توصیههای نگهداری ماهی قرمز
رعایت نکات بهداشتی، هم سبب افزایش طول عمر ماهی قرمز و هم مانع از بروز مخاطرات بهداشت انسانی میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، معاون سلامت دامپزشکی استان گفت: ماهی قرمز سالهاست که زینت بخش
سفرههای هفت سین ما ایرانیان است و بسیاری از کودکان ما از طریق همین ماهی قرمز با دنیای حیوانات آشنا میشوند بنابراین رعایت نکات بهداشتی، میتواند هم، باعث افزایش طول عمر ماهی قرمز و در عین حال مانع بروز مخاطرات بهداشت انسانی شود.
بخشی افزود: اولین و مهمترین نکتهای که اهمیت زیادی دارد این است که باید ماهی قرمز را از مراکزی که دارای مجوز بهداشتی دامپزشکی باشند خریداری کرد و سازمان دامپزشکی در تمام طول سال به خصوص ماههای پایانی، برنامه کنترل و نظارت بر مراکز تولید و تکثیر ماهیان زینتی را برعهده دارد.
وی گفت: ماهی قرمز جزء کم خطرترین حیوانات خانگی در انتقال و انتشار بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود، ولی در عین حال گروههای خاصی که دارای سیستم ایمنی پایین هستند و افراد مسن وکودکان از تماس مستقیم دستها با ماهی قرمز باید خودداری کنند و در صورتی که این عمل انجام گرفت، حتما دستهایشان را با آب و صابون بشویند.
همچنین افراد دیگر نیز برای شستشوی تنگ و تعویض آب ماهی حتما از دستکش استفاده کنند و در صورت نبود دستکش باید کاملا دستهایشان را با آب و صابون بشویند و آب تنگ را در ظرفشویی تخلیه نکنند و در دست شویی و یا باغچه تخلیه کنند.
معاون سلامت دامپزشکی استان افزود:
باید به سلامت ظاهری خود ماهی نیز در هنگام خرید دقت کنیم، ماهی سالم باید دارای تحرک مناسبی بوده و به حالت یک پهلو در آب غوطه ور نباشد و بخشی از بدنش بر آمده نباشد.چشمهای ماهی بیرون زده و یا فرورفته نباشد. بر روی بدن ماهی لکههای سفید رنگ مشاهده نشود و ماهی خودش را به بدنه و تجهیزات آکواریوم نمالد.
بخشی گفت: فلسهای ماهی بالا آمده نباشد و یا کنده نشده باشد و بدن ماهی زخمی نباشد.
رنگ آب اکواریوم فروشنده باید شفاف و به رنگ سبز و یا زرد در نیامده باشد و دارای سیستم هوادهی مناسبی باشد و از شهروندان درخواست میکنیم تا در صورت مشاهده چنین مواردی نه تنها از خرید ماهی قرمز از این مراکز خودداری کنند بلکه این مراکز را به اداره کل دامپزشکی و یا شبکههای دامپزشکی معرفی کنند.
وی همچنین افزود: پس از خرید ماهی، آنچه برای نگهداری ماهی از همه مهمتر است دمای مناسب آب و میزان اکسیژن محلول در دسترس میباشد که میزان اکسیژن مورد نیاز، در آب سرد (دمای ۱۲ تا ۱۸ درجه سانتی گراد) و ظروفی که سطح آب با هوا بیشتر باشد تامین میشود.
ماهیهای کوچک به لحاظ سن کمتر و اندازههای کوچکتر و تامین اکسیژن، جهت نگهداری در تنگهای معمولی و بدون دستگاه هواده، مناسب ترهستند.
آمدن ماهی به بالای تنگ نشانه کمبود اکسیژن است و باید نسبت به تعویض آب و یا هوادهی اقدام کنیم.
به ازاء هر ماهی باید حداقل ۲ تا ۲.۵ لیتر آب را در تنگ یا آکواریوم در نظر بگیریم و این آب را ۴۸ ساعت قبل جهت تبادل گازها و خروج کلر و هم دمایی با محیط در ظرفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره کنیم. باید برای نگهداری از ماهی در صورت نبود دستگاه هواده از تنگ دهان گشاد استفاده کنیم.
هرگز نباید اجازه دهیم که آب ظرف ماهیها کثیف شود، این کار میتواند باعث بیماری، کوتاهی عمر و در نهایت مرگ آنها شود.
باید در طول هفته یک تا دو بار آب ظرف ماهیها را عوض کنیم و تنگ را با آب خالی و یا نمک طعام ۳% (۳ گرم نمک طعام بدون ید در ۱۰۰ سی سی آب) (در صورت تلفات) و در صورت مشاهده رسوب با سرکه بشوییم و سپس با آب جاری خوب شستشو دهیم ونیز برای شستن تنگ از صابون استفاده نکنیم، زیرا برای ماهی سمی است.
برای تعویض آب تنگ ماهی، هرگز آب را یک دفعه عوض نکنیم، بلکه با آرامش کامل، نیمی از آب ظرف را خالی کرده و سپس کم کم آب خالی شده از ظرف را با آبی که از یک روز قبل نگه داشته ایم جایگزین کنیم. در هر صورت باید سعی کنیم که کمترین استرس را به ماهیهای کوچک منتقل کنیم.
وی گفت: برای تغذیه ماهی قرمز بهتر است از غذای ماهی آکواریومی و از مراکز معتبر تهیه کنیم، غذای ماهی نیز باید در ظروف کاملا در بسته و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری شود.
توجه به تاریخ مصرف غذای ماهی یکی از اصول اولیه خرید و نگهداری است، از غذاهایی که تاریخ مصرف آن گذشته است هرگز برای تغذیه ماهی استفاده نکنیم. غذادهی را دو بار در روز و به مقداری که ماهی در عرض یک دقیقه غذایش را بخوردانجام دهیم، نباید میزان غذا زیاد باشد، چون هم باعث آلودگی آب و هم مشکلات گوارشی در ماهی میشود.
معاون سلامت دامپزشکی استان افزود: از قرار دادن آکواریوم و تنگها در کنار شومینه و یا نور مستقیم خورشید و یا داخل آشپزخانه خوداری کنیم چرا که ماهی قرمز جزء ماهیان آب سرد هستند و دمای آب باید بین ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد باشد و با گرم شدن تدریجی هوا مواظب دمای آب تنگ باشیم.
بخشی گفت: هرروز چند مدت به حرکات ماهی و سلامت آن توجه کنیم، در صورتی که ماهی قرمز جدیدی را بخواهیم اضافه کنیم باید حداقل یک هفته در تنگ دیگری نگه داریم (قرنطینه) و در صورت اطمینان از سلامت، آن را به تنگ و یا آکواریوم اضافه کنیم و در صورت بروز هر گونه علایم بیماری درماهی، برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگر ماهیها، حتما باید ماهی مریض را جدا از سایر ماهیها نگهداری کنیم و در صورت لزوم به کلینیک دامپزشکی مراجعه کنیم.
وی همچنین در خصوص رها سازی ماهی قرمز افزود: ماهی قرمز را نباید در رودخانهها و سدها رها کنیم، زیرا باعث خوردن تخم و لاورهای ماهیان دیگر به خصوص ماهیان بومی میشود و به تبع آن باعث کاهش جمعیت این ماهیان شده و به محیط زیست آسیب میرساند، از طرف دیگر غذای عمده این ماهی گیاه است و درصورت رهاسازی در زیستگاه غیرطبیعی آن، ماهی با تغذیه از گیاهان باعث کاهش و از بین رفتن گیاهان آبزیشده و این امر موجب کاهش پناهگاه لاروها، ماهیان کوچک و همچنین کاهش جمعیت بیمهرگان مورد تغذیه دیگر ماهیان اقتصادی میشود.
همچنین ماهی حوض هنگام تغذیه باعث گلآلودگی آب میشود و این امر سبب کاهش نفوذ نور در آب و توقف رشد گیاهان و در نتیجه خفه شدن بیمهرگان کفزی و بازیابی راحت فسفات شده که این تغییرات به نوبهخود ماهیان بومی را تحتتأثیر قرارمی دهد و موجب کاهش و حتی حذف بعضی از آنها میشود.
معاون سلامت دامپزشکی استان گفت: اینها همه دلایل خوبی است تا از رهاسازی ماهی حوض در رودخانهها اجتناب کنیم و این ماهی را در روز طبیعت در محیطهای آبی بسته همچون استخرها و حوضچههای پارکها رها کنیم.