خواص درمانی آویشن
آویشن نه تنها یکی از ادویههای محبوب در آشپزی امروزی است، استفاده از آن به عنوان دارویی شفابخش و ضامن سلامت، تاریخچهای بسیار طولانی دارد.
از زمانهای دور تاکنون، آویشن با خواص درمانی بسیاری جایگاه ویژهای نزد مردم داشته و دارد.
در زمانی که هنوز یخچال وجود نداشت و نگهداری از مواد غذایی دشوار بود، آویشن را در پخت غذا استفاده میکردند تا تأثیر مخرب گوشت فاسدشده را کم کند و از بیماریهای ناشی از غذاهای ناسالم جلوگیری کند.
آویشن بهطور کلی در بهبود وضعیت سیستم ایمنی، دستگاههای تنفسی، گوارشی، عصبی و بخشهای دیگر بدن تأثیر بسیاری دارد.
۱. آویشن در بهبود گلودرد مؤثر است
روغن آویشن یکی از قویترین ضدمیکروبهای طبیعی است که به عنوان دارویی مؤثر در درمان گلودرد استفاده میشود.
در مطالعهای انجام گرفته، روغن آویشن به ۱۲۰ گونه مختلف باکتری جداشده از بیماران مبتلا به عفونتهای حفره دهان، دستگاه تنفسی، ادراری و تناسلی واکنش نشان داده است.
اگر گلودرد داشتید، حتما مقداری آویشن به سوپ خود بیفزایید و چای آویشن بنوشید، زیرا که تسکیندهنده درد و از بین برنده میکروب است.
۲. فشار خون را کاهش میدهد
مصرف آویشن منجر به تولید موادی میشود که ضد فشار خون هستند. به همین دلیل این گیاه فوقالعاده، انتخاب مناسبی برای کسانی است که از علائم فشار خون بالا رنج میبرند.
پژوهش ها نشان می دهد در اثر مصرف آویشن، سطح کلسترول خون، تری گلیسیرید و کلسترول بد نیز کاهش می یابد؛ به جای این که به غذا بیش از اندازه نمک اضافه کنید، گیاهان و ادویهجات مفیدتر مثل آویشن را در وعدههای غذایی روزانه خود بگنجانید.
۳. از مسمومیت غذایی جلوگیری میکندآویشن نه تنها میتواند از آلودگی مواد غذایی جلوگیری کند، بلکه میتواند از غذاهایی که قبلا آلوده شدهاند آلایشزدایی کند. شستن محصول در محلولی که فقط حاوی یک درصد روغن آویشن است، میتواند تعداد باکتریهای شیگلا را به زیر مقدار قابل تشخیص کاهش دهد.
با افزودن آویشن به وعده غذایی بعدی، در واقع میتوانید احتمال ابتلا به بیماریهای ناشی از غذای مسموم و آلوده را کاهش دهید. آویشن تازه را به سالادی که خودتان درست میکنید، اضافه کنید تا سبزیجات خامی که در آن استفاده کردید، سالمتر شوند و با اطمینان بیشتری آنها را مصرف کنید.
۴. شما را سر حال میکندمحققان کارواکرول موجود در این گیاه دارویی را مورد مطالعه قرار دادهاند و نتایج این مطالعات نشان میدهد که این ماده تأثیر بسیار مثبتی بر حال و روحیه فرد دارد.
کارواکرول مولکولی است که باعث فعالتر شدن مغز میشود و با تنظیم انتقالدهندههای عصبی به وضوح بر فعالیت مغز اثر میگذارد. اگر آویشن بهطور منظم و به مقدار کم مصرف شود، باعث میشود حس و حال بهتری داشته باشید.
۵. خواص ضد سرطانی داردخواصی که این گیاه دارد، میتواند در مبارزه با تومورها و سرطان اثربخش باشد. بهخصوص کارواکرول که ترکیب اصلی سازنده این گیاه پرخاصیت است، خاصیت ضد تومور بودن از خود نشان داده و آویشن را به گیاهی مفید برای مبارزه با سرطان تبدیل کرده است.
۶. آویشن درمان طبیعی برونشیت استآویشن برای مقابله با عفونتهای مجاری تنفسی فوقالعاده است. این گیاه شگفت انگیز باعث تعریق بیشتر میشود و همین امر تب را کاهش میدهد. آویشن با سرماخوردگی مقابله کرده و ضد اسپاسم است برای همین سرفه را از بین میبرد.
طرز تهیه دمنوش آویشن
برای مقابله با سرفه یک مشت آویشن تازه یا خشک را در یک لیتر آب ریخته و به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بجوشانید. محلول را صاف کرده و با عسل شیرین کنید. هر دو ساعت یک بار یک فنجان از این جوشانده میل کنید. توجه داشته باشید که این دوره درمانی را نباید بیش از ۳ هفته دنبال کنید.
نحوه استفاده از آویشناین گیاه در تمامی طول سال، هم بهصورت تازه و هم خشکشده بهآسانی در دسترس است. آویشن تازه عطر دلپذیرتری دارد، اما دسترسی به آن نسبت به آویشن خشکشده کمی دشوارتر است. اگر آویشن تازه تهیه کردید، میتوانید آن را یک تا دو هفته در یخچال نگهدارید. آویشن خشک باید در جای خنک و تاریک نگهداری شود و در حالت مطلوب، تا ۶ ماه ماندگاری دارد.
در بسیاری از دستور غذاها، نوع خشکشدهی این گیاه را میتوان جایگزین نوع تازه آن کرد.
این گیاه را میتوان به روشهای مختلف مصرف کرد. رایجترین آن، استفاده از آن به عنوان سبزی تازه یا خشکشده در غذاهای مختلف است. برای مقاصد دارویی، میتوانید آویشن را به شکل چای، شربت، مکمل یا عصاره روغنی استفاده کنید.
هشدارهایی در مورد استفاده از آویشن
مصرف آویشن به مقدار معمول در غذا مشکلی به وجود نمیآورد. اگر آویشن برای مصارف دارویی به مقدار بسیار زیاد مصرف شود، در کوتاهمدت مسئلهای پیش نمیآید، ولی ممکن است در بلندمدت باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود.
زنان باردار و شیرده نباید برای مصارف دارویی، بیش از حد از آویشن استفاده کنند. اگر به انواع گیاهان خانواده نعناع حساسیت دارید، احتمال دارد به آویشن هم حساسیت داشته باشید.
زنانی که به هورمونها حساس هستند، مثل کسانی که مبتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان رحم، فیبروئیدهای رحمی یا اندومتریوز هستند، آویشن ممکن است در بدنشان مانند استروژن عمل کند. اگر چنین شرایطی دارید، بههیچوجه از آویشن استفاده نکنید.
اگر از آویشن به مقدار زیاد استفاده کنید، ممکن است روند لختهشدن خون را کُند کند. پس اگر هرگونه اختلالات انعقادی دارید، یا در حال حاضر از رقیقکنندههای خون استفاده میکنید، نباید زیاد آویشن بخورید. به همین دلیل نیز نباید ۲ هفته قبل از عمل جراحی از آویشن استفاده کرد.
خاستگاه آویشنآویشن گیاهی است متعلق به خانوادهی نعناع. این گیاه از تیرهی نعناعیان و سرده اوریگانوم است. این گیاه در حال حاضر در سراسر جهان کشت میشود و برگهای آن معمولا خشکانده شده و به عنوان چاشنی در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. زنبورها نیز جذب گلهای آویشن میشوند؛ عسل آویشن سیسیل (در ایتالیا) از صدها سال پیش مشهور است. این گیاه انواع مختلفی دارد، اما آویشن فرانسوی رایجترین آنهاست.