دانستنی های سلامت
خوراکی هایی که فشار خون را پایین می آورد
با وجود اینکه علت اصلی فشار خون در خیلی از موارد نامشخص است اما تجربه و علم پزشکی برخی خوراکی ها رابرای کاهش فشار خون معرفی کرده اند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، شواهد پزشکی حاکی از آناست که علت اصلی فشار خون در خیلی از موارد نامشخص است. اما آنچه مسلم است شیوه زندگی امروزی شیوع اختلالات متابولیک و از آن جمله فشار خون بالا را توجیه میکنند. شیوه تغذیه و نوع استفاده از مواد غذایی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در این زمینه است. در این گزارش خوردنی هایی که فشار خون را پایین می آورد را آورده ایم:
چای ترش:چای ترش نوشیدنی گیاهی است که هم به صورت دمنوشها و هم به صورت سردنوش قابلیت مصرف دارد و میتوانیم از این ترکیب بسیار خوشرنگ و پرخاصیت استفاده و آن را جایگزین چای سیاه کنیم.
چای تُرش یکی از دمنوشهای گیاهی پرخاصیت است که در کاهش فشارخون، کاهش قندخون و حتی کلسترول خون تاثیر بسزایی دارد.
چای انواع مختلفی دارد از جمله چای سیاه، چای سفید و چای قرمز یا همان چای تُرش، که چای تُرش خواصی بسیار متمایز از دیگر چایها دارد، زیرا چای تُرش حاوی ترکیبات اسید سیتریک، ویتامین ث، آنتوسیانین و همچنین حاوی آنتیاکسیدان قرمز بسیار خوشرنگی است که در کاهش فشار خون، چربی خون و قندخون نیز موثر است.
همانطور که از نامش پیداست مزه این دمنوش تُرش بوده و معمولا با اضافه کردن یک مقدار عسل میتوان این ترکیب را مصرف کرد همچنین این دمنوش به خاطر ویتامین ث که در خود دارد در کاهش سرماخوردگی نیز موثر است. اما توصیه اکید بر این است که حتما قبل از مصرف هرگونه دمنوش گیاهی با مشاورین داروهای گیاهی و کارشناسان طب گیاهی مشورت لازم انجام گیرد.
غلات کامل:مطالعات علمی گذشته نشان دادهاند عوامل مختلفی از قبیل مصرف میوه و سبزیجات، ویتامینها و نیز بعضی ریز مغذی ها، میزان فعالیت بدنی و ابتلای به کلسترول خون بالا نیز در پرفشاری خون موثر است. اما آنچه در این مطالعه مورد تاکید قرار گرفت آناست که رابطه مصرف غلات سبوس دار و فشار خون مستقل از سایر شاخصهای زندگی سالم و الگوی رفتاری است. نکته مهم دیگر در مصرف غلات سبوس دار اهمیت مصرف این نوع غلات در جلوگیری از افزایش وزن طی سالیان زندگی است.
اگرچه علت فشار خون بالا در خیلی از موارد نامشخص است، ولی شیوه غذایی سالم در کنترل فشار خون اهمیت ثابت شدهای دارد. از آنجا که غلات یکی از مواد غذایی اصلی میباشد، متخصصان تغذیه توصیه میکنند تا حداقل بیش از نیمی از مصرف غلات روزانه خود را از غلات سبوس دار استفاده نمایید، چراکه این نوع غلات علاوه بر آن که از لحاظ مواد مغذی غنی هستند، در کنترل فشار خون نیز مفید میباشند؛ لذا در حال حاضر مصرف روزانه حداقل ۸۵ گرم غلات کامل در روز توصیه میشود.
ماهیهای چرب:اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ زمانی که به طور منظم و در غلظت مناسب مصرف شوند، اثرات مثبتی بر سلامت انسان دارند. اسیدهای چرب امگا ۳ از قبیل آلفا لینولئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید جزء اسیدهای چرب ضروری هستند و باید از طریق رژیم غذایی به دست آیند.
اخیرا مطالعات زیادی در مورد اثرات مفید روغن ماهی در کاهش فشار خون در افراد دارای فشار خون انجام گرفته است.
ماهی، منبع عالی پروتئین خوب است. ماهیهایی مانند ماهی خال مخالی و ماهی قزل آلا دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که میتوانند فشارخون بالا، التهاب و تری گلیسیرید را کاهش دهند.
علاوه بر این منابع ماهی و همچنین ماهی قزل آلا، حاوی ویتامین D هستند. باید گفت که مواد غذایی به ندرت حاوی ویتامین D هستند و این ویتامین مانند هورمونها دارای خواصی است که میتواند به طرز چشمگیری فشار خون را کاهش دهد. یکی از مزایای تهیه و مصرف ماهی این است که طعم و مزه آن بسیار دلچسب است؛ بنابراین شما میتوانید ماهی قزل آلا را با گیاهان، لیمو و روغن زیتون مزه دار کرده و علاوه بر تاثیر گذاری بر فشار خون بالا، از لذت یک غذای لذیذ هم بهرهمند شوید.
انار:آنتی اکسیدانهای آب انار کند کننده آلزایمر است و حافظه را بهبود میبخشد.
انار به عملکرد دستگاه گوارش و آب این میوه به هضم غذا کمک و اثرات ضد التهابی در بیماریهای التهابی دستگاه گوارش کمک میکند، در واقع این اثر ضد التهابی در کاهش علایم بیماری کرون و کولیت اولسراتیو نیز ممکن است موثر باشد.
آب انار حاوی فلاونولها است، این ماده میتواند به کاهش التهاب در آرتروز (استئوارتریت) و کم کردن آسیب غضروف مفصلی موثر باشد، در واقع این اثرات مفید، ممکن است در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی و پوکی استخوان نیز مشاهده شود.
پسته:
مصرف منظم پسته بوداده یا خام (بینمک) بهعنوان یک میانوعده سالم باعث کاهش ریسک ابتلا به فشار خون بالا میشود، همچنین مصرف منظم پسته باعث میشود تا ریسک افزایش فشار خون و تنگی عروق انتهایی بهدنبال استرسها کاهش یابد.
پسته تقویتکننده ذهن و حافظه بوده و مقوی معده و دهانه آن است، همچنین پسته مقوی کبد و بازکننده سُده یا گرفتگی آن است، برای بیماریهای سینه و ریه سودمند است.
اما زیادهروی در خوردن پسته باعث ایجاد دانههای قرمزرنگ بهروی پوست میشود برای همین بهتر است با انار ترش یا زردآلوی خشک یا کمی سرکه مصرف شود؛ خواصی که برای پسته گفته شد در صورتی که پوست نازک روی مغز جدا شود، چندان قوی نخواهند بود.
لبو:
چغندر قند مانند کاهو و کلم حاوی میزان بالایی از نیترات غیرارگانیک است. آنها این ماده را از طریق ریشه هایشان از خاک میگیرند. در بدن انسان این ماده به نیتریک اکسید تبدیل میشود که میتواند دیواره عروق خونی را گشاد کند.
طی پژوهشی که در دانشگاه کوئین مری در لندن انجام شد، مشاهده شد آب چغندر فشار خون را در عرض ۴ هفته پایین میآورد. بر اساس گفته متخصصان علتش وجود نیترات است که بدن آن را به اکسید نیتریک تبدیل میکند و در این فرآیند عروق خونی باز میشود.
روغن زیتون:
روغن زیتون دارای آنتی اکسیدانهای قوی مثل پلی فنولها و فلاوونوئیدها است که این آنتی اکسیدانها باعث کاهش پر اکسیداسیون چربیها در بدن و به دنبال آن کاهش استرس اکسیداتیو میشوند. در نتیجه بدن را از صدمه رادیکالهای آزاد حفظ میکند و بدین طریق باعث کاهش ابتلا به انواع سرطان، خصوصاً سرطان پوست، روده و سرطان پستان در زنان میشود.
برای دستیابی به مزایای روغن زیتون لازم نیست که آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید، شما میتوانید از این روغن به عنوان ترکیبی برای زیبایی پوست، مو، ناخن و ... استفاده کنید.
شکلات:
شکلات تیره - شکلات سفید نه - فشار خون بالا را کاهش میدهد. محققان میگویند خوردن شکلات تیرهتر میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. اگر به سن خاصی رسیده اید و فشار خون بالا خفیف داشته باشید، محققان میگویند. اما شما باید کالری اضافی را از بین ببرید.
تخم کتان:
تخم کتان منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منگنز، ویتامین B۱، اسید چرب آلفالینولنیک و امگا ۳ است، این بذر از درخت کتان گرفته میشود، بذر کتان منبعی غنی از چربیهای سالم، آنتیاکسیدان و فیبر است.
وجود امگا۳ برای تنظیم چربی و کلسترول خون لازم است. این اسیدهای چرب میزان کلسترول خوب خون را افزایش میدهند و حالت ارتجاعی رگهای خونی و جریان خون را بالا میبرند. دانه کتان یکی از مفیدترین منابع امگا۳ به شمار میرود. مصرف تخم کتان موجب کاهش سطح کلسترول یا چربی بد در خون میشود.
لبنیات:
به گفته محققان، محصولات لبنی و چربی لبنیات، پروتیین با کیفیت و طیف بالایی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، روی، فسفر و ویتامینهای A, B ارائه میدهند.
به گفته محققان، در صورت تایید این یافتهها، افزایش مصرف محصولات لبنی میتواند یک «روش عملی و کم هزینه» برای کاهش میزان ابتلا به سندرم متابولیک، فشار خون بالا و دیابت در سراسر جهان باشد.