همزمان با روز جهانی زبان مادری
رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی
همزمان با روز جهانی زبان مادری ، جلد اول نخستین لغتنامه زبان ترکی آذربایجانی کشور ظهر امروز در سالن خطایی مجموعه جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی رونمایی شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل این جلد از لغت نامه در ۴۰۰ صفحه شامل حرف (آ) است و تلاش میشود جلدهای بعدی در فاصله زمانی کوتاهتر تکمیل و تالیف شود.
دراین مراسم که با حضور آیت الله عاملی نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه اردبیل ،جمعی از محققین ،نویسندگان واساتید دانشگاه وحضور ویدئو کنفرانسی سیفالدین آلتایلی استاد دانشگاه ترکیه، آکادمیک محسن تقی سویلو رئیس دانشکده زبان شناسی علوم جمهوری آذربایجان وبهروز بیک بابایی از اساتید دانشگاه علامه طباطبایی برگزارشد، از جلد نخست لغت نامه ترکی آذربایجانی که فقط شامل کلماتی با حرف شروع «آ» است رونمایی شد.
نماینده ولی فقیه در استان در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صدا وسیما با اشاره به اهمیت حفظ زبان وادبیات ترکی آذربایجانی به عنوان بخش مهمی از فرهنگ ایرانی اسلامی گفت: تدوین این لغتنامه گام مهم وبلندی برای هویت بخشی واحیای زبان اصیل آذری به عنوان یکی از زبانهای مهم اقوام ایرانیست.
آیت الله عاملی با اشاره به توطئه ها وترفندهای کور بیگانگان برای ایجاد اختلافات قومی در ایران اسلامی تاکیدکرد: شکل گیری این لغتنامه به همه دشمنان وتوطئه گران نشان داد که جمهوری اسلامی ایران ظرفیتهای بسیاربزرگی برای صیانت وحفاظت ازفرهنگ اقوام مختلف بویژه آذری زبانان دارد وصیانت از فرهنگ وزبان اقوام ایرانی صیانت از تمامیت ارضی ،امنیت واقتدار ایران اسلامیست.
اساتید خارجی وداخلی شرکت کننده در این مراسم تدوین جلد نخست این لغتنامه در ایران را اقدام فرهنگی بسیارفاخر، ارزشمند ودرخور تحسین دانسته وگفتند:تحقیق، تدوین وچاپ لغتنامه زبان آذری در کشورایران با زبان رسمی فارسی، نشانگر غنا وظرفیتهای بزرگ سیاسی،فرهنگی واجتمایی انقلاب اسلامی ایران است.
در ادامه سرپرست گروه تدوین این لغتنامه گفت : برای نگارش این لغت نامه در دو بُعد کتابخانهای و میدانی اقدام کردیم که در بعد میدانی، بسیاری از روستاها و عشایر مناطق استانهای ترک نشین را گشته با پیرهای آن مناطق هم صحبت شده و از سینههای آنها کلمات را استخراج کردیم، در بعد کتابخانهای نیز، با مطالعه و تحقیق بر روی تمامی آثار و کتابهایی که در شهرهای ترک نشین به چاپ رسیده بود، توانستیم لغات بسیاری را استخراج کنیم که در نهایت با پالایش و حذف کلمات تکراری و لحاظ این نکته که این کلمات صرفا در زبان ترکی آذربایجانی مورد استفاده قرار گیرد، کلمات گردآوری شد و سپس با تأیید اساتید زبان وادبیات دانشگاه های مختلف داخلی وخارجی وپژوهشگران حوزه زبان آذری این کلمات در جلد اول لغتنامه مدون شد.
احد بیوته افزود : درجلد اول این لغتنامه طی 5سال بیش از 9 هزار کلمه آذری که با حرف آ شروع می شوند جمع آوری و برای هر لغت 8 مشخصه شامل 1-لغت، 2-فونوتیک، 3-جایگاه دستوری، 4-معنا، 5-شاهد ادبی، 6-شاهد تفسیری، 7-نام علمی و 8-اتیمولوژی (ریشه شناسی) ذکر شده که بسته به نوع لغات برخی همه این 8 شاخصه و برخی کمتررا دارا هستند.
در این مراسم اعلام شد با همکاری اساتید وشخصیتهای علمی وفرهنگی داخلی وخارجی و نهادهای دانشگاهی وفرهنگی استان اردبیل جلدهای بعدی این لغتنامه در سالهای آتی به مرور تدوین وچاپ خواهدشد.
رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی رونمایی از جلد اول لغت نامه ترکی آذربایجانی
این کتاب را چجوری میتوانیم تهیه کنیم ؟
و اینکه ما تورک هستیم نه آذری .
تدریس زبان تورکی در مدرسه حق ماست .
البته با الفبای عربی که ارتباط ما و دین حفظ شود .