گزارش مکتوب
تیر خلاص به سهل انگاریهای صنفی
هیاهوی بازار خرید شب عید، در یک عصر زمستانی ، با فریادهای " کمک کنید " یک مشتری طلا فروشی در سمنان خاموش شد، فریادهایی که از یک سرقت مسلحانه خبر میداد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان، در استان امنی مانند سمنان، وقوع سرقتهای مسلحانه حادثهای نیست که به این زودی از یادها برود، مردم این شهر به خوبی به یاد دارند که طلافروشی امان واقع در تکیه ناسار سمنان حدود ۱۷ سال پیش هدف یک سرقت مسلحانه قرار گرفت.
دو سارق مسلح به این طلافروشی حمله کردند و ضمن شلیک به مردم و مجروح کردن سه نفر ، با مقادیری طلا از محل گریختند.
با اینکه چندی بعد هر دو سارق در یکی از استانهای شمالی دستگیر شدند، ولی آن سرقت تلنگر بزرگی به اصناف زد تا برای حفاظت از سرمایه خود تدابیر بهتری بیندیشند.
آن روز پر حادثهصبح روز سه شنبه ۲۸ بهمن ماه، دو سارق مسلح نقابدار با اسلحه شکاری به قصد سرقت وارد یک طلافروشی در خیابان فردوسی شاهرود شدند، اما با واکنش سریع و هوشیاری طلافروش و بکارگیری تجهیزات تدافعی و بازدارنده، سارقان در هدف خود ناکام ماندند و ضمن شلیک تیراز محل متواری شدند.
سارقان عصر همان روز در سمنان به یک طلافروشی واقع در ابتدای بازار بزرگ دستبرد زدند؛ آنچه فیلمهای دوربین مدار بسته نشان میدهد حاکی از این است که ابتدا یکی از سارقان به عنوان مشتری وارد مغازه میشود و شروع به صحبت با طلا فروش میکند؛ سپس سارق دوم وارد مغازه شده و بدون معطلی با یک قبضه سلاح مجهز به صدا خفه کن به طلا فروش شلیک میکند، سارق اول که مشغول جمع کردن طلاهای ویترین داخلی است، سارق دوم دومین تیر را هم به طلا فروش شلیک میکند، سپس هر دو از محل میگریزند و با استفاده از شلوغی بازار و تاریکی هوا از محل متواری میشوند.
چند دقیقه بعد، خانمهایی که برای خرید طلا به مغازه وارد شده اند، پیکر غرق در خون طلا فروش را پشت ویترین داخلی پیدا و فریاد زنان از بازاریان طلب کمک میکنند.
تیر خلاص به سهل انگاریهای صنفی تیر خلاص به سهل انگاریهای صنفی تیر خلاص به سهل انگاریهای صنفی تیر خلاص به سهل انگاریهای صنفی
سرعت عمل پلیس در شناسایی سارقانبا سرعت عمل و هوشیاری پلیس و بکار گیری توان فناوری و سامانههای هوشمند، کمتر از ۲۴ ساعت از زمان وقوع سرقت، هویت عاملان سرقت شناسایی شد.
تحقیقات تکمیلی و اطلاعاتی پلیس نشان داد سارقان به استان گلستان متواری شدهاند و با هماهنگی با پلیس این استان در عملیات غافلگیرانه و مسلحانه در شهرستان درگز یکی از سارقان شناسایی شد.
او که همان سارقی بود که به طلا فروش شلیک کرده، این بار به روی پلیس اسلحه کشید، ولی در تیراندازی مجروح و دستگیر شد.
همدست او نیز در عملیاتی منسجم در شهر گرگان شناسایی شد و در اقدامی غافلگیرانه و ضربتی در دام پلیس افتاد.
دادستان شهرستان بندرگز با اشاره به تیراندازی سارق اصلی به سمت ماموران آگاهی گفت: در این درگیری، ماموران با رعایت قانون به کارگیری سلاح، مجبور به تیراندازی شدند و این فرد را دستگیر کردند.
به گفته محمد طالبی چاری، در بازرسی از خودروی این سارقان، کلت جنگی، صداخفه کن و ماسکی که در سرقت طلافروشی استفاده کردند هم کشف شد.
فرمانده انتظامی استان سمنان با قدردانی از پلیس استان گلستان گفت : این سارقان با نیابت قضایی در گلستان دستگیر و برای رسیدگی پرونده و تحقیقات به سمنان منتقل شدند.
افزایش یک درصدی سرقت در استان سمناناطلاعاتی که درباره سرقت مسلحانه طلافروشی سمنان وجود دارد، همین موارد است، فرمانده انتظامی استان سمنان، ارائه اطلاعات تکمیلی درباره این سرقت را به روزهای آینده موکول کرده، ولی میگوید: با توجه به شیوع کرونا و مشکلات اقتصادی پیشبینی میشد سرقت افزایش داشته باشد و این میزان در استان سمنان، یک درصد است.
سردار عبدالله حسنی میافزاید: امسال ۸۲ باند سرقت در استان شناسایی و متلاشی شده و بررسی سارقان نشان میدهد اغلب این به صورت باندی کار میکردند و از استانهای دیگر به سمنان آمده اند
به گفته وی، ۸۰ درصد سارقان استان سمنان را افراد کمتر از ۳۵ سال سن تشکیل میدهد و ۹۹ درصد سارقان شناسایی و دستگیر شده دارای مدرک تحصیلی دیپلم و پایینتر هستند.
بررسیهای کارشناسان انتظامی نشان میدهد بیشترین سرقت اصناف در شهر سمنان در محدوده تجاری خیابان امام خمینی، بازار بزرگ و چهار راه مازندران رخ میدهد؛ دقیقا همان جایی که هر دو طلا فروشی هدف سرقت مسلحانه قرار گرفته اند.
سمنان جولانگاه اوباش نیستدر چهار راه مازندران سمنان، اعلامیه قدردانی صنف طلا فروشان از نیروی انتظامی برای دستگیری سریع سارقان مسلح بازار خودنمایی میکند.
محمدشریف ابراهیمی دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان سمنان هم با بیان اینکه پرونده سارقان در حال تکمیل تحقیقات است خاطر نشان کرده: استان سمنان جایگاه جولان دادن اوباش و سارقان نیست و نخواهد بود و چنانچه کوچکترین خدشهای به امنیت عمومی شهروندان وارد شود با قاطعیت و بدون گذشت با افراد و مسببین آن برخورد خواهد شد.
با این همه، این روزها دغدغه صنف طلا فروشان سمنان تقویت امنیت بازار و افزایش گشتهای پلیس در این منطقه تجاری به صورت شبانه روزی است.
حسن اخلاقی رییس اتحادیه طلا و جواهر سمنان میگوید: بعد از سرقت مسلحانه طلا فروشی امان (سال ۸۲)، حفاظت و امنیت شبانه روزی بازار تقویت و قرار شد مرکز (کانکس) پلیس در تکیه ناسار که در میانه بازار بزرگ سمنان قرار دارد مستقر شود، ولی پس از مدتی این طرحهای حفاظتی کم رنگ و به فراموشی سپرده شد و امروز فقط یک کانکس پلیس در میدان شریعتی که بیرون بازار و در حد فاصل میدان امام و چهار راه مازندران قرار دارد مستقر شده است.
وی با بیان اینکه سرکشی چند سرباز وظیفه از بازار برای اصناف اطمینان بخش نیست افزود: حضور نیروی انتظامی در وقوع جرم بازدارنده است بنابراین توقع صنف طلا فروشان این است که حفاظت و امنیت بازار و پشت بام با حضور موثر گشتهای انتظامی تامین شود.
اخلاقی تاکید کرد: صنف طلا فروشان اقدامات امنیتی نظیر نصب دوربین مدار بسته، دزدگیر، قفل ورودی و اقداماتی از این دست را در مغازه خود پیاده کرده اند و انتظار دارند پلیس با حضور پر رنگتر خود در بازار حافظ جان و سرمایه شان باشد.
تیر سارقان در شاهرود چگونه به سنگ خورد؟عبدالجواد پارسافر، دادستان عمومی و انقلاب شاهرود معتقد است: با توجه به محدودیتهای پلیس در تامین گشتهای انتظامی، مسئولان بانکها و طلافروشیها هم باید با اقدامات حفاظتی از وقوع سرقت پیشگیری کنند تا در صورت وقوع سرقت، تجهیزات حفاظتی فرصت کافی را از سارقان بگیرد.
پارسافر، نصب شیشههای ضدگلوله، سامانه مه پاش، گاو صندوق امن را از جمله مهمترین اقدامات برای پیشگیری از وقوع سرقت در این اماکن میداند.
اما در میان خبرهای سرقت طلا فروشی سمنان و عملیات پلیس برای دستگیری سارقان، شاید آنچه کمتر به آن توجه شد علت ناکامی سارقان در سرقت مسلحانه طلا فروشی خیابان فردوسی شاهرود بود.
طلا فروشی که به سامانه ربات نگهبان اسنویز (مه پاش امنیتی) مجهز بود و این ربات تیر سارقان را به سنگ زد.
شرکت دانش بنیان تابان گوهر نفیس در سال ۹۴ سامانه ضد سرقت "ربات نگهبان اسنویز" (مه ساز امنیتی) را در دانشگاه صنعتی اصفهان اختراع کرد.
سید مجید موسوی، عضو هیات مدیره و مدیر فروش این شرکت میگوید: این سامانه در دو سال گذشته از وقوع شش سرقت مسلحانه در طلافروشیهای کشور پیشگیری کرده و در شاهرود هم با عملکرد سریع و به موقع در لحظه اولیه سرقت توانسته است با مه پاشی، جلوی دید سارقان را گرفته و سبب شود آنها فرار را بر قرار ترجیح دهند.
موسوی ضمن رعایت دستورالعملهای امنیتی به اختصار طرز کار این سامانه را توضیح میدهد و میگوید: ربات نگهبان دارای سیستم کنترل از راه دور است و حتی در زمان تعطیلی مغازه به صورت یک نگهبان ۲۴ ساعته با سنسورهای چشمی پیشرفته از ورود سارقان جلوگیری و در کمتر از یک دقیقه تماس تلفنی با پلیس را برقرار میکند.
موسوی میافزاید: بیش از ۱۵ مرتبه پاشش مه و باقی ماندن ۴۵ دقیقهای مه در محل سبب میشود دید سارق و زمان طلایی او برای سرقت کاهش یابد و سارق را از عمل خود منصرف کند.
به گفته موسوی، هزینه خرید و نصب این سامانه ۳۰ میلیون تومان است که این رقم یک سوم نمونه اروپایی آن است.
تاکنون سه هزار طلافروشی در کشور این سامانه را نصب کرده اند و محققان در حال ارتقای این سامانه برای استفاده دربانکها هستند.
سارق قاتل؛ پایان تلخ یک دستبرددر آخرین دقایق تهیه این گزارش، خبر رسید که طلا فروش قدیمی و خوش اخلاق بازار سمنان که در سرقت مسلحانه از ناحیه کتف و ریه مجروح شده بود، پس از دو هفته دست و پنجه نرم کردن با مرگ، درگذشت.
با فوت این فعال صنفی، قطعا روند رسیدگی به پرونده و درخواستهای اصناف برای رسیدگی به وضع امنیت بازار سمنان وارد مراحل تازهای خواهد شد.
به این ترتیب به نظر میرسد علاوه بر اینکه فعالان صنفی بخصوص طلا فروشان باید، آگاهیهای حفاظتی خود و امنیت مرکز صنفی شان را افزایش دهند، ایجاد مراکز انتظامی حتی به صورت واحدهای کوچک کانکس درمحدودههای تجاری ضروری است.
نصب دوربینهای مدار بسته شهری در محدودههای تجاری هم از عوامل بازدارنده سرقت است؛ همچنین زمان بندی مناسب گشتهای انتظامی در ساعات پیک وقوع جرم (ساعات ۱۶ تا ۲۳) مهم است، زیرا افزایش حضور پلیس در بازار در آن ساعات، از وقوع جرایم احتمالی پیشگیری خواهد کرد.
از طرفی در کنار حضور پلیس در معابر تجاری، تدبیر و دور اندیشی اصناف هم برای پیشگیری از سرقت مهم و حیاتی است.
سرهنگ حسن رستمیان رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان سمنان، قابل رویت بودن داخل مغازه از محیط بیرون، تجهیز مغازه به سیستم دوربین مدار بسته و آژیر خطر، مجهیز بودن مغازه به صندوق نسوز، مسلح کردن کف، دیوارها و سقف به بتن، مشبک کردن راههای ورودی به مغازه نظیر کانال کولر، ضد گلوله بودن شیشههای ویترین، راه اندازی نکردن طلافروشی در مناطق خلوت و کم تردد، مشبک کردن کرکره ورودی، تجهیز در مغازه به قفل برقی، حضور همزمان بیش از یک فروشنده در مغازه و کنترل چشمی مشتری و بعد باز کردن را از مواردی عنوان میکند که صاحبان طلافروشیها باید برای افزایش ضریب امنیت و حفاظت از سرمایه رعایت کنند.
همه اینها تیر خلاصی بر سهل انگاریهای صنفی خواهد بود تا سمنان همچنان در فهرست امنترین استانهای کشور بماند و سرقتهای مسلحانه واحدهای صنفی در این استان به خاطرهها بپیوندد.
نویسنده : آرزو کاشی