بررسی دلایل افزایش قیمت میوه در یک سال اخیر
چرا قیمت میوههایی مثل سیب، پرتغال و موز در یک سال اخیر نوسان زیادی داشته است و این روزها شاهد افزایش قیمت آنها هستیم؟
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: سال ۱۳۹۹ از همان ابتدا برای بسیاری از خانوارها، سال سختی بود؛ از یکسو شیوع ویروس کرونا، تعطیلی کسب و کارها و از سوی دیگر، تورم و جهش نرخ ارز شرایط سخت اقتصادی و معیشتی را پیش روی خانوارها قرار داد.
طی سه سال اخیر، گرانی و کمبود کالاها، به خبر عادی تبدیل شده است؛ از کالاهای اساسی همچون گوشت، مرغ، تخم مرغ، روغن و نان گرفته تا کالاهای لوکس، همه در این مدت افزایش قیمت چند برابری را تجربه کردهاند. این بار چند وقتی است که گرانی و کمبود در بازار میوه خبرساز شده است.
براساس گزارش مرکز آمار تا پایان دیماه، پرتقال ۱۶۴.۲ درصد، موز ۱۴۰.۳ درصد، سیب ۹۸.۹ درصد و خیار ۷۵.۶ درصد افزایش قیمت را در یکسال گذشته تجربه کردهاند. این موضوع هشداری بر حذف میوه از سبد مصرفی بسیاری از خانوارهاست. این در حالی است که ایران در رتبه هشتم تولید میوه در جهان قرار دارد؛ با وجود اینکه ۲.۵ برابر سرانه جهانی در کشور میوه تولید میشود، اما سرانه مصرف میوه خانوار یک چهارم استاندارد جهانی است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که افزایش هزینههای تولید، صادرات، کاهش تولید و شرایط اقلیمی موجب شده این روزها بسیاری از مردم از تهیه و مصرف میوهها محروم بمانند، در هر حال در چند هفته گذشته بهرغم تامین کافی میوه در کشور، متاسفانه با نوسانات قیمتی زیادی روبرو بودیم؛ به گونهای که مردم نگران گرانی بیشتر میوها در روزهای پایانی سال هستند هرچند این نگرانی بیاساس نیست؛ این در حالی است که مسئولان ذی ربط بیان میکنند که میزان تولید بیش از نیاز است و مشکلی در تامین بازار نوروز نداریم، به همین سبب، تلاش کردیم با توجه به بررسی میزان تولید در کشور، به نوسانات قیمت میوهها و دلایل افزایش قیمت میوههایی مثل سیب، پرتغال و موز در یک سال اخیر بپردازیم.
پژوهشگر: علی قنبری شیر سوار