دکتر حمیدیه در نشست خبری سالن همایش پژوهشگاه رویان
رونمایی از کارآزمایی بالینی استفاده از سلولهای ایمنی
نتایج مرحله نخست کارآزمایی بالینی طرح استفاده از سلولهای ایمنی در پنج بیمار مبتلا به تومور مغزی بدخیم گلیوبلاستوما رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر امیرعلی حمیدیه در نشست خبری که در سالن همایش پژوهشگاه رویان برگزار شد افزود: تومور مغزی دومین تومور شایع کودکان است که به غیر از چند مرکز بیشتر بر روی این موضوع کار نمیکند.
وی افزود: سرطان یکی از مشکلات نظام سلامت در تمام کشورهای جهان است و از میان تمامی سرطانها تومورهای بدخیم مغزی به طور معمول به درمان پاسخ مناسبی نشان نمیدهد و یا به علت موقعیت خاص قرارگیری در معرض ویروس رسانی و یا تابش پرتو با مشکل مواجه میشود، از این رو مرگ و میر مبتلایان به تومور مغزی بیشتر است و درمان آنها مشکلات بیشتری را ایجاد میکند.
وی افزود: استفاده از سلولهای ایمنی برای درمان تومورهای مغزی میتواند امید به درمان را در این بیماران و سایر مبتلایان به سرطان افزایش دهد به طوری که حدود ۵ سال قبل در پژوهشگاه رویان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و کاشان تحقیق انجام شد که به فناوری جداسازی و فعال سازی سلولهای ایمنی دست یافتیم.
وی تأکید کرد: در این مطالعه سلولهای ایمنی یکی از اعضای خانواده که بیشترین تجربه ژنتیکی را با بیمار داشته جدا شد و سپس در پژوهشگاه رویان و در شرایط صد در صد تمیز سلولهای کشنده طبیعی از خون دهندگان جداسازی و تقویت شد، تا بتواند سلول توموری را هدف قرار دهد و پس از تأیید صحت و سلامت سلول به بیمارستان مرکز طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بیمارستان ۱۵ خرداد دانشگاه علوم پزشکی گلستان ارسال و بیماران تزریق شد.
وی گفت: عوارض ناشی از تزریق سلول در بیماران بررسی میشد تا ایمنی این روش درمانی مورد ارزیابی قرار گیرد نتیجه بررسی عوارض این نوع درمان بر پنج بیمار مبتلا به تومور مغزی گلیوبلاستوما نشان داد که کاربرد این سلولها ایمن است و عوارضی برای بیمار ندارد.
رونمایی از موش تراریخته hace۲ برای ارزیابی تولید واکسن کرونا
از موش تراریخته hace۲ برای ارزیابی تولید واکسن کرونا رونمایی شد.
آقای محسن بصیری عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان در سالن همایشهای پژوهشگاه رویان گفت: بسیاری از داروها و واکسنها بیش از آزمایش روی انسان، روی موشهای آزمایشگاهی آزمایش میشود، اما آزمایش واکسنها و داروهای کرونا روی موشها امکان پذیر نیست.
وی افزود: سلولهای بدن موش گیرنده لازم برای وارد شدن ویروس ندارد و همین موضوع آنها را به ویروس مقاوم کرده است.
وی تأکید کرد: این گیرنده در انسان وجود دارد و آن پروتئینی به نام ace۲ است و موش تراریخته از انتقال ace۲ انسانی به ژنوم موش به دست آمده است.
آقای بصیری با بیان اینکه میتوان شرایط حاد بیماری کرونا را در این مدل حیوانی شبیه سازی کرد گفت: از موش تراریخته «کوویا» میتوان برای بررسی پیش بالینی واکسنها، داروهای بالقوه برای موارد شناسایی ساز و کارهای بیماری کرونا ویروس استفاده کرد.
مرکز تولید فراوردههای ژن درمانی، مطابق استانداردهای جهانی است
مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولهای سلولی رویان گفت: مرکز تولید فرآوردههای ژن درمانی پژوهشگاه رویان مطابق استانداردها و قوانین بینالمللی فعالیت میکند.
خانم انسیه حاجی زاده در نشست پژوهشگاه رویان افزود: با توجه به اهمیت و کاربردهای روزافزون روشهای ژن درمانی در پزشکی، پژوهشگاه رویان مرکز تولید فرآوردههای پزشکی ژن درمانی را راهاندازی کرده و این مرکز اولین مجموعه اختصاصی تولید فرآوردههای ژن درمانی مطابق با استانداردهای Gmp در کشور است.
وی اضافه کرد: مرکز تولید فرآوردههای ژن درمانی رویان شامل دو سوئیت تولید با قابلیت فرآوری وکتورهای انتقال ژن ویروسی و سلولهای دست دوزی شده با این وکتورهاست.
خانم حاجی زاده تاکید کرد: همچنین اتاقهایی برای بانک وکتور و سلول و نیز انبار و آماده سازی مواد اولیه در نظر گرفته شده است که همه استانداردهای Gmp در طراحی و ساخت این مجموعه در نظر گرفته شده است به گونهای که با قوانین ملی و راهنماییهای بین المللی Gmp مطابقت کامل دارد.
مدیر مرکز توسعه فناوری و محصولات پیشرفته سلولی رویان تاکید کرد: برای راه اندازی تولید فرآوردههای ژن درمانی در این مجموعه محصول، (کارا ۱۹) به عنوان اولین فراورده در نظر گرفته شده است.
وی افزود: (کارا ۱۹) یک محصول سلولی است که انتقال ژنی موسوم به «گیرنده کایمری آنتی ژن» یا " car "، به گروهی از گلبولهای سفید خونی موسوم به سلولهای " t " تولید میشود و انتقال ژن car، سلولهای t را قادر میسازد تا سلولهای سرطانی را شناسایی و نابود کند.
حاجی زاده تاکید کرد: تاکنون دو محصول " car _t" علیه "CD ۱۹ " که بسیار مشابه کارا ۱۹ است توسط سازمانهای بهداشت در اروپا و امریکای شمالی مورد تایید قرار گرفته و وارد بازار شده است و این محصولات نتایج درخشانی برای نجات جان بیمارانی داشته که به هیچ کدام از درمانهای رایج پاسخ نمیدادند، اما با این حال هزینههای بالا و تولید اختصاصی محصول برای هر بیمار دسترسی بیماران ایرانی به این محصولات خارجی را تقریباً غیرممکن ساخته است، از این رو تولید این محصول در کشور یکی از نیازهای ضروری حوزه درمانی سرطان به شمار میرود.
وی با اشاره به برخی از چالشهای موجود تاکید کرد: یکی از مهمترین چالشهای تولید محصولات ژن درمانی در کشور، راه اندازی فناوری تولید وکتورهای ویروسی با استانداردهای Gmp است که خوشبختانه پژوهشگاه رویان با بهرهمندی از زیرساختهای لازم و نیروهای باتجربه در این عرصه توانست مراحل ماقبل Gmp را در این زمینه تکمیل کند و با تولید سلولهای مولد وکتور ویروس کارا ۱۹، آماده است که آغاز فرایندهای Gmp در مجموعه تازه تاسیس شود.