نقاشی ، ترسیم رویاهای کودکانه
نقاشی، ابزاری برای شناخت دنیای کودکان است که قدرت تخیل و مهارت آنان را تقویت می کند .
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ خانم عماد علی، روانشناس، با بیان اینکه نقاشی برای کودکان تنها یک نوع لذت و بازی نیست اظهار داشت: نقاشی ، تولیدات لحظه ای کودکان است و سریعتر از آنچه فکرش را بکنید کودکان با هر آنچه در دست دارند خطهایی ترسیم میکنند و نامش را نقاشی می گذراند .
این روانشناس کودک نقاشی را کارت دعوتی میداند که به وسیلهی آن به والدین اجازه قدم گذاشتن در دنیای کودکشان داده میشود تا والدین با تخیلات کودکشان آشنا شوند.
البته نقاشی نکشیدن کودک به معنای تخیل ضعیف او نیست، برخی کودکان از روش های دیگری غیر از نقاشی دنیای خود را به ما نشان میدهند.
آیا باید نقاشی کودک را تحسین کرد؟
وی در ادامه با اشاره به این نکته که نقاشی کشیدن کودک ، نشانهی رشد اوست، گفت: توصیه روانشناسان این است که با گفتن این جمله: چه نقاشی زیبایی! کودکتان را تشویق کنید، اما توجه داشته باشید که به او دروغ نگویید، چرا که بچهها متوجه تشویق بی جا میشوند.
در زمانی که کودک بدون در نظر گرفتن هماهنگی و تناسب نقاشی را رسم میکند میتوانید به او بگویید: ممنون از اینکه تلاش کردی و وقت گذاشتی و نقاشی کشیدی و نظر خود را صادقانه در مورد محل قرار گرفتن اشیاءو انسانها بیان کنید و به او بگویید: تو توانایی کشیدن بهتر از اینها راداری!
نقاشی کودکان، هدیهای ارزشمند
عماد علی در ادامه نظر ما را به این نکته معطوف داشت که: نقاشی کودکان در واقع کادویی است، که آنها به شما تقدیم میکنند و به خاطرش تلاش کرده اند، بنابراین این هدیههای ارزشمند را دور نیاندازید یا حداقل این کار را در جلوی چشم کودک انجام ندهید.
معمولا کودکان از دیدن نقاشیهای کشیده شده در سالهای قبل ذوق زده میشوند، این کار باعث تشویق کودکان میشود.
تفسیر نقاشی کودک
این روانشناس کودک تاکید کرد: که کودکان هر آنچه به ذهنشان میرسد روی کاغذ پیاده میکنند و برای تحلیل نقاشی کودک، باید همه جوانب مثل زمان کشیدن نقاشی و حالت روحی کودک در نظر گرفته شود.
وی تفسیر این نقاشیها را توسط والدین بی فایده خواند و گفت: یک متخصص میتواند نقاشیهای کودک را تفسیر کند.
مثلا کودکی که دو نهال را در کنار دو درخت تنومند ترسیم میکند، خانواده را در ذهن خود مجسم کرده است.
اما توصیه روانشناسان این است که نقاشی کودک را نقد نکنید، بلکه از خود کودک بخواهید آنچه ترسیم کرده است را برای شما بازگو کند و قضاوت را به گفتههای خود او بسپارید.
خورشید در نقاشی کودک؛ نشانه پدردر خانوادهوی با اشاره به این نکته که معمولا در در همهی نقاشیهای کودکان تصویر خورشید قابل ملاحظه است بیان کرد: بچههایی که خورشید را در نقاشی هایشان همیشه ترسیم میکنند میتوان به ارتباط این کودکان با پدر خانواده پی برد، خورشید نشانه وجود پدر است.
تکرار نقاشیها
عماد علی در ادامه نظر ما را به نقاشیهای تکراری معطوف میکند: بعضی کودکان تنها به کشیدن خانه و درخت علاقه دارند، دلیل این موضوع هم این است که این کودکان به موضوعات روزمره خودشان فکر میکنند، تکرار نقاشی کاری غیر طبیعی نیست و مهارت کودکان را افزایش میدهد.
اما اگر کودکان مرتبا تصاویر سیاه یا ناخوشایند ترسیم کنند یا از رنگهای متنوع استفاده نکنند، میتواند علامت بروز یک مشکل در خانواده یا مدرسه را گوشزد کند.
در این موارد نگران نشوید و با یک روانشناس صحبت کنید.
دستکاری در نقاشی کودکان
این روانشناس کودک نقاشی کودک را حاصل تخیلات او خواند و گفت: شاید این تخیلات گاهی دور از ذهن باشند مثل آدمکی که در دست هایش ۴ انگشت دارد یا خورشیدی که قرمز است. دلیل آن این است که کودک آنچه را میداند ترسیم میکند نه آنچه میبیند.
در این موارد سعی نکنید حقیقت را به کودک تحمیل کنید، یا حقیقت را به او بفهمانید، دستشان را باز بگذارید تا آنچه میخواهند بکشند، زمان مناسب که از راه برسد خودشان به حقیقت پی خواهند برد.
وی در پایان ،این نکته را اضافه کرد: که در صورت موافقت کودک، میتوانید به نقاشی کودک ، مواردی که دلخواه اوست اضافه کنید.