در یادداشتی بررسی شد؛
نقش و جایگاه ترامپ در سپهر سیاست آمریکا
دونالد ترامپ ۳۸ روز پس از خروج جنجالی از کاخ سفید در کسوت ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، نخستین سخنرانی خود را در کنفرانس سالیانه "کمیته اقدام سیاسی محافظه کاری" (CPAC) ایراد کرد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، «امیر علی ابوالفتح» کارشناس مسائل آمریکا در یادداشتی نوشت، رییس جمهوری سابق آمریکا در این سخنرانی حول سه موضوع مهم سخن گفت.
اول این که ترامپ، جو بایدن، رییس جمهوری کنونی آمریکا را به باد حمله گرفت و گفت که بایدن در بین روسای جمهوری آمریکا بدترین عملکرد را در هفتههای نخستین دوره ریاست جمهوری داشته است.
دوم این که ترامپ شایعه تلاش برای تاسیس حزب جدید به منظور به چالش کشیدن حزب جمهوریخواه را رد کرد و گفت: «برنامهای برای تشکیل حزبی جدید به منظور رقابت با حزب جمهوریخواه ندارم.»
و نهایتا این که از نامزدی احتمالی خود در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ سخنی به میان نیاورد و این موضوع را در ابهام قرار داد.
پیش از این برخی رسانهها گمانه زنی کرده بودند که ترامپ در جریان نشست عمدهترین تشکل محافظه کاری آمریکا، نامزدی خود را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ اعلام کند، اما این پیش بینی تاکنون تحقق نیافته است.
تمرکز ترامپ بر سه هدف اصلی
با توجه به این وضعیت به نظر میرسد ترامپ در ماههای آینده بر سه هدف اصلی متمرکز خواهد شد، این سه هدف عبارتند از: حمله به دولت کنونی، تقویت وحدت در داخل حزب جمهوریخواه و نهایتا ارزیابی شرایط برای بازگشت به رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا.
در ارتباط با هدف اول یعنی حمله به دولت مستقر، چشم انداز بحرانهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پیش روی دولت بایدن، امکان تشدید این حملات را فراهم کرده است. در حال حاضر آمریکا در میانه بدترین بحران اقتصادی و درمانی دهههای اخیر خود قرار دارد.
میزان مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در آمریکا از رقم نیم میلیون تن گذشته و طی ماههای آینده این روند همچنان سیر صعودی خود را طی خواهد کرد. گرچه دولت بایدن بر رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و سرعت بخشیدن به واکسیناسیون شهروندان تاکید دارد، اما انتظار نمیرود در کوتاه مدت، تغییر در وخامت اوضاع درمانی بیماری کووید-۱۹ حاصل شود.
نیاز اقتصاد از نفس افتاده آمریکا به بودجههای بیشتر
این در حالی است که اقتصاد از نفس افتاده آمریکا به بودجههای بیشتری نیاز دارد و طرح ۱.۹ تریلیون دلاری موسوم به احیای آمریکا در پیچ و خمهای قانونگذاری کنگره گرفتار آمده است. اگر این طرح تا دو هفته دیگر به امضای رییس جمهوری آمریکا نرسد، میلیونها آمریکایی کمکهای کرونایی خود را از دست میدهند و چه بسا قادر به خرید مواد غذایی و پرداخت اجازه منازل خود نباشند.
مسوولیت هرگونه تعلل در رفع نیاز معیشتی مردم آمریکا، در نهایت به پای دولت مستقر نوشته میشود حتی اگر حزب رقیب عامل اصلی این تعلل باشد، از این رو قابل انتظار است که جمهوریخواهان با اتکا به اقلیت قدرتمند خود در مجالس کنگره، هرآنچه در توان داشته باشند برای به شکست کشاندن یا زمینگیر کردن برنامههای دولت بایدن به کار بگیرند تا زمینه شکست دموکراتها در دو انتخابات پیش رو فراهم شود.
این وضعیت میتواند امیدهای ترامپ و مریدانش را برای پیروزی در انتخابات میاندورهای ۲۰۲۲ و انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ افزایش دهد.
اما در مورد هدف دوم یعنی حفظ وحدت در داخل حزب جمهوریخواه، ترامپ با وجود دلخوریهای شدید از برخی از سران حزب در جریان انتخابات ۲۰۲۰ و ماجرای استیضاح خود در کنگره، تلاش خواهد کرد به حزب سروسامان دهد و از تشدید شکافهای درونی جلوگیری بعمل آورد.
بی تردید بدون اتحاد درونی در داخل حزب، جمهوریخواهان برای بازپس گیری کاخ سفید و کنگره هیچ شانسی نخواهند داشت. ترامپ هم برای خود و هم برای یاران خود در آینده سیاسی آمریکا برنامههای مفصلی تدارک دیده است و موفقیت در این برنامه با حزبی متفرق و چندپاره امکان پذیر نخواهد بود. از این رو قابل انتظار خواهد بود که با گذشت زمان از روزهای پر آشوب انتخابات ۲۰۲۰ و فروکش کردن هیجانات سیاسی، به تدریج آرامش به داخل حزب جمهوریخواه برگردد.
یکی از نشانههای این روند، سخنان اخیر سناتور میچ مک کانل، رهبر اقلیت سنا است که با وجود انتقادات تند از ترامپ یک روز پس از تبرئه وی در دادگاه استیضاح در سنا، با لحنی آرامش بخش وعده داد از هر نامزدی از جمله ترامپ که اگر بتوانند در انتخابات پیروزی شوند، حمایت خواهد کرد. رسانهها این سخنان را پیام آشتی از سوی بلندپایهترین مقام جمهوریخواه آمریکا به رییس جمهوری جمهوریخواه پیشین آمریکا تعبیر کردند.
در واکنش به این پیام دوستانه نیز، ترامپ برخلاف انتظار، سخنی از تلاش برای ایجاد حزب جدید در رقابت با حزب جمهوریخواه بر زبان نیاورد تا جبهه محافظه کاران در برابر جبهه لیبرالها تضعیف نشود.
سکوت مبهم ترامپ درباره انتخابات ۲۰۲۴
این نگرش موجب شد که ترامپ در سومین هدف خود، به ارزیابی شرایط برای ورود به رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ادامه دهد. وی که در سال ۲۰۱۷ و فقط چند روز بعد از شروع ریاست جمهوری خود، در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ثبت نام کرده بود، اکنون با گذشت هفتهها پس از خروج از کاخ سفید، هنوز به شکل آشکار از تصمیم خود در مورد انتخابات ۲۰۲۴ سخن به میان نیاورده است.
به خوبی مشخص است که اعلام زودهنگام نامزدی در انتخاباتی که قرار است سه سال دیگر برگزار شود، از یکسو، ترامپ را در سیبل حملات شدید دولت بایدن و هواداران حزب دموکرات قرار میدهد و از سوی دیگر، شکافهای درونی جمهوریخواهان را تشدید میکند. به همین دلیل شاید تا زمان برگزاری انتخابات میاندورهای در سال ۲۰۲۲ ترامپ تصمیم خود را برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری به تعویق اندازد، بویژه اگر انتخابات ۲۰۲۲ با موفقیتهایی برای جمهوریخواهان همراه شود و ترامپ قادر خواهد بود با استفاده از این سرمایه سیاسی، برای ورود طوفانی به رقابت با بایدن بهره جوید.
با این حال تا زمانی که ترامپ نامزدی خود را برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازپس گیری کرسی ریاست جمهوری اعلام نماید، رییس جمهوری سابق در موقعیت "رهبری جنبش محافظه کاری آمریکا" نقش ایفا خواهد کرد؛ نقشی که حتی اگر به بازگشت به کاخ سفید نیز منجر نشود، برای نسلهای آینده سرنوشت ساز خواهد بود.