پخش زنده
امروز: -
برای استفادۀ پُربازده و بهرهمندیِ بِهینه از تعطیلات پیشِ رو، لازم است داوطلبان کنکور سراسری، مشاوران، دبیران و مدیران مدارس و آموزشگاهها، چند نکتۀ ضروری را مدّنظر قرار دهند.
به گزارش خبرنگار حوزه آموزش عالیِ گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، آقای پدرام زاویه درباره نکات مهم، کلیدی و کاربردی برای داوطلبان کنکور در نوروز گفت:
۱- بنا به دلایل مفصّل و مستند، معقولترین و منطقیترین کار در ایّام پیشِ رو، اجرای پروژۀ پایهبَندی است.
پایهبَندی یعنی بَستن و جمعبندی و جمعوجورکردنِ دروس پایههای دهم و یازدهم.
در اینجا، به چراییِ اجرای پروژۀ پایهبندی، پرداخته نمیشود و فقط چگونگیِ کار و اجرای برنامه، موردتوجّه قرار میگیرد. چون چراییِ کار در ایّام نوروز، کاملاً روشن و مشخّص است!
پس، صرفاً توضیحات و جزئیّاتِ پروژۀ پایهبندی، ارائه میشوند.
بسیار جالب و جذّاب است که بدانید بعد از اجرای باکیفیّت پروژۀ پایهبندی، توان و امکانِ پاسخگویی به بیشتر از ۵۰ درصدِ سؤالات کنکور را خواهید داشت!
در این ایّام، تقریباً کاری با دروس پایۀ دوازدهم ندارید! زیرا در خرداد ۱۴۰۰، بهخاطرِ آمادگی برای امتحانات نهایی، بهصورت کامل روی مباحث و مطالب دروس دوازدهم متمرکز میشوید و فرصتِ عالی و کافی برای جمعبندی و تسلّط بر صفرتاصدِ آنها را دارید! البتّه توصیه میشود، حتماً بخشهایی از دروس دوازدهم که با مباحث پایه مرتبط هستند را در برنامه بگنجانید.
فقط داوطلبانی که تابهحال، خیلی عالی و اُصولی کار کردهاند، میتوانند علاوهبر دروس پایه، به تمام بخشهای دروس دوازدهم هم بپردازند.
۲- در پروژۀ پایهبندی، اولویّتبندی را خیلی جدّی بگیرید! توجّهِ ویژه به اولویّتبندی یعنی در آغاز، پروندۀ مهمّترها را ببندید و در ادامه بهسراغِ مهمّها بروید و در آخر روی کماهمّیّتها کار کنید.
ملاک و معیارِ اصلی در تعیین درجۀ اهمّیّتِ هر مبحث، پُرسؤالی و پُرپتانسیلیِ آن مبحث میباشد. منتها باید میزان دشواریِ مبحث هم در نظر گرفته شود و با ترکیب و تلفیق این دو معیار، درجۀ اهمّیّت، تعیین گردد.
مباحثِ پُرسؤال، مباحثی هستند که تعداد سؤالات زیادی از آنها، در کنکور سراسریِ سالهای گذشته، مطرح شده است.
مباحثِ پُرپتناسیل، مباحثی هستند که امکان و احتمالِ طرّاحی سؤال از آنها در کنکور سراسری، زیاد میباشد و پُتانسیل بالایی دارند که در کنکور سراسری، از آنها سؤال طرح شود.
برای اولویّتبندی، باید ۳ گام را طیّ کنید.
در گام و قدم اوّل، مباحث را دستهبندی کنید.
در گام و قدم دوّم، به امتیازبندی مباحث بپردازید. یعنی به هر مبحث، بر مبنای میزان و مقدار و درجۀ اهمّیّتش، امتیازی بین ۱ تا ۵، اختصاص بدهید. امتیاز ۵، بالاترین درجۀ اهمّیّت و امتیاز ۱، پایینترین درجۀ اهمّیّت را نشان میدهند. امتیاز ۳، نشاندهندۀ درجۀ اهمّیّت متوسّط میباشد.
۵: درجۀ اهمّیّت خیلی بالا
۴: درجۀ اهمّیّت بالا
۳: درجۀ اهمّیّت متوسّط
۲: درجۀ اهمّیّت کم
۱: درجۀ اهمّیّت خیلی کم
در گام و قدم سوّم، بر اساس امتیازِ اختصاصدادهشده به مباحث، آنها را اولویّتبندی کنید.
حتماً دستهبندی و امتیازبندی و اولویّتبندیِ مباحث را با یاری و همراهی و راهنماییِ مشاور و معلّمان گرانقدر و گرامیتان، انجام دهید.
اگر فکر میکنید، وقت و فرصت لازم برای کارِ کافی روی همۀ بخشها و بحثهای دروس پایه را ندارید، بهترین و برترین راهبُرد، تمرکز روی مباحث و مطالبی است که درجۀ اهمّیّت بیشتر و بالاتری دارند.
۳- مبحث حذف کنید نه درس!
هرگز درسی رو بهطور کامل کنار نگذارید و حذف نکنید و بههیچوجه دچار این لغزش و اشتباهِ مُهلک و خطرناک نشوید.
درمورد حذف مبحث، بحثی نیست. ولی حذف درس، مطلقاً ممنوع! درصورت نیاز، نهایتاً مبحثِ مُشکل و بسیار دشوار یا خیلی کماهمّیّت را حذف کنید!
اگر تنهاوتنها، نصفِ مباحث پایه را هم بتوانید کار کنید، دستِکم خیالتان بابت ۲۵ درصد از سؤالات کنکور، راحت و آرام و آسوده میشود.
به هر حال، درمورد حذف مبحث، بسیار احتیاط کنید. ممکن است از همان مبحثِ مشکلی که قصد حذفش را دارید، سؤالی بسیار آسان در کنکور سراسری مطرح شود که با داشتن حدّاقلِّ اطّلاعات، قابلِپاسخگویی باشد.
به این دلیل، پیشنهاد میشود بخشهای ساده و مفاهیمِ پایه و اوّلیّۀ مباحث مشکل و دشوار را هم کار کنید تا سؤالات احتمالیِ مربوط به آنها را از دست ندهید.
۴- یادتان باشد که همۀ داوطلبان کنکور سراسری، نخبه و اعجوبه نیستند و قطعاً قرار نیست درصدِ (نمرۀ خامِ) تمام دروستان، بین ۹۰ درصد تا ۱۰۰ درصد باشد تا رتبۀ خوب و مرغوب و مطلوب، کسب کنید!
مشاهده و مطالعۀ وضعیّت پاسخگوییِ داوطلبان حاضر در جلسۀ آزمون سراسریِ سالهای قبل و کارنامۀ پذیرفتهشدگان کنکور سراسریِ سالهای گذشته، نشان میدهد که با کسب درصدهای (نمرات خامِ) ۵۰ درصد تا ۶۰ درصد هم میتوانید رتبۀ بسیار مطلوب و مناسبی داشته باشید و در بیشترِ بهترین رشتههای برترین و باکیفیّتترین دانشگاهها، پذیرفته شوید.
۵- اگر از ۲۳ اسفند ۹۹، کار را شروع کنید، تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۰، ۲۱ روز زمان دارید.
با احتساب ۳ روز تعطیلی (۳۰ اسفند ۹۹، ۱ و ۱۳ فروردین ۱۴۰۰)، برای بازیابیِ توان جسمی و روحی، ۱۸ روز زمانِ مفید و مؤثّر در اختیار دارید.
یعنی داوطلبی که میتواند بهطور متوسّط در هر روز، ۱۰ ساعت کار کند، تقریباً ۱۸۰ ساعت زمانِ خالص دارد!
اگر برایتان مقدور و امکانپذیر باشد که برنامه را تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ ادامه بدهید، تعداد روزهای در دسترستان به ۲۵ میرسد و حدوداً ۲۵۰ ساعت، در اختیار شماست.
این مدّتزمان، برای ساماندهی و سازماندهی و جمعوجورکردنِ مطلوبِ کلّ مباحث و مطالبِ پایههای دهم و یازدهم، کافی است!
لطفاً مدیران و دبیران و مشاوران عزیز و ارجمند، در طولِ هفتۀ بعد از ایّام نوروز، با دانشآموزان و داوطلبان محترم، همراهیِ حدّاکثری داشته باشند تا فرآیندِ پروژه، بهطور کامل طیّ شود.
ظرفیّتسنجی، مسألهای اساسی و حیاتی است که باید بسیار موردتوجّه قرار بگیرد. یعنی در آغاز باید ببینید چهمقدار توان دارید و بر اساس توانتان، تعیین کنید چهمقدار زمان دارید. سپس متناسب با زمان موجودتان، محتوای مطالعاتی و کاری را انتخاب کنید و در برنامه قرار دهید.
۶- مسیر رشد و پیشرفت شما، تنها و تنها از کارِ تستیِ قَوی و غَنی و عالی و حرفه ای همراه با تست زیاد میگذرد.
پس زمان قابلتوجّهی را به کارِ تستی اختصاص بدهید و تا میتوانید، تست بزنید! تست زماندار و سرعتیِ مفصّل، فراموش نشود!
تست زماندار و سرعتی، تستی است که در مدّتزمان استاندارد (مدّتزمان پاسخگویی در کنکور سراسری)، پاسخ داده شود.
تحقیقات، تأیید و تأکید میکنند که حرکت از تست به درس و پیشرَوی از سؤال به کتاب، میتواند نسبت به حرکت از درس به تست و پیشرَوی از کتاب به سؤال، بسیار اثربخشتر و ثمربخشتر و سودبخشتر باشد. به این صورت که در ابتدا تست میزنید و سؤال حلّ میکنید و بعد از یافتن و پیداکردن نقاط ضعف و نقاط نقص و آشنایی با شیوه و نحوۀ طرّاحی سؤالات و آگاهی از سَبْک و سیاق و سلیقۀ طرّاحانِ سؤالات کنکور سراسری، به مطالعۀ پُربارتر و هدفمندتر و ارزشمندترِ درس و کتاب میپردازید.
مطمئنترین و مناسبترین و معتبرترین و مفیدترین مرجع و منبع برای کارِ تستی و حلّ سؤال، مجموعهسؤالاتِ کنکور سراسریِ سالهای گذشته است.
۷- حتماً بخشی از روز (۲ تا ۳ ساعت) را به تفریح و تفنّن و تفرّج اختصاص بدهید و در آن مدّت، ابداً به درس و مدرسه و کنکور و دانشگاه نپردازید و حتّی لحظهای به آنها فکر نکنید!
شما آدم هستید نه آهن! شما رُبات و تراکتور نیستید و نیاز به استراحت دارید تا شارژ و شاد شوید.
۸- در روز، بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه را به ورزشهای هوازیِ (با اُکسیژنِ) سبُک و ملایم مثل پیادهروی و تمرینات و حرکات اِیروبیک (در حضور اُکسیژن)، اختصاص بدهید تا سرخوش و سرِحال و سرزنده شوید.
حتماً هر روز، چند دقیقه در معرض نور خورشید قرار بگیرید. چون موجب افزایش سطحِ هورمون سِروتونین در مغز و سَببِ بهبود خُلقوخو و باعثِ حسّوحال بهتر و حالوهوای خوشتر میشود.
هورمون سِروتونین، یکی از هورمونهای حالْخوبکُن است.
۹- منتظر تاریخ رُندِ ۱/۱ برای تغییر و تحوّل و دگرگونی و دِگَردیسی نباشید تا بعد از آن، پُرجرأت و پُرسرعت و پُرقدرت و پُرقوّت، کار را آغاز و دنبال کنید!
یادتان هست که چقدر به ۹۹/۹/۹ امید داشتید و شاهد هیچ رویداد خاصّ و رُخداد ویژهای نبودید؟
درضمن ۱/۱/۱۴۰۰، شروع قرن جدید نیست و باید تا ۱/۱/۱۴۰۱، برای ورود به قرنِ نو، منتظر بمانید. بنابراین، بیخود و بیجهت، دلخوش به آغاز قرن جدید نباشید!
هیچ خبر خاصّ و خَطیری نیست! پس هرچه سریعتر اقدام کنید و دستبهکار شوید و اجرا را آغاز کنید.
۱۰- در روزهای پروژۀ پایهبندی، شرکت در کلاس، تقریباً بیهوده و بیفایده است! هر واقعۀ ویژه و برجسته و رویداد و رُخدادِ فوقالعاده و خارقالعادهای که قرار بوده با شرکت در کلاس اتّفاق بیفتد، تا الان اتّفاق افتاده است!
اکنون زمان این است که تک و تنها باشید و صرفاً به تلاش و تکاپو و تَقلّای خودتان تکیه کنید.
مرور مباحث و جمعبندی مطالب و رفع مشکلات با کمک دبیران مجرّبِ محترم، میتوانند مثبت و مفید و مؤثّر باشند. امّا یقیناً تدریس، تقریباً بینتیجه یا نهایتاً کمنتیجه است!
حتماً حدّاقلّ یک آزمون جامع از دروس پایۀ دهم و یک آزمون جامع از دروس پایۀ یازدهم در برنامۀ کاریتان قرار دهید و تکتکِ سؤالات آزمون را خیلی دقیق و عمیق، تحلیل و تفتیش کنید.
بعد از پایان ایّام نوروز، لااقلّ یک آزمون جامع از کلّ دروس پایههای دهم و یازدهم، با رعایت شرایط آزمونی برگزار کنید.
۱۱- منتظر معجزه نباشید! هیچ شعبده و معجزهای درکار نیست. بنابراین، امید و انتظار معقول و منطقی از فایده و نتیجۀ این بُرهه و دوره داشته باشید.
خیلی مراقب و مواظب باشید که در تورِ وعدههای واهی و تُهیِ مشاورنماهای فریبکار و کلاهبردار و دامِ معلّمنماهای شیّاد و شارلاتان، گرفتار نشوید و با هولوهراس و هیجان بیبُنیان، زمان و توانتان را تلف نکنید!
دوران طلایی یا دوران بَلایی؟! معمولاً از ایّام نوروز بهعنوان دوران طلایی یاد میشود. اگر بهشکل دقیق و درست و اساسی و اصولی، از آن استفاده شود، ارزشمندتر از دوران طلایی و در واقع، دوران الماسی است.
اگر تلف و تباه شود، دوران بلایی خواهد بود و بلای جانتان میشود. چون در طول آن، پُشتتان باد میخورد و به چُرت و خواب بهاری، دچار میشوید!
۱۲- شوربختانه، در کشورمان بیشتر از ۸۰ میلیون کارشناس و متخصّص در تمامی اُمور زمینی و فَرازمینی داریم که در همۀ حوزهها و حیطهها، صاحبنظر و همواره در حال عرضه و ارائۀ نظرات و نگاههای تخصّصیشان هستند.
پس به نظرات هر کسی اعتنا و اعتماد نکنید و فقطوفقط از کارشناسِ کارآمد و کاربلد و کارکُشته، راهنمایی و مشورت بگیرید.
۱۳- پیشنهاد میشود، قصّه و قضیه را خیلی جدّی نگیرید! مشاهدات و مطالعات مفصّل و متعدّد نشان میدهند که شادی، ساختنی است نه یافتنی! انتخاب با شماست. بههیچعنوان گمان نکنید که قبولی در رشته و دانشگاه دلخواهتان، مدّ تزمان زیادی سببِ شور و شادی و موجب خوشحالیتان میشود! بنابراین، از اجرای کارِ جدّی و قوی در دوران کنکور، لذّت ببرید و نتیجه را رها کنید و یقین داشته باشید که با این شیوه، نتیجۀ برجستهتر و بهتری کسب میکنید.