به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری رویترز از واشنگتن، در حالیکه جو بایدن رئیس جمهور آمریکا "رقابت فزاینده با چین" را به عنوان یک چالش اساسی پیش روی واشنگتن خوانده است، آنتونی بلینکن وزیر خارجه وی نیز این کشور آسیایی را "بزرگترین آزمون ژئوپلیتیک" در قرن حاضر توصیف کرد.
دولت بایدن ارزیابی خود را در تشریح سیاستهای امنیت ملی در قالب یک سند ۲۴ صفحهای، همراه با اولین سخنرانی مهم سیاست خارجی توسط وزیر امور خارجه آنتونی بلینکن ارائه داد.
در سند امنیت ملی آمریکا درخصوص چین آمده است: پکن تنها رقیبی محسوب میشود که به طور بالقوه قادر است با ترکیبی از قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود، یک چالش پایدار برای نظام بین المللی باز و با ثبات ایجاد کند.
این سند میافزاید که در برابر چالشهای چین و روسیه، ارتش آمریکا توجه خود را از " پلتفورمها و سیستمهای تسلیحاتی قدیمی و غیرضروری، به سمت آزاد کردن منابع برای سرمایه گذاری" در فن آوریهای پیشرفته معطوف ساخته است.
آمریکا و چین بر سر نفوذ در منطقه هند و - اقیانوس آرام ، شیوههای عملکرد اقتصادی پکن، هنگ کنگ، تایوان و وضع حقوق بشر در منطقه سین کیانگ چین اختلاف نظر دارند. دولت بایدن اعلام کرده است که به طور گسترده رویکرد سخت گیرانه ترامپ را نسبت به چین ادامه خواهد داد، اما این کار را با هماهنگی متحدان انجام میدهد.
بلینکن در یک سخنرانی در وزارت امور خارجه گفت: ماهیت رابطه ما با چین هر زمان که لازم باشد رقابتی خواهد بود و گاهی ممکن است بر حسب شرایط مبتنی بر همکاری باشد و هر زمان که لازم باشد هم خصمانه خواهد بود.
وی افزود: تعامل با چین "از موضع قدرت"، همانطور که دولت میخواهد انجام دهد، "مستلزم ایستادگی بر سر ارزشهای ما خواهد بود؛ زمانی که حقوق بشر در سین کیانگ نقض یا دموکراسی در هنگ کنگ لگدمال میشود، زیرا اگر این کار را نکنیم، چین با مصونیت بیشتر به کارهای خود ادامه خواهد داد.
بلینکن گفته است که وی با دیدگاه مایک پمپئو وزیر خارجه دولت قبل در تحولات سیاسی سین کیانگ موافق است، اما در سخنرانی خود از اصطلاح نسل کشی استفاده نکرد.
در حالی که بلینکن از ایران، جنگ یمن و میانمار به عنوان چالشهای بالقوه صحبت کرد، چین تنها کشوری بود که وی از آن در کنار مبارزه با بیماری همه گیری و تغییرات آب و هوایی و ترویج دموکراسی در خارج به عنوان یکی از هشت اولویت دولت نام برد.
بایدن میخواهد با تعامل مجدد با متحدان و محوریت بخشی به دیپلماسی چندجانبه، نشان دهد از رویکرد دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق موسوم به "اول آمریکا" فاصله گرفته است، اما این واقعیت را نیز به رسمیت میشمارد که شرایط جهان از زمان خدمت وی در دولت اوباما تغییر کرده است.
بلینکن در عین حال تلاش کرد تا مشخص کند چگونه سیاست خارجی در بردارنده مزایایی برای کارگران و خانوادههای آمریکایی خواهد بود و گفت که این کلید رویکرد دولت جدید به شمار میرود.
وی تصریح کرد: ما برای هر شغل آمریکایی و حقوق، محافظت و تامین منافع همه کارگران آمریکایی خواهیم جنگید.