداً انتخاب شد و سونکو با ۱۶ ٪ در جایگاه سوم قرار گرفت.
شعار مبارزه با فساد
عثمان سونکوی ۴۶ ساله خود را نامزد ضد سیستم معرفی کرده است. هدف مبارزه سونکو، سیاستمدارانی هستند که از آنها به عنوان فاسدانی که خود را به خارجیها فروخته اند، یاد میکند. این مبارزه، نظر مساعد طرفدارانش که عمدتا از جوانان هستند را جلب کرده است.سونکو گفت: جوانان این کشور و به طور کلی تمامی اقشار این ملت، تصمیم گرفته اند مسئولیت شان را برعهده بگیرند و سرنوشت شان را رقم بزنند.
اتهامات سونکو
از نظر منتقدان عثمان سونکو، وی یک عوام فریب طرفدار تفکر سلفی است. این چهره مخالف دولت از ۸ فوریه سال جاری به تجاوز به یک ماساژور سنگالی متهم شده است. اما سونکو این اتهام را دسیسهای از سوی دولت با هدف کنار گذاشتن وی از دور رقابتهای انتخابات ریاست جمهوی سال ۲۰۲۴ توصیف میکند.
دستگيري سونکو
عثمان سونکو اخيرا به اتهام اخلال در نظم عمومی دستگير شد. به محض اعلام خبر ادامه بازداشت سونکو، حضور پلیس در داکار تشدید شد. شکایتی در رابطه با تجاوز به عنف نیز علیه سونکو مطرح شده است. این نماینده پارلمان، اتهامات مطرح شده را دسیسه پنهانی توصیف کرد.
آزادي سونکو و تاکيد بر ادامه مبارزه
سونکو که از ۳ مارس به اتهام "برهم زدن نظم عمومی" بازداشت شده بود، پس از لغو قرار بازداشت آزاد شد. سونکو اظهار داشت که باید به خانوادههای کسانی که در این تظاهرات جان خود را از دست دادهاند غرامت پرداخت و عاملان آن نیز محاکمه شوند.
سونکو همچنین اعلام کرد که اعتراضات تا زمان آزادی کلیه زندانیان سیاسی ادامه خواهد داشت، اما از حوادث خشونت بار دوری خواهند جست. این رهبر مخالف گفت، "انقلاب آغاز شده است، اکنون هیچ چیز نمیتواند آن را متوقف کند. ما باید این انقلاب هوشمندانه را تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه دهیم. "
نتيجه گيري:
بنابراين سواي درستي يا نادرستي همه اتهام هايي که به عثمان سونکو مطرح شده است اما با توجه به روحيه مبارزه با فساد وي در انتقاد از دست نشاندگان خارجي، به نظر مي رسد سونکو به بهانه هاي گوناگون بهاي آزادي خواهي و روحيه استکبار ستيزي مردم اين کشور در مقابله با عناصر خود فروخته غربي را مي دهد؛ استعمار گراني که با وجود گذشت ساليان طولاني از استعمارگري آنها، اکنون در انديشه استعمار گري نويني در اين کشور هستند.
نویسنده: مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل