به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ روزنامه الشرق الاوسط نوشت: پیشنهاد و دعوت مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق برای گفتگوی ملی جامع در این کشور با استقبال گستردهای روبرو شده است.
فراخوان مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق
به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه الشرق الاوسط؛ فراخوان مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق برای گفتگوی جامع ملی با پاسخ سریع و استقبال گسترده اکثر جریانهای سیاسی عراق روبرو شد.
الکاظمی روز دوشنبه ۱۸ اسفندماه از نیروهای سیاسی و مخالفان خواست گفت و گوی ملی با دولت عراق را بر اساس منافع ملی آغاز کنند.
الکاظمی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: ما از همه نیروهای سیاسی مخالف، نیروهای معترض مردمی و جوانان و مخالفان دولت، دعوت میکنیم بر سر میز گفتگو بنشینیم.
وی افزود: ما از نیروها و احزاب سیاسی میخواهیم که منافع وطن و میهن را در اولویت قرار دهند، از زبان گفتار پرتنش و فرافکنیهای سیاسی ضد یکدیگر اجتناب کنند و برای موفقیت انتخابات زودهنگام آماده شوند و به مردم خود فرصت امید و اعتماد به دولت و نظام دموکراتیک را بدهند.
مصطفی الکاظمی همچنین تاکید کرد: دیدار پاپ واتیکان نشان دهنده نقطه روشنی است که تجسم کننده ماهیت مردم عراق است؛ زیرا مردمی دوست داشتنی، متمدن، صادق و معتقد به ارزشهای عدالت و صلح هستند. وی افزود: پاپ فرانسیس در سفر خود به عراق در حالی که با قلبی مملو از امیدواری در شهرهای عراق، جابجا میشد پیام خود را به تمام نقاط جهان رساند بنابراین پیام مردم عراق به تمام مردم کره زمین رسید، تا به جهان بگویند: ما مردم عراق... مردم تاریخ و تمدن هستیم.
مصطفی الکاظمی همچنین خواستار گفت وگوی واقعی و عمیق ملی، در تمام سطوح رسمی، حزبی و مردمی شد تا به چارچوب توافق نهایی در مورد رابطه دولت مرکزی و منطقه کردستان برسد و در نتیجه این توافق بتواند تمامیت ارضی عراق را حفظ کند و به مشکلاتی که انباشته شده است بپردازد.
استقبال از فراخوانی الکاظمی
گفتنی است بسیاری از جریانهای سیاسی، چهرههای پارلمانی و شخصیتهای دانشگاهی از این فراخوان نخست وزیر عراق استقبال کردند. نیچروان بارزانی، رئیس منطقه کردستان، از جمله اولین کسانی بود که از فراخوان مصطفی الکاظمی برای گفت وگوی ملی استقبال کرد و در توئیتی نوشت: من از فراخوان آقای الکاظمی نخست وزیر برای گفت وگوی ملی بین احزاب مختلف عراق، و گفت وگوی واقعی و عمیق برای رسیدن به توافق نهایی، و ایجاد راه حلهای ریشهای برای مشکلات منطقه کردستان و دولت مرکزی عراق بر اساس قانون اساسی، حمایت میکنم.
حمایت جریان صدر
برهان المعموری، عضو پارلمان عراق از ائتلاف "سائرون" وابسته به مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق در مصاحبهای با روزنامه الشرق الاوسط گفت: ما از این فراخوان برای گفتگوی جامع ملی حمایت میکنیم، زیرا معتقدیم در زمان مناسب مطرح شده است و پس از سفر پاپ فرانسیس به عراق که حامل پیامهایی مملو از خیر و صلح است شتابی دو چندان به این گفتگوها خواهد داد.
المعموری افزود: در حالی که حمایت خود را از پیشنهاد نخست وزیر برای گشودن صفحه جدیدی از اقدام صادقانه ملی اعلام میکنیم، بر محاکمه همه فاسدانی که ثروت کشور را هدر میدهند و امیدها و خواستههای مردم عراق را از بین میبرند تاکید میکنیم و یادآور میشویم که گفت وگوی آینده با همه کسانی خواهد بود که به یک عراق واحد اعتقاد دارند و در آن همه مردمانش در حقوق و وظایف برابرند.
حمایت گسترده مجلس عراقاز سوی دیگر عبدالله الخربیط عضو پارلمان عراق از ائتلاف «القوی العراقیه» گفت: ما از این پیشنهاد حمایت میکنیم و نسبت به آن با جدیت رفتار میکنیم.
الخربیط نیز در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت: ائتلاف «القوی العراقیه» و حزب «تقدم» (به ریاست محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق) از این فراخوان مصطفی الکاظمی استقبال میکنند، زیرا عراقیها از سال ۲۰۰۳ به مذاکراتی واقعی نیاز دارند و مذاکراتی که تاکنون به اجرا درآمده است در سطحی مطلوب و مناسبی نبوده است.
وی همچنین تصریح کرد: صحبت درباره منطقهای شدن به سخنانی آشکار و علنی در استانهای غربی تبدیل شده است و این به دلیل مشکلاتی است که ما متحمل شده ایم و همچنان از آن رنج میبریم.
مخالفان این فراخوانی
اما حیدر الملا عضو سابق پارلمان عراق در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت: بحران در عراق بحران گفتگو نیست، بلکه بحران اراده و تصمیم گیری است، زیرا در این کشور بسیاری از کنفرانس ها، سمینارها و ... برگزار شده است، اما مشکل ما در درجه اول مشکل اراده است، همانطور که الکاظمی مطالب زیادی را مطرح کرده است، اما آیا در سطح اراده چیزی از وعده هایش محقق شده است؟ وعدههایی همچون دستگیری قاتلان تظاهرکنندگان و یا آشکار کردن اشخاصی که در تقلب در انتخابات سال ۲۰۱۸ نقش داشتند آیا این افراد مشخص شده اند؟
حیدر الملا گفت: دولت باید برنامه خود را چه با برگزاری انتخابات در زمان مقرر و چه فاش کردن اسامی قاتلان تظاهرکنندگان معترض اجرا کند.
حرکتی برای صلح و آشتی ملی در عراق
از سوی دیگر حسین علاوی، استاد امنیت ملی دانشکده النهرین و رئیس مرکز مطالعات راهبردی و پژوهشهای آینده نگرانه موسوم به «اکد» در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط گفت: ابتکار الکاظمی فرصت بسیار خوبی است و پیشنهاد وی، بستری برای گفتگو در سطوح سیاسی و اجتماعی است.