پخش زنده
امروز: -
پاسخ منفی ایران به شرکت در مذاکرات هستهای مستقیم با امریکا منطقی است چراکه پیش از این مذاکرات به برجام ختم شده و دلیلی برای مذاکرات مجدد وجود ندارد.
روزنامه وال استریت ژورنال روز یکشنبه به نقل از منابع غربی نوشت ایران پیشنهاد مذاکره مستقیم با واشنگتن درباره توافق هستهای را رد کرد.
یک مقام کاخ سفید هم در پی اعلام این خبر با ابراز ناامیدی از پاسخ ایران ادعا کرد ما همچنان آماده تعامل مجدد در دیپلماسی معناداری بوده تا بازگشت دوجانبه به تعهدات هسته ای حاصل شود.
این مقام کاخ سفید افزود: با شرکای خود در پنج بعلاوه یک رایزنی خواهیم کرد تا راهی برای ادامه مذاکرات با ایران پیدا کنیم.
در پاسخ به تلاش امریکا و تروئیکای اروپایی برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره مجدد درباره برجام صبح روز دوشنبه سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه امریکا اگر می خواهد که در میز برجام جایی داشته باشد اول باید تعهد خود را به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اعلام کند گفت این مسیر نیازی به بده و بستان و مذاکره ندارد.
خطیب زاده گفت دولت جدید امریکا متاسفانه دنبال این است که مسیر ترامپ را با چندجانبهگرایی منفی به پیش ببرد.
در همین ارتباط یک مقام ارشد ایران نیز به شبکه الجزیره گفت ما حاضر نیستیم امریکا را بخشی از گروه پنج بعلاوه یک بدانیم و قبل از بازگشت این کشور به برجام باید تحریم ها را لغو و خسارت ها را جبران نماید.
به نظر می رسد مخالفت ایران با مذاکره مجدد با امریکا درباره برجام اقدامی درست و در مسیر منافع ملی است چرا که در شرایطی که امریکا از برجام خارج شده و تحریمهای یک جانبه و غیرقانونی را علیه کشور از سرگرفته است ورود به هرگونه مذاکره جدید به معنای تسلیم در برابر همان رویکرد ترامپ است.
ترامپ در سال ۲۰۱۸ امریکا را از برجام خارج و با از سرگیری تحریم های یکجانبه و غیرقانونی اعلام کرد باید توافق جدیدی با ایران بسته شود که علاوه بر تغییر بندهای مربوط به غروب هسته ای برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران نیز در آن گنجانده شود.
اعضای تیم بایدن بارها اعتراف کردهاند که فشارهای حداکثری ترامپ علیه ایران شکست خورده و او با خروج از برجام اشتباه بزرگی را مرتکب شده است اما در عمل به جای بازگشت به برجام و لغو تحریم ها به اجماع سازی منفی علیه ایران چشم دوخته اند تا شاید تحت فشارهای سیاسی تهران تسلیم شود.
رویکرد دولت جدید امریکا در حالی است که تروئیکای اروپایی در دوره ترامپ هم هیچ اقدام مثبتی در عمل به تعهدات ۱۱ گانه خود نداشت و هرچند در سیاستهای اعلامی جدای از دولت ترامپ بود در سیاستهای اعمالی همگام با راستگرایان افراطی شده بود و بنابراین اجماع سازی منفی در دوره جدید اتفاق تازهای رخ نداده است که تهران تسلیم فشارهای سیاسی یا اقتصادی شود.
ضمن اینکه به نظر میرسد پذیرش مذاکرات جدید به معنای دادن فرصت به امریکا برای پیگیری شروطی است که جسته و گریخته از سوی مقام های دولت بایدن در خصوص لزوم تغییر برجام و گنجاندن برنامه موشکی و منطقه ای ایران در آن مطرح میشود.
این سوال مطرح است که اگر دولت جدید امریکا حسن نیت دارد و واقعاً معتقد به دیپلماسی است چرا ابتدا تحریمهای ایران را لغو نمی کند آن هم تحریم هایی که بر اساس توافق هستهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت لغو شده بود؟
سوال دیگری که مطرح است این که اگر دولت جدید امریکا در مورد برجام حسن نیت دارد چرا از مذاکرات جدید سخن می گوید در حالیکه برجام حاصل ده سال مذاکرات مستمر است و دلیلی برای مذاکره مجدد وجود ندارد؟
آیا دولت جدید امریکا به دنبال دیپلماسی است یا اینکه تصور می کند اکنون میتوان با طولانی کردن بازگشت به برجام و اجماع سازی منفی علیه ایران میوه فشارهای حداکثری ترامپ علیه تهران را چید؟
پاسخ منفی ایران به تکرار مذاکره درباره برجام روشن کرد که فشارهای حداکثری نتیجه ندارد و تهران با متنوع کردن همکاری های اقتصادی خود و نگاه به شرق و از همه مهمتر توجه به تولیدات داخلی قادر است تا دستیابی به حقوق هسته ای خود ایستادگی کند و تهدیدات مختلف از جمله تروریسم اقتصادی امریکا را به فرصتی برای شکوفایی اقتصاد خود و دستیابی به قله های هستهای تبدیل کند.
حسن نیت دولت جدید امریکا در صورتی اثبات خواهد شد که تحریمهای ایران را لغو کند و لغو تحریمها راستیآزمایی شود و سپس به برجام برگردد.
------------------------------------
رضا محمدمراد