با تلاش مخترع بسیجی
شکسته شدن انحصار آمریکا در تولید جلیقه ضدگلوله
مخترع بسیجی همدانی موفق به طراحی و ساخت نسل جدیدی از جلیقههای کلاس IIIA شده که با رونمایی از آن، علاوه بر پایان دادن بر انحصار آمریکا، کشور را از خرید این نوع جلیقه بی نیاز مینماید.
نیروهای پلیس و مأموران قانون، بهواسطه شغل خود، روزانه با افراد خطرناک و تبهکار زیادی درگیر میشوند؛ بنابراین اتخاذ اقدامات احتیاطی برای آنها، مسئله مرگ و زندگی است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، جلیقه ضدگلوله کلاس IIIA به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارد دانش ساخت آن تنها در اختیار کشور آمریکا است. اما خوشبختانه مخترع بسیجی همدانی نیز موفق به طراحی و ساخت نسل جدیدی از جلیقههای کلاس IIIA شده که با رونمایی از آن، علاوه بر پایان دادن بر انحصار آمریکا، کشور را از خرید این نوع جلیقه بی نیاز مینماید.
نیروهای پلیس و مأموران قانون، بهواسطه شغل خود، روزانه با افراد خطرناک و تبهکار زیادی درگیر میشوند؛ بنابراین اتخاذ اقدامات احتیاطی برای آنها، مسئله مرگ و زندگی است. یکی از ابزارهای امنیتی بسیار مهم که در اکثر عملیاتها مورد استفاده قرار میگیرد، جلیقه ضدگلوله است. این پوشش محافظ، تاکنون جان هزاران انسان را در میادین جنگ و درگیریهای شهری و همچنین مناظق مرزی نجات داده است.
بیشتر بخوانید:
تحقیقات نشان داده که احتمال آسیب دیدن یک مأمور پلیس فاقد جلیقه ضدگلوله در درگیریها، ۱۴ برابر مأموری است که جلیقه به تن دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز، یکی از کشورهایی است که توانایی ساخت تعدادی از این جلیقهها را به دست آورده و برای نیروهای نظامی خود مورد استفاده قرار میدهد؛ اما جلیقه ضدگلوله کلاس IIIA به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارد دانش ساخت آن تنها در اختیار کشور آمریکا است. اما خوشبختانه مخترع بسیجی همدانی نیز موفق به طراحی و ساخت نسل جدیدی از جلیقههای کلاس IIIA شده که با رونمایی از آن، علاوه بر پایان دادن بر انحصار آمریکا، کشور را از خرید این نوع جلیقه بی نیاز مینماید. در این گزارش ضمن معرفی انواع جلیقههای ضد گلوله، شما را با ویژگیها و مزیتهای جلیقه ایرانی آشنا میکنیم.
جلیقه ضد گلوله چیست و به چند دسته تقسیم میشوند؟
جلیقه ضدگلوله (Bulletproof vest)، یک بخش از زره تکنفره است که به جذب ضربه کمک و باعث کاهش آسیب به بدن میشود. این جلیقهها معمولاً از چند لایه ساخته شدهاند و میتوانند در برابر برخی سلاحها و قطعات پخش شده نارنجک دستی از شخص محافظت کنند. جلیقه ضدگلوله ممکن است با کلاه، سپر یا محافظ صورت بهطور همزمان استفاده شود.
دو سرباز ایرانی دارای جلیقه ضدگلوله در رزمایش نظامی
جلیقههای ضد گلوله معمولا به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
۱- جلیقه ضدگلوله سخت:
جلیقه ضدگلوله سخت، دارای الیاف فلزی بوده و در برابر گلوله به خوبی مقاومت میکند. این نوع از جلیقهها محدودیت استفاده در عملیاتها را دارد، زیرا هم سنگین بوده و هم پوشیدن آن سختی مخصوص به خود را دارد. در جلیقهها از سرامیک آلومینا که بسیار سخت است استفاده میشود این نوع از سرامیک در مقابل گلوله به مانند توپ و تور والیبال در مقابل گلوله ایستادگی کرده و نیروی وارده از سوی گلوله را در تمام جلیقه پخش میکند. گفتنی است که جلیقههای سخت، بعد از اصابت گلوله دیگر قابل استفاده نبوده و باید از جلیقه دیگری استفاده کرد.
۲- جلیقه ضدگلوله نرم:
این نوع از جلیقه به سنگینی جلیقه سخت نبوده و میتوان آن را به مانند یک تیشرت به تن کرد. این جلیقه از الیاف خاصی استفاده میشود که هم به لحاظ وزنی و هم هزینهای شرایط مطلوب تری نسبت به نوع اول دارد. در بدنه این جلیقه از الیاف توری مانندی استفاده میشود که به مانند توپ و تور فوتبال در مقابل گلوله مقاومت کرده و نیروی حاصل از برخورد گلوله با جلیقه را در تمام جلیقه پخش میکند. الیاف استفاده شده در جلیقه نرم از جنس کولار بوده که ۵ برابر مقاومتر از فولاد با همان وزن است. البته دانشمندان الیاف دیگری را نیز کشف کرده اند که مقاومت آن حتی به ۱۰ برابر بیشتر فولاد نیز میرسد، اما به لحاظ هزینه اختلاف قابل ملاحظهای با جلیقههای عصر حاضر دارند.
اولین جلیقه ضد گلوله چگونه ساخته شد؟
اولین جلیقه ضدگلوله بافتهشده، توسط مهندسی به نام کازیمیر زگلن «Casimir Zeglen» ابداع شد. کازیمیر، اصالتاً اهل هلند بود و به آمریکا مهاجرت کرده بود. ترورهای مختلف در پی ناآرامیهای آمریکا در سال ۱۸۹۳، وی را بر آن داشت که ماده مقاومی را برای نجات جان انسانها در برابر شیک گلوله، توسعه دهد. وی به آزمایش بر روی منسوجاتی که از گیاهان و فلزات بافتهشده بودند، میپرداخت.
کازیمیر، در ادامه با نتایج آزمایشهای جورج گودفلو «George Goodfellow» آشنا شد. وی پزشکی نامی بود که خدمات و تحقیقات گستردهای در خصوص مداوای جراحات ناشی از گلولهها انجام داده بود. گودفلو همچنین در مورد ویژگی ضدگلوله بودن ابریشم نیز مطالبی نوشته بود و همین موضوع، ایده اولیه جلیقه کازیمیر شد. کازیمیر میدانست که نوع بافت، تأثیر زیادی در مقاومت جلیقه خواهد داشت.
وی بعد از بازدیدهای متعدد از کارخانههای نساجی اتریش و آلمان، روشی برای بافتن ابریشم پیدا نمود و در نهایت، در سال ۱۸۹۷ میلادی، اولین جلیقه ضدگلوله منعطف را ساخت و موفق به اخذ گواهی ثبت اختراع از اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا «USPTO»، با شماره «US۶۰۴۸۷۰A» گردید.
تست اولین جلیقه ضدگلوله توسط کازیمیر زگلن
جلیقه ابداعی کازیمیر، ضخامتی در حدود ۳.۲ میلیمتر داشت و ۴ لایه بود. این پوشش، در مقابل گلولههایی با سرعت بسیار پایین و در حدود ۱۲۰ متر بر ثانیه، بهطور مؤثر عمل میکرد و در مقابل مهماتی که سرعت و قدرت بیشتری داشتند، عملکردی پایین داشت. جلیقههای کازیمیر، با دست بافته میشد و وی نتوانست ماشینی برای بافت سریعتر و تضمین ایمنی آنها توسعه دهد. از نکات جالبتوجه این است که کازیمیر برای آزمایش این جلیقه، خود را در مقابل گلوله قرار میداد.
بافت جلیقه چگونه گلوله را متوقف میکند؟
جلیقههای ضد گلوله از یک سری الیاف بسیار مستحکم بافته شده و یا غیر بافته شده تشکیل شده اند. بدین ترتیب سرعت حرکت گلوله توسط جلیقه کاسته شده و انرژی آن به کل پنل انتقال داده میشود. در واقع هر چه سرعت گلوله پایینتر باشد، جلیقه نیز با ضریب اطمینان بالاتری از بدن فرد محافظت خواهد کرد. گلولههایی که دارای نوک سخت بوده و یا با سرعت بالایی شلیک میشوند، ممکن است از الیاف عبور کرده و حیات فرد مورد نظر را تهدید کنند.
پایان انحصار آمریکا در تولید جلیقه ضد گلوله کلاس IIIA توسط مخترع همدانی
پیشرفتهای ایران در حوزه فناوریهای نظامی طی سالهای اخیر که در مواردی همچون به غنیمت گرفتن پهپادهای پیشرفته RQ-۱۷۰، اسکن ایگل، RQ-۹، عکسبرداری و فیلمبردای دقیق از ناوهای آمریکا در منطقه، سرنگونی هواپیماهای جاسوسی آمریکا نمود پیدا کرده، موجب جلب توجه بسیاری از کارشناسان نظامی و نیز محافل رسانهای جهان شده است. پیشرفتهای نظامی ایران با همت جوانان کشورمان این پیام را به کشورهای غربی به ویژه آمریکا مخابره کرده است که از التماس شخص اول مملکت برای خرید فشنگ از آمریکا ۴۲ سال گذشته است و دیگر ایران و ایرانی آنچه را که دکترای دفاعی خود اراده کند با اعتماد به جوانان خود بدست خواهد آورد.
جلیقه ضد گلوله کلاس IIIA ایرانیجلیقه ضد گلوله کلاس IIIA نیز یکی از وسایل محافظتی برای جان سربازان و نیروها نظامی است که سال هاست توسط شرکتهای امریکایی تولید و در اختیار سایر کشورها قرار میگرفت. ایران نیز به دلیل تحریمهای امریکا قطعاً امکان دسترسی به آنها را نداشته و معدود جلیقههای موجود نیز از طریق کشورهای واسطه و با چند برابر قیمت تأمین میشود. برای پایان دادن به این نیاز کشور مهندس میلاد آراسته مخترع بسیجی همدانی موفق به ساخت نمونه ایرانی این جلیقه با کارایی و قدرت بیشتر شد.
جلیقه ضد گلوله کلاس IIIA ایرانی چه ویژگیهایی دارد؟
مهندس میلاد آراسته، مدیرعامل شرکت دانش بنیان میرانکو پارس، در گفتگویی در مورد دلیل ساخت این جلیقه ضدگلوله گفت: متأسفانه طی سالهای اخیر، هر ماه شاهد شنیدن خبر شهادت برادران پاسدارمان در مرزهای کشور بوده ایم و امسال نیز ۳۶ مرزبان صرفاً به دلیل نداشتن جلیقه ضد گلوله یا استاندارد نبودن تجهیزات به شهادت رسیدند به همین دلیل برای محافظت از جان برادرانم تصمیم به ساخت نوعی از جلیقه ضد گلوله کلاس IIIA افتادم که پیش از آن دانش ساخت آن تنها در اختیار آمریکا بوده است و با بومی سازی آن گام بلندی در راستای خودکفایی و قطع وابستگی کشورمان برداشته خواهد شد.
گلولههایی که جلیقه کلاس IIIA در مقابل آن ایمنی خواهد داشتآراسته در مورد ویژگیهای جلیقه طراحی شده خود نسبت به نمونه مشابه گفت:
وزن جلیقه تولید شده نسبت به نمونههای خارجی۴۵ درصد سبکتر و سطح پوشش آن ۵۳ درصد بیشتر است و تمام نیم تنه کاربر را نیز پوشش میدهد.
مقایسه جلیقه ایرانی با نمونههای آمریکایی از لحاظ سطح پوشش مقایسه جلیقه ایرانی با نمونههای آمریکایی از لحاظ قیمت مقایسه جلیقه ایرانی با نمونههای آمریکایی از لحاظ وزنوی افزود:
این جلیقه همچنین ۱۸ لایه دارد و نسبت به موارد مشابه، دارای لایههای بیشتری است و از لحاظ ریالی نیز قیمت نمونه خارجی و وارداتی این جلیقه ۳۰ میلیون و قیمت جلیقه تولید شده در داخل ۱۳ میلیون تومان است. البته باید به این نکته نیز اشاره نمایم که این جلیقه سبکترین جلیقه ساخته شده در کشور لقب گرفته است.آراسته در پایان ضمن تشکر از سازمان علمی و پژوهشی استان همدان گفت: خوشبختانه با حمایتهایی که سردار مظاهر مجیدی فرمانده محرم سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان و جناب سرهنگ، ولی ابراهیمی، از این طرح به عمل آورده اند نمونه تجاری سازی این جلیقه ساخته شده است و با توجه به برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار است خط تولید آن را راه اندازی نماییم که با این کار برای بیش ۴۰ نفر اشتغال زایی خواهد شد.