پخش زنده
امروز: -
امام جواد(ع) مظهر جود و کرم و بهترین الگوی بخشش هستند که در دوران کودکی، عده زیادی از مردم در مقابل منزل ایشان تجمع میکردند تا از ایشان حاجت بطلبند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، بحث از زندگى شخصیتهاى بزرگ و برجسته تاریخ، مخصوصا بزرگانى مانند پیامبران و امامان معصوم(ع) که فاصله بسیارى زیادى با ما دارند، کارى ساده و بدون زحمت نیست، از این رو کشف حقیقت و رسیدن به حقایق ماجراهاى زندگى آنان، با توجه به سختى کار، بسیار مشکل است، خدمت به مردم و رفع نیازهاى آنان در متن زندگى امامان معصوم(ع) قرار دارد. امام جواد علیه السلام نیز در این عرصه پیشتاز بود.
یکی از ملکات نفسانی که فقط در طبقه ممتازه بشری یافت میشود ایثار است. یعنی در بخشش و کرم دیگری را بر خود مقدم داشتن، و در ضرورت زندگی دیگری را بر گزیدن و غذای خود به دیگران دادن و آب خود به تشنه دیگران آشامانیدن و لباس خود به برهنه دیگران پوشانیدن است.
این دو واژه که در مقابل «بخل» است، غالبا در یک معنى استعمال مىشود، ولى گاهی از بعضى کلمات استفاده مىشود که «جود» مرحله بالاتر از «سخاوت» است، زیرا درتعریف «جود» گفتهاند: "بخشش بدون درخواست است که در عین حال، بخشش خود راکوچک بشمارد.» گاه گفتهاند: «جود، خوشحال شدن از درخواست مردم و شاد گشتن به هنگام بخشش است."
بعضى نیز گفته اند: «جود بخششى است که مال را، مال خدا بشمرد و سائل رابنده خدا بداند و خودش را در این میان واسطه ببیند»، در حالى که "سخاوت" معنى وسیعترى دارد و هرگونه بذل و بخشش را شامل مىشود.
حضرت امام محمد تقى(ع) دهم ماه رجب سال 195هجری قمری در مدینه منوره چشم به جهان گشود.
امروز میلاد امامی را جشن می گیریم که در جود و بخش بسیار والا هستند و تا جایی رسیدند که به ایشان لقب جواد دادند، نهمین پیشواى ما را به خاطر دست بخشنده و گستردگی جود و کرم، «جواد» مى خوانند. امام جواد علیهالسلام وقتی خبر بیماری کسی را میشنید، به عیادتش میشتافت و از او دلجویی میکرد.
غذای امام جواد علیه السلام همانند جد بزرگوارش امیرمؤمنان علیه السلام خیلی ساده و به دور از تشریفات بود. ایشان همانند فقیران جامعه غذا میخورد و با دیگران هم غذا میشد. در بسیارى از احادیث آمده است که آنحضرت از آنچه دردرون ضمایر مردم مىگذشته و یا رویدادهایى که در آینده براى آنها پیش مىآمده، مطّلع بوده و از آنها خبر مىداده است.
خدمت به مردم و رفع نیازهاى آنان در متن زندگى امامان معصوم علیهم السلام قرار دارد. امام جواد علیه السلام نیز در این عرصه پیشتاز بود، امام جوادعلیه السلام در کمک رسانى به محرومان و درماندگان نهایت تلاش خود را به عمل مىآورد و تا حدّ امکان به آنان کمک مىکرد.
آن بزرگوار میفرمود: "ثَلاثٌ یُبَلِّغْنَ بِالْعَبدِ رِضْوانَ اللَّهِ کَثْرَةُ الاسْتِغْفارِ وَ خَفْضُ الْجانِبِ وَ کَثْرَةُ الصَّدَقَةِ" انسان با داشتن سه خصلت پسندیده میتواند به مقام رضوان و خشنودى الهى برسد: زیاد طلب آمرزش کردن، نرمخوئى و مدارا با مردم و زیاد صدقه دادن.