در سوگ کاظم آل محمد (ص)
اى باب گشوده خدا بر جوائح مردمان و اى رشته پیوند زمین و آسمان! نامت کلید گشایش گرههاى فرو بسته و یادت، مایه آرامش دلهاى شکسته است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، امام موسی بن جعفر علیه السلام در هفتم صفر سال ۱۲۸ ه. ق در «ابواء» -محلی میان مکه و مدینه- از کنیزی به نام «حمیده» زاده شد.
از سال ۱۴۸ ه. ق که پدرش امام صادق علیه السلام به شهادت رسید، دوران امامت حضرت کاظم آغاز شد.
آن امام مظلوم به خاطر حق گویی و افشاگری بر ضد خلفای بنی عباس، سالهای زیادی از عمر شریفش را در زندانهای مخوف به سر برد؛ و سرانجام در ۲۵ رجب سال ۱۸۳ ه. ق در بغداد در زندان هارون الرشید، به شهادت رسید.
اوضاع اجتماعی و سیاسی عصر امام موسی کاظم علیه السلام
از سال ۱۴۸ که امام صادق (ع) به شهادت رسید دوران امامت حضرت کاظم آغاز گردید. آن حضرت در این دوران با خلفای زیر معاصر گردید:منصور دوانیقی (۱۳۶ – ۱۵۸) محمد معروف به مهدی (۱۵۸ – ۱۶۹) هادی (۱۶۹ – ۱۷۰) هارون (۱۷۰، ۱۹۳) هنگام رحلت امام صادق (ع) منصور دوانیقی خلیفهی ستمگر عباسی، در اوج قدرت و تسلط بود.
منصور برای تثبیت پایههای حکومت خود انسانهای فراوانی را به قتل رسانید، او در این راه نه تنها شیعیان، بلکه فقها و شخصیتهای بزرگ جهان تسنن را نیز که با او مخالفت میورزیدند سخت مورد آزار قرار میداد.
سیره هدایتی امام موسی کاظم علیه السلام
از سال ۱۴۸ ه. ق که امام صادق علیه السلام به شهادت رسید، بنا بر وصیت و نص پدر تا سال ۱۸۳ ه. ق عهده دار سرپرستی و امامت شیعیان گردید و دوران ۳۵ ساله امامتش در محیطی پراختناق و خفقان و همراه با تقیه گذشت.
در چنین محیطی، حضرت موسی بن جعفرعلیه السلام علاوه بر مسئولیت امامت و رهبری جامعه اسلامی، موفق به تربیت شاگردان زیادی گردید و با وجود اختناق حاکم، عده زیادی از دانشمندان و بزرگان شیعه از علم و دانش آن حضرت استفاده کردند و روایات زیادی را در زمینههای مختلف از آن بزرگوار نقل نمودند.
کثرت روایات فقهی ایشان بعد از امام باقر و امام صادق علیهما السلام مؤیدی بر این ادعا است.
در حریم کاظمین علیهماالسلام
زیارت امام هفتم به زیارت رسول اکرم تشبیه شده است؛ از جمله در حدیثی از امام رضا (ع) چنین آمده است:
«من زار قبر أبی ببغداد کان کن زار قبر رسول الله و قبر امیرالمؤمنین صلوات الله علیه، إلا أنّ الرسول و لأمیرالمؤمنین صلوات الله علیهما فضلهما؛ کسی که قبر پدرم را در بغداد زیارت کند، مانند کسی است که قبر رسول خدا (ص) و امیرالمؤمنین (ع) را زیارت کرده، جز برتری رسول خدا و امیرمؤمنان که به جای خود محفوظ است.
عن داود الصیرفی قال: قلت له -ابالحسن العسکری (ع): إنّی زرت أباک و جعلت ذلک لک؛ فقال: «لک من الله اجر و ثواب عظیم و منّا المحمدة» داود صیرفی گوید: به امام هادی (ع) عرض کردم: من پدر شما را زیارت نمودم و ثواب آن را به شما هدیه کردم؛ امام (ع) فرمود: برای تو اجر و پاداش بسیاری است و ما هم سپاس گزار خواهیم بود.