راهی به توسعه توان فردی
چرا فرافکنی می کنیم و چگونه آدم بهتری شویم؟
فرافکنی نسبتدادن عیب خود به کسی است. فرافکنی دراصل نسبت دادن اعمال ناپسند و نواقص موجود در خودمان به دیگران است.
در این مکانیزم دفاعی، فرد به جای پذیرش و کنترل احساسات و عواطف نامطلوب خود، آنها را نسبت به فرد دیگری انعکاس میدهد.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما، مطمئناً تا به حال به این فکر کرده اید که آیا برای بهتر بودن، کلیدهایی وجود دارد؟ پاسخ این سوال پیچیده است. با این حال، تلاش برای رسیدن به این هدف، هم برای اطرافیان و هم برای خودتان تأثیر تحول آفرینی به همراه خواهد داشت.
فرافکنی چیست؟
فرافکنی مکانیزمی دفاعی است که افراد برای مواجهه با احساسات و عواطف ناخوشایند بهطور ناخودآگاه بهکار میبرند. در این مکانیزم دفاعی، فرد به جای پذیرش و کنترل احساسات و عواطف نامطلوب خود، آنها را نسبت به فرد دیگری انعکاس میدهد. این حسوحال، مثالی از فرافکنی است. خوشبختانه، راهکارهایی وجود دارد که به شما نشان میدهد چرا دچار فرافکنی میشوید و به کمک آنها میتوانید این مکانیزم دفاعی را متوقف کنید.
علت فرافکنی چیست؟
واکنش شما به هجوم احساسات منفی این است که ناخودآگاه، رفتار و احساسات خود را به دیگران نسبت میدهید. درواقع به جای اینکه مشکل خود با این حجم از نفرت را حل کنید با انتقال و نسبتدادن آن به طرف مقابلتان دچار فرافکنی میشوید. فرافکنی، نمونهای از واکنشها و مکانیزمهای دفاعی بیشماری است که افراد مختلف معمولا به آن دچار میشوند.
بیشتر بخوانید:
روشهایی برای متوقفکردن فرافکنی
متأسفانه بیشتر افراد زمانی متوجه دچاربودن خود به فرافکنی میشوند که خیلی دیر است، اما برای مقابله با دچارشدن به این مشکل در آینده، گامهایی وجود دارد که میتوانید از آنها بهره ببرید. اولین قدم مثبت این است که روابط منفی خود را در زندگی شناسایی کنید. ببینید که با چه کسی در خانواده یا محیط کار نمیسازید. سعی کنید دریابید که مشکل کجا است و این دشمنی از کجا ریشه میگیرد. گاهیاوقات کمکگرفتن از مشاور به شما کمک بیشتری برای کشف درست مشکل و آزاد و صادقانه صحبتکردن میدهد.
اگر به شناخت درستی نسبت به دچارشدنتان به فرافکنی بشوید، در آینده و تعاملات آتی خود بهتر میتوانید مسیر و میل به اجرای این مکانیزم دفاعی را در خود مدیریت کنید. سعی کنید، مشکلات و اختلافات را با روشهایی سرراست و واضح حل کنید و از حالت تدافعی بپرهیزد. کلید حل این مشکل شناخت نقاطی از رفتارتان است که در لاک دفاعی فرو میروید. باید این لحظهها را شناسایی کنید و به حالتی مثبت واکنش نشان بدهید.
انواع فرافکنی
فرافکنی همواره مکانیزمی منفی به شمار نمیآید. هرچند در فرافکنی فرویدی، این شکل از مکانیزم دفاعی نامطلوب به شمار میآید، اما در کل انواعی از مکانیزمهای دفاعی وجود دارد که میتوانند مثبت و سازنده باشند.
فرافکنی مکمل: در این نوع از فرافکنی، فرد فکر میکند که دیگران نیز نظرات و آرایی مشابه او دارند. چنین رفتاری کاملا رایج است. برای مثال وقتی دربارهی آزاررساندن به حیوانات خبری میشنوید، با خود فکر میکنید چطور ممکن است دیگران نیز مانند شما برای حیوانات ارزش قائل نباشند یا برای نمونه با وجود اینکه نمیدانید دیگران چگونه رنگها را میبینند، فکر میکنید که آنها نیز دقیقا مشابه شما رنگها را میبینند و درک میکنند. در این مثال شما درحال فرافکنی دید خود نسبت به رنگها به سایر افراد هستید.
فرافکنی مکمل چندان رایج نیست و کمی متفاوت است. افرادی که فرافکنی مکمل دارند گمان میکنند که سایرین نیز مهارتها و تواناییهای مشابه آنها را دارند. برای مثال اگر آشپز خیلی خوبی هستند، اینطور میپندارند که همه به سادگی و خوبی آنها قادر به درستکردن کیک مربایی هستند که البته چنین نگرشی اشتباه است.
فرافکنی راه مناسب و سالمی برای مدیریت احساسات نیست. البته ترک این عادت برای برخی دشوار است. بار بعدی که دست به فرافکنی زدید لحظهای توقف کنید و از خود بپرسید که چرا چنین رفتاری دارید. باور کنید متوجه میشوید که مبارزه و مواجهه با غولهای منفینگری در ذهن، بسیار سادهتر از انتقال احساسات ناخوشانید به دیگران و انتسابشان به آنها است.
شیوهی مدیریت احساسات دشوار
تجربهی احساساتی نظیر حسادت، عصبانیت، خشم و آزردگی طبیعی است. اما تاکنون احساس کردهاید که این احساسات شما را از پای درمیآورند و اسیر خود میسازند و برای مقابله با آنها نیاز به انرژی خیلی زیادی دارید؟ همه میتوانند از گزینههایی سالم و مناسب برای مواجهه با احساسات دشوارشان بهره ببرند. کافی است اراده و تلاش به خرج داده بشود.
چگونه هر روز آدم بهتری باشم؟
مطمئناً تا به حال به این فکر کرده اید که آیا برای بهتر بودن، کلیدهایی وجود دارد؟ پاسخ این سوال پیچیده است. با این حال، تلاش برای رسیدن به این هدف، هم برای اطرافیان و هم برای خودتان تأثیر تحول آفرینی به همراه خواهد داشت.
سواد زندگی؛ توسعه توانمندیهای فردی- برای اینکه بخواهید فرد بهتری شوید، نباید منتظر تجربه موقعیتهای خاص یا دشوار بمانید. شما هر روز، این فرصت را دارید که به عنوان یک شخص رشد کنید و نسخه بهتری از خود شوید.
مطمئناً تا به حال به این فکر کرده اید که آیا برای بهتر بودن، کلیدهایی وجود دارد؟ پاسخ این سوال پیچیده است. با این حال، تلاش برای رسیدن به این هدف، هم برای اطرافیان و هم برای خودتان تأثیر تحول آفرینی به همراه خواهد داشت.
اکثر مردم علاقه مندند به فرد بهتری تبدیل شوند و حاضرند برای آن به طور منظم تلاش کنند. به هر حال، هر تجربه زندگی، چه مثبت یا منفی، میتواند به ما کمک کند تا به انسانی بهتر تبدیل شویم.
گاهی اوقات، موفق میشویم، در حالی که زمانهای دیگری هست که شما را به خط اصلی برمی گرداند. با این حال، همانطور که سورن کییرکگارد میگوید، مهم این است که تسلیم نشوید. خواستن آیندهای بهتر از خود شروع میشود.
کلیدهای هر روز فردِ بهتری بودن
اگر میخواهید راهکارهایی را برای "هر روز شخص بهتری بودن" یاد بگیرید، به خواندن ادامه دهید. در این درس سه رشته در هم متمرکز شدهاند: انسان شناسی، فلسفه و روانشناسی؛ برخلاف تصور عمومی، فرد بهتری شدن تنها مربوط به روانشناسی مثبت نیست. در حقیقت، چندین رشته در موضوع تبدیل شدن به یک فرد بهتر دخیل هستند.
از طرف دیگر، جزئیاتی وجود دارد که باید به خاطر بسپارید. این هدف باید یک آرزوی روزانه باشد. صادقانه بگویم، شما نمیتوانید این کار را به طور کامل انجام دهید. به احتمال زیاد شما همیشه خود را خطاکار و دارای نقص میبینید و حق با شماست. روزی نخواهد بود که شما متوجه نقصی در درون خود نشوید که باید روی آن کار کرد. در حقیقت، آگاهی از این امر به خودی خود دستاورد مهمی است.
کلیدهای فلسفی فرد بهتری بودن
ارسطو گفت که همه قادر به خوبی و فضیلت هستند. با این حال، باید مهربانی کنید تا عادت شود. در اینجا برخی از کلیدهای فلسفی دستیابی به این هدف ارائه میشود:
محتاط باشید تدبیر به توانایی انعکاسی مربوط است. این بدان معناست که قبل از تصمیم گیری باید به همه چیز فکر کنید و با دیگران ضمن احترام و قدردانی که شایسته آن هستند، رفتار کنید.
اعتدال (کنترل عاطفی) داشته باشید ضروری است که تمرین کنید و یاد بگیرید بر واقعیتهای درونی خود مانند خشم، عصبانیت، خودخواهی یا نیاز به قدرت مسلط شوید تا آنگاه به موجودی نجیب تبدیل شوید.
عدالت داشته باشید رعایت انصاف در هر کاری، احترام داشتن و تمیز بین درست و غلط برای فرد بهتری بودن ضروری است.
راسخ باشید هر انسانی باید شهامت دفاع از اعتقادات خود را داشته باشد. تمرین کنید که از اصول و ارزشهای خود عدول نکنید ضمن این که به ارزشها و اصول دیگران احترام میگذارید.
کلیدهای مردم شناسی فرد بهتری بودن
الیور اسکات کاری، انسان شناس دانشگاه آکسفورد و همکار موسسه انسان شناسی شناختی و تکاملی است. او در مطالعهای که مجله Current Anthropology منتشر کرد به سوالاتی پرداخت که تعیین میکند چگونه فرد بهتری باشید. دکتر کاری این ابعاد را به عنوان قوانین اخلاقی تعریف کرد که در ۶۰ کشور مورد مطالعه قرار گرفته است. بیایید ببینیم آنها چه هستند.
• از افرادی که برایتان اهمیت دارند، مراقبت کنید. کلید این کار اتخاذ رفتارهایی است که به نفع آنها باشد و خوشبختی آنها را تضمین کند.
• به گروه/خانواده/اقوام/دوستان خود کمک کنید.
• یاد بگیرید که لطفها را دریابید و آنها را جبران کنید.
• شجاع باشید و از ایستادن بر سر اصول خود و آنچه به آن اعتقاد دارید نترسید.
• به هر کس که باشد احترام بگذارید.
• داشتهها و منابع خود را به اشتراک بگذارید.
• به دیگران حسادت نکنید؛ روی خودتان متمرکز باشید.
کلیدهای روانشناسی فرد بهتری بودن
داروین به ما آموخت که همه ما با مجموعهای از منابع به جهان میآییم که به ما کمک میکند، هر یک به طریقی، زنده بمانیم. همانطور که آبراهام مزلو میگوید، بقا، پایه و اساس است و "تحقق خود” در راس هرم سلسله مراتب نیازهای فرد قرار دارد.
آبراهام مزلو بسیار به صفات افرادی علاقهمند بود که کاملاً با محیط سازگار عمل میکنند. به گفته وی، همه افراد، توانایی تحقق بخشیدن به خود را دارند، و انگیزه ذاتی هر یک از ما این است که به بهترین فرد ممکن تبدیل شویم.
ادواردو پونست هم توضیح میدهد که، برخلاف سایر حیوانات، چرخه زندگی به ما امکان میدهد دو هدف متفاوت و در عین حال مرتبط را تعیین و دنبال کنیم: یکی نگهداری و مراقبت از بدن فرد است و دوم رضایت خاطر داشتن.
چهرههایی مانند آبراهام مزلو و مارتین سلیگمن به روشی جالب، کاربردی و مفید به این موضوع پرداختند. از نظر آنها فرد بهتر بودن به معنای سفر به مناطقی مانند هوش هیجانی و قدردانی است. جایی که ما کارکردهای "خود بودن" را در آن تجربه میکنیم. پس برای اینکه در هر شرایطی بهترین تلاش خود را بکنید، باید آرزو داشته باشید که به خود سازی واقعی برسید.
ابعادی که برای رسیدن به این هدف باید روی آنها کار کنید:
خود شناسی شناختن خود آستانه وجودی و هدف اصلی شما در همه زمانها است. ارتباط با خودِ اصیلتان قطعاً شما را در سفر خودشناسی راهنمایی میکند.
پذیرش را تمرین کنید چیزی که مطمئناً شما را از رنج نجات خواهد داد، یادگیریِ پذیرفتن مردم است، آنچه که هستند. در نهایت، ما قادر به تغییر واقعیتها نیستیم و تنها میتوانیم آنها را به همان گون که هستند، بپذیریم.
احساسات خود را کنترل کنید هیچ کس به خاطر آنچه برای شما اتفاق میافتد مقصر نیست. در نهایت، شما مسئول خود هستید و باید مناسب رفتار کنید. این بدان معنی است که شما باید یاد بگیرید که احساسات خود را کنترل کنید. همچنین باید بتوانید نگرانیهای خود را به روشی هوشمندانه پاسخ دهید.
ببخشید، تشکر کنید، و تصدیق کنید یادگیریِ بخشیدن دیگران (و خودتان) امری کلیدی است. همچنین یاد بگیرید که لطف دیگرتان را بشناسید و قدرشناس باشید.
همدل باشید چیزهای کمی مانند چسبِ همدلی، همزیستی اجتماعی را بهبود میبخشد. همدلی با دیگران به شما قدرت میدهد و یاریتان میکند تا انسان بهتری باشید.
دلسوز دیگران باشید و به خودتان رحم و شفقت داشته باشید شفقت بُعد مهمی است که باید آن را بخاطر بسپارید. به لطف آن، شما میتوانید به دیگران احترام بگذارید و رفتارهای پیشگیرانهای ایجاد کنید که زندگی اطرافیان شما را بهبود بخشد. به همین ترتیب، هیچ چیز به اندازه گفتگوی دلسوزانه با خود برای احساس آسودگی مهم نیست.
خلاصه
واقعاً اهمیتی ندارد که کدام یک از رویکردهای سه گانه را برای استفاده و تمرین روزانۀ بهتر بودن انتخاب میکنید، چرا که هر کدام از آنها از ابعاد مشترکی که باید تمرین کنید پشتیبانی میکنند. به یاد داشته باشید که این امر پیچیدهتر از آن چیزی است که شما فکر میکنید. اما به هر حال، هر روز جای پیشرفت هست و میتوان فرد بهتری شد.