پخش زنده
امروز: -
ایده خرید بی واسطه از کشاورز، گندم دوروم را از خاک سیاه به عرصه روشن صادرات رساند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز البرز، رویش خوشه های زرین گندم در غرب کشور که تاریخی به بلندای رشته کوه زاگرس دارد امروز به عنوان قوت غالب مردم و دسترنج ماه ها تلاش و بی خوابی کشاورزان در دل مزارع خودنمایی می کند.
گندم زارهایی با خوشه هایی پربار که در بادهای وزان و تلالو آفتاب، درخششی مثال زدنی دارند و در تلاشی وصف نشدنی با رویش از خاک، زندگی را با رونق تولید به هم می آمیزند.
گندم دوروم از جمله انواع این خوشه های زرین است که درصد پروتئین بالا و نشاسته کمش آن را بین صنعتگران به محبوبیت رسانده است.
نجفیان، رئیس موسسه ملی اصلاح بذر کشور میگوید: استانهای کرمان، فارس، ایلام، کرمانشاه و مناطق شمال غربی تا غرب و جنوب غربی کشور دارای ظرفیت کشت دوروم هستند.
مشهدی محمد، کشاورز کرمانشاهی که روزیش از طلای گندمگون دوروم است در مصاحبه تلفنی واتساپی می گوید: دوروم در بهار کاشته و در فصل پاییز برداشت می شود و در بین انواع گندم ها قوام بیشتری در مقابل کمآبی و آفات دارد.
او میافزاید: این نوع گندم وزن بیشتری در مقایسه با گندم معمولی دارد و به همین دلیل نیز برای کشاورز بهصرفه است.
۸۵هزارتن گندم تولیدی دوروم به ۲۰ سیلو در البرز منتقل میشود تا مورد استفاده صنایع پررنگ این استان قرار بگیرد که یکی از آنها کارخانه زرماکارون است.
این گندمها در این کارخانه ابتدا نمونهبرداری میشود و سپس از نظر کیفی مورد بررسی قرار میگیرد.
پس از آنکه گندم دوروم در آزمایشها امتحان خود را پس داد به چرخه تولید قدم میگذارد و در هرساعت به چهار تن ماکارونی تبدیل میشود که مسافر مقصد ۴۸کشور جهان است و این یعنی اقتصاد و درآمدی پایدار که عامل امید و تولید است.
چند وقت پیش بود که تلاش برای افزایش وزن و سود بیشتر، دندان طمع دلالان دوروم را برای مخلوط کردن آن با خاک تیز کرد و همین امر موجب شد که پشت یک واحد تولیدی فرآوری در البرز به زمین بخورد.
خاک و سنگهایی که به واسطه دلالان و به قیمت ضربه به صنعت ،مهمان ناخوانده کیسههای گندم می شد تا سود بیشتری به آنان برساند.
سرنخ این ماجرا ما را به استان کرمانشاه کشاند ،کشاورز گندمکار کرمانشاهی میگوید: دلالان گندم دوروم را به قیمت نازل از ما میخرند و به استانهای دیگر میبرند و ما چارهای جز فروختن گندم به آنان نداریم
جوهری میافزاید: دلالان برای اینکه سود بیشتری کنند و وزن محصول بالا برود در کیسههای گندم خاک و سنگ ریزه میریزند و به صنعتگران تولید ماکارونی در البرز میفروشند.
مخلوط خاک و گندم دلالان آنقدر بالاگرفت که صنعتگران البرز ناگزیر به دیدار رئیس قوه قضاییه رفتند تا ماجرا را با او درمیان بگذارند.
پورزارع، مدیرعامل شرکت آردآوران البرزی در این باره میگوید: آنقدر گندم خریداری شده با خاک مخلوط بود که فقط هفت روز کاری ما در ماه به سر و سامان دادن گندمها اختصاص پیدا میکرد.
علمی کارگر کارخانه تولید ماکارونی فرآوری شده از محصول دوروم نیز میگوید: از 30 تن گندم وارد شده از استان های دیگر هشت تن آن خاک بود.
پس از طرح مسئله با رئیس قوه قضاییه ایده حذف دلالان در فکر صنعتگران جرقه خورد، حالا آنان باید بدون واسطه و با خیالی آسوده گندم دوروم را از کشاورز خریداری کنند.
جوهری، کشاورز کرمانشاهی در مصاحبه واتساپی میگوید: از وقتی بدون واسطه گندمهای درورم را به شرکتها میفروشیم دیگر نگران پولمان نیستیم، پول را سریع پرداخت میکنند و خیالمان راحت است.
او میافزاید: شرکتها گندم را به قیمت بالاتری از ما میخرند و این به نفع کشاورز است.
نبود سیلوهای مکانیزه، افزایش هزینه حمل و نقل و صفهای طولانی برای تخلیه گندم در سیلوها نیز از جمله معضلات دیگر و پررنگ کشاورزان بود.
اما با خرید توافقی رونق این بخش از صنعت کشور، سیلوهای مکانیزه هم به میدان آمدند و باری را از دوش کشاورزان برداشتند بهطوری که در سیلوهای مکانیزه سرپلذهاب امکان تخلیه ۳۰۰تن گندم در هر ساعت وجود دارد.
در سال زراعی ۹۹-۹۸، ۶ میلیون هکتار گندم شامل ۲میلیون هکتار آبی و چهار میلیون هکتار دیم کشت شده است که از این میزان به ادعای مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی قرار است ۲۷۰ هزار تن گندم دوروم در قالب کشت قراردادی و با قیمتی بالاتر از قیمت تضمینی از کشاورزان برخی مناطق کشور در سال زراعی جاری توسط بخش خصوصی خریداری شود.
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران می گوید:با وجود آنکه کشاورزان منافع ملی را بر منافع خود ترجیح میدهند، اقدام به کشت گندم میکنند و تنها برای افزایش عملکرد، دولت باید حمایتهایی از کشاورزان داشته باشد تا خودکفایی گندم استمرار یابد.
ایمانی با بیان اینکه سطح زیر کشت گندم به ۶ میلیون هکتار میرسد می افزاید: محصولات کشاورزی جزء ارکان اصلی محصولات تولیدی هر کشور است که می تواند به معنای واقعی زمینه خودکفایی و عدم وابستگی را فراهم کند.
به هر حال به نظر می رسد بهار کشت، تولید، برداشت و فروش گندم زمانی که با حمایت دولت فراهم شود رویای کشاورزان برای داشتن خرمنی پربار از خوشه های طلایی گندم هم محقق خواهد شد.
گزارشی از دانیال خلج