به بهانه سفر پاپ به عراق؛
تحلیل روز؛ نقش شهید سلیمانی در نجات مسیحیان عراق از ظلم داعش
پاپ فرانسیس در حالی به عراق سفر کرده است که اگر رشادتها و مجاهدتهای سردار سپهبد قاسم سلیمانی در نابودی گروه تروریستی داعش و برقراری امنیت نبود، این سفر انجام نمیشد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما،
محمدرضا تقی زاده کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی نوشت، پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان روز جمعه با استقبال رسمی مقامهای عراق وارد فرودگاه بغداد شد؛ پاپ در این سفر که سه سال بعد از نابودی داعش انجام شد، علاوه بر دیدار و گفتگو با مقامهای عراقی، به دیدار آیت الله سیستانی مرجعیت عالی قدر شیعیان عراق رفت.
پاپ فرانسیس همچنین در این سفر به مناطق مسیحی نشین عراق میرود که روزگاری در اشغال داعش قرار داشت، اما با جانفشانیهای رزمندگان مقاومت اکنون در آرامش و امنیت کامل قرار دارند.
در این نوشتار نقش شهید سلیمانی در نجات مسیحیان عراق از ظلم داعش بررسی میشود.
جمعیت مسیحیان عراق
جمعیت مسیحیان عراق پیش از حمله نیروهای ائتلاف به سرکردگی آمریکا به آن کشور در سال ۱۳۸۱ (۲۰۰۳)، یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تخمین زده میشد، اما امروز حدود ۵۰۰ هزار مسیحی در عراق زندگی میکنند.
۱۴ طائفه مسیحی در عراق وجود دارد که بیشتر آنها در بغداد، نینوا و منطقه کردستان این کشور زندگی میکنند.
کلدانیها پرشمارترین طائفه مسیحی در عراق هستند که ۸۰ درصد مسیحیان این کشور را تشکیل میدهند؛ ۱۱۰ کلیسای کلدانی در سراسر عراق وجود دارد که وابسته به مذهب کاتولیک است و آیینها و مراسم خاص خود را حفظ کرده و از قرن نخست میلادی در عراق حضور داشته است.
سریانیها حدود ۱۰ درصد از جمعیت مسیحیان عراق را تشکیل میدهند که برخی پیرو مذهب کاتولیک و بخش عمده آنها از پیروان مذهب ارتودکس هستند؛ سریانیها در مناطق قره قوش، بعشیقه و برطله در شمال عراق زندگی میکنند و ۸۲ کلیسای سریانی اعم از کاتولیک یا ارتودکس در عراق وجود دارد.
دیگر جمعیت مسیحیان عراق را آشوریها تشکیل میدهند که بازماندگان امپراطوریهای باستانی آشور و بابل هستند و حدود پنج درصد از جمعیت مسیحیان عراق را تشکیل میدهند.
در قرن اول میلادی آنها به مسیحیت گرویدند و این باور وجود دارد که کلیسای باستانی آنها قدیمیترین کلیسای عراق باشد؛ ۲۱ کلیسای آشوری در عراق وجود دارد که ۱۷ مورد آن در بغداد واقع است.
ارمنیها تقریبا سه درصد از مسیحیان عراق را تشکیل میدهند و به زبان ارمنی سخن میگویند؛ ۱۹ کلیسای ارمنی اعم از کاتولیک یا ارتودکس در عراق وجود دارد.
به علاوه این ها، گروههای کوچکی از کلیسای ارتودکس یونان، کلیسای کاتولیک یونانی، کلیسای انگلستان و کلیسای انجیلی نیز در عراق وجود دارد.
جنایات داعش
در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴) گروه تروریستی داعش با حمایت مالی و نظامی آمریکا و متحدان غربی و عربی این کشور با حمله به عراق، بخشهای وسیعی از مناطق شمالی و غربی این کشور را اشغال و جنایات بی شماری را علیه مردم عراق انجام داد که مسیحیان نیز از این قاعده مستثنی نبودند.
تروریستهای داعش زمانی که به موصل، مرکز استان نینوا حمله کردند، به مسیحیان عراق اعلام کردند که دو روز فرصت دارند یا به آنان بپیوندند، یا «جزیه» بپردازند و یا منطقه را ترک کنند، در غیر این صورت کشته خواهند شد؛ با این هشدار داعش، هزاران مسیحی در عراق آواره شدند و خانه و کاشانه خود را ترک کردند.
داعش در زمان حضور خود در عراق، هزاران مسیحی را نیز قتل عام کرد؛ در یکی از این جنایات که در مرز سوریه و عراق رخ داد، داعش نزدیک ۳۰۰ مسیحی را کشت.
تکفیریهای داعش پس از قتل عام مسیحیان در عراق، آنان را در گورهای جمعی دفن میکردند؛ در سال ۱۳۹۶ (
۲۰۱۷) نیروهای امنیتی عراق، یک گور جمعی حاوی پیکرهای ۴۰ مسیحی را که به دست داعش کشته شده بودند، در منطقه «حلیلة» نزدیک «بادوش» در غرب موصل پیدا کردند.این گروه تکفیری همچنین زمانی که به مناطق مسیحی عراق حمله میکرد، علاوه بر قتل عام مردها، جنایت بی شماری را علیه زنان مسیحی انجام میداد؛ تجاوز به زنان و دختران مسیحی، شکنجه، اسارات، به بردگی بردن و فروش آنان از جمله جنایت داعش ضد مسیحیان عراق بود.
تروریستهای داعش همچنین آثار باستانی مناطق مسیحی نشین عراق را سرقت و به برخی کشورهای حامی خود منتقل میکردند.
بخش دیگری از جنایات داعش ضد مسیحیان عراق، تخریب اماکن مقدس و کلیساهای آنان بود؛ تروریستهای تکفیری داعش کلیساهای مختلفی از جمله «الساعه»، «ایلیا» و «الخضراء» را تخریب کردند که قدمت برخی از این کلیساها به حدود دو هزار سال پیش باز میگشت.
درخواست دولت عراق از ایران برای کمک در مبارزه با داعش
به دنبال جنایات داعش در عراق و اشغال بخشهایی از این کشور توسط تروریست ها، دولت عراق از ایران خواست به بغداد در مبارزه با تروریستها کمک کند.
به دنبال این درخواست، رزمندگان مقاومت به فرماندهی سردار سلیمانی به یاری مردم عراق اعم از مسلمانان و مسیحیان شتافتند، اما نکته قابل تامل این است که بزرگان مسیحیت در آن زمان سکوت اختیار کردند و کمکی برای نابودی داعش انجام ندادند.
به هر حال؛ قهرمانان مقاومت اسلامی به فرماندهی حاج قاسم با حضور به موقع خود در عراق و نجات مردم این کشور از چنگال داعش، نقش منجی مسیحایی را برای همه مردم عراق از جمله مسیحیان ایفا کردند.
رزمندگان مقاومت اسلامی حتی بعد از آزادسازی مناطق مسیحیان از اشغال داعش، به آنان در بازسازی کلیساها کمک میکردند تا مسیحیان بتوانند دوباره آئینهای دینی خود را به جا آورند.
قدردانی مسیحیان عراق از سردار سلیمانی
نقش شهید سلیمانی در نجات مسیحیان عراق از ظلم داعش به قدری واضح است که آنان بارها در مناسبتهای مختلف از رشادتهای حاج قاسم قدردانی و اذعان کرده اند که سردار سلیمانی و رزمندگان مقاومت در حفاظت از جان، مال و ناموس آنان در برابر جنایتکاران داعش نقش ویژهای داشتند.
«ریان الکلدانی» رئیس بزرگترین فراکسیون مسیحیان عراق در سالگرد به شهادت رسیدن سردار سلیمانی توسط آمریکا گفت، مسیحیان عراق هرگز کمکها و یاری شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را از یاد نمیبرند.
الکلدانی تاکید کرد، سردار شهید قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس اولین کسانی بودند که در نینوا از مسیحیان حمایت کردند و حامی و پشتیبان آنها بودند.
مسیحیان عراق همچنین پس از شهادت سردار سلیمانی، با نصب بنرهایی، یاد سرداران شهید مقاومت را به دلیل آزادی مناطق شان از دست تروریستهای تکفیری، گرامی داشتند.
در یکی از این بنرها در کنار تصویر فرمانده شهید نیروی قدس و فرمانده ارشد الحشد الشعبی این جمله نوشته شد که مسیحیان عراق نقش آنها (سردار قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس) را در آزادی مناطق شان از تروریسم فراموش نمیکنند.
جنبش مسیحی "بابلیون" عراق نیز همزمان با سفر پاپ به کشورشان، به ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا اشاره و اعلام کرد، آمریکاییها حامی مسیحیان را به شهادت رساندند.
شنیدن صدای زنگ کلیساها؛ به برکت خون رزمندگان مقاومت اسلامی
کاربران شبکههای اجتماعی عراق در واکنش به سفر پاپ به این کشور، تصاویر و دل نوشتههای زیبایی در فضای مجازی منتشر کردند.
در برخی از طرحهای گرافیکی جالب و تاثیرگذار کاربران عراقی، با اشاره به تعطیلی و تصرف کلیساهای عراق در زمان ورود داعش به عراق و انتشار تصویر مشهور دست از تن جدا شده سردار سلیمانی، نوشته شده است: «دستی که صدای زنگهای کلیسا را به صدا درآورد این دست بود.»
برخی از کاربران عراقی در پیامهای خود، آمریکا را شریک داعش در کشتار مسیحیان عنوان کردند.
برخی از آنان نیز اعلام کردند، اگر امروز صدای زنگ کلیساها همچنان به گوش میرسد، به برکت خون شهیدان «سلیمانی» و «المهندس» است.
آنان همچنین در پیامهای خود نوشتند، سرداران شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در بحران تروریسم و اشغال عراق، حافظ کلیساها و مسیحیان بودند.
همچنین در این تصاویر بر شهادت سردار سلیمانی که میهمان عراقیها بود، به دست اشغالگران آمریکایی تأکید شده است.
جمع بندی
سفر پاپ به عراق آن هم بعد از سه سال از نابودی گروه تروریستی داعش، نشان دهنده برقراری کامل امنیت در این کشور است، زیرا اگر فداکاریها و ایثارهای حاج قاسم و شهید ابومهدی و نیروهایشان نبود، نقطه امنی نه تنها در عراق، بلکه در جهان وجود نداشت.
قهرمانان مقاومت اسلامی به فرماندهی حاج قاسم به جهانیان ثابت کردند که یار مظلومان هستند و برای آنان دین، مذهب و نژاد ستم دیدگان مفهمومی ندارد.
مردم منطقه غرب آسیا از پاپ که در سفر به عراق خود را زائر صلح معرفی کرده است، انتظار دارند، با روشنگری و بیان واقعیت ها، مدعیان حقوق بشر غربی از جمله اروپا و آمریکا را با پیام حقیقی اسلام آشنا کند و بگوید که در این سفر، مورد استقبال مسلمانان واقعی قرار گرفت نه داعشیهای خون ریز.
مردم منطقه غرب آسیا همچنین از پاپ انتظار دارند از محاکمه آمریکا به جرم ترور سردار سلیمانی که مهمان کشور عراق و فرمانده مبارزه با تروریسم بود، حمایت کند تا سردمداران کاخ سفید دیگر چنین اقدام شنیعی را علیه حامیان صلح انجام ندهند.