خرید شب عید را چگونه انجام دهیم؟
چند راهکار خرید شب عید را بدانید و انجام دهید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، نرخ تورم بیشتر از این هم که باشد، قیمت اجناس اگر سر به آسمان بکشد و جهت خرید یک جفت جوراب مجبور باشیم همه خیابانهای شهر را دور بزنیم، باز خرید شب عید برای ما ایرانیها حال و هوای خاصی دارد.
کارمند بخش خصوصی یا دولتی که باشید، شرایط کمی متفاوتتر میشود و هر روز منتظر اعلام واریز عیدی از سوی مقامات بالا هستید.
مدیریت پولی در خانواده و درست خرج کردن در شرایط اقتصادی موجود، یک هنر است و اگر بتوانید با درآمدی که دارید، لباس شب عید خود و خانواده را تهیه کنید و پسانداز نیز داشته باشید، هنرمند محسوب خواهید شد. مدیریت درست بر درآمد و هزینهها میتواند تا حد چشمگیری شرایط اقتصادی را به نحو مطلوب کنترل کند.
با برنامه خرید کنید
امروزه در شرایط زندگی، تصمیمگیری و انتخاب درست، بزرگترین دغدغهها است. دنیای امروز، درگیر بحران است که تنها اقتصادی نیست، زیرا افکارمان زودتر از بحران پیش میرود.
به محض اینکه شایعهای میشنویم، دست به خریدهای غیر ضروری و انباشته و انبار کردن وسایلی میزنیم که شاید مورد نیازمان هم نباشند، اما پس از مدتی متوجه میشویم اوضاع آنطور که میگفتند، نیست و در نتیجه از خرید خود پشیمان میشویم.
در طول تاریخ، همواره شرایط اقتصادی متلاطم بوده و ثبات خاصی نداشته است، اما گویا این تجربهها بسیار زود از خاطرهها فراموش میشوند.
به نوعی، صاحبان کالا این موجها را در جامعه ایجاد میکنند تا کالای آنها به فروش برسد. اگر مدیریتی درست بر خرید و هزینههای خود داشته باشیم، قطعا دچار بحران اقتصادی خانوادگی نمیشویم. جالب است بدانید پس از فروکش کردن بحران اقتصادی جامعه، خانوادهها دچار بحران اقتصادی خانوادگی میشوند، زیرا هزینههایی کردهاند که نباید آنها را صرف میکردند.
نیازهای ضروری خود را بشناسیم
وقتی با مسأله بحران اقتصادی روبرو میشویم، باید ابتدا نیازهای ضروری خود را بشناسیم. وقتی صحبت از ثروت و ثروتمند شدن به میان میآید، به معنای چگونه پول درآوردن نیست، بلکه چگونه هزینه کردن است. بسیاری از ما حتی با آنکه درآمدمان بالا است، به قول خودمان هشتمان گروی نهمان است، علت آن هم این است که اصول درست مدیریت هزینه را نمیدانیم.
به محض اینکه سرپرست خانواده، حقوق خود را دریافت میکند، خود یا همسرش به خرید میروند، آن هم بدون برنامهریزی. معمولا نیمه دوم ماه نیز با کمبود بودجه مواجه میشوند. این فشارهای مالی حتی باعث بروز اختلاف در خانواده میشود.
جهت خرید، برنامهریزی مناسب داشته باشیم
قبل از اقدام به خرید، عاقلانه تصمیم بگیرید و وسیلهای که در حال حاضر به آن نیاز دارید، تهیه کنید. ما در آینده زندگی میکنیم، از گذشته درس نمیگیریم و به نوعی زندگی حال را تحت تأثیر این تفکرات قرار میدهیم. هر کدام از ما از حالا به فکر تأمین زندگی فرزندمان در آیندهای دور هستیم.
در جوامع دیگر، کمتر امکان دارد مثلا خانوادهای برای فرزند ۶ ماهه خود حساب پسانداز باز کند. بسیاری از والدین امروز، فیش حقوقی خود را صفر میکنند تا در ۲۰ سال آینده برای کودک خود وام مسکن بگیرند.
در کشورهای توسعهیافته، مردم جهت گذراندن امور زندگی خود، بهطور هفتگی برنامهریزی میکنند؛ یعنی در اواخر هفته، درصدی از حقوق خود را جهت خرید پوشاک و خوراک و درصدی را برای پسانداز، تفریح یا امور خیریه خود در نظر میگیرند. در حالیکه ما انجام همه کارهای خود را به آخر سال موکول میکنیم؛ از خانهتکانی، خرید و مسافرت گرفته تا پسانداز و حسابرسیها.
خریدهای خود را فصل به فصل انجام دهیم
هر خانواده حکم یک دولت را دارد، بنابر این از همان ابتدا اصول تقسیم بودجه را یاد بگیرید و برنامهریزی مالی داشته باشید. این کار باعث میشود که همه اعضا درباره هزینهها و دخل و خرج با هم تصمیم بگیرند و از درآمد خانواده آگاهی داشته باشند. در چنین خانوادههایی، کسری بودجه با کمک اعضای خانواده برطرف میشود.
ابتدای هر فصل، بهتر است برنامهریزی کنید؛ در گذشته رسم بود که در نوروز، همه خرید میرفتند، اما اگر با برنامهریزی از ۳ ماه قبل یا حتی بعد از عید، اقدام به خرید کنیم، مهارت در مدیریت خرید و هزینه است.
دومین مهارت، برنامهریزی کوتاه مدت است، یعنی خرید را برای مدت زمانی کوتاه انجام دهیم. یکی دیگر از مهارتها این است که هنگام خرید جلوی احساسات خود را بگیریم، زیرا بسیاری خریدها از روی احساسات انجام میشوند، نه نیاز. فراموش نکنید فردی که با تصمیم درست اقدام به خرید میکند، همیشه ثروتمند است.
هنگام خرید باید به کیفیت توجه کرد، نه به ارزان یا گران بودن کالا، زیرا ارزان خریدن به معنای خوب خریدن نیست و گران خریدن کالا نیز دلیل بر خوب بودن کالا نیست.
در حال زندگی کنید، نه آینده
باید در حال زندگی کرد و فراموش نکنیم که نگرانی بیش از حد برای آینده، وضعیت حال را تحت تأثیر قرار میدهد. پول و دارایی وسیلهای جهت رسیدن به اهداف است و حکم اسبی را دارد که اگر رام نشود، فرد را به ناکجاآباد خواهد رساند یا او را با تاخت و تاز بیمورد، با مشکل مواجه خواهد کرد.
کسانی که مدام به فکر این هستند با جمع کردن پول وسیلهای را که مد نظر آنها است، بخرند، نه پولدار میشوند و نه از زندگی لذت خواهند برد.
برنامهریزی و از قبل قیمتها را بررسی کنید
قبل از رفتن به بازار تصمیم بگیرید به چه چیزی نیاز دارید، نه اینکه با دیدن وسایل، تصمیم به خرید بگیرید. خرید باید بر اساس نیاز و ضرورت باشد، نه احساس و توجه به زرق و برق. بهتر است از یک جا خرید نکنید، زیرا شاید در مکان دیگر برخی از کالاها را بتوانید با قیمت ارزانتری بخرید.
برخی از اقلام مورد نیاز را هم میتوان از عمدهفروشیها تهیه کرد، یعنی اگر در بین اقوام چند خانواده به یک کالا احتیاج دارند، بهتر است آن را به صورت عمده تهیه و بین آنها تقسیم کرد.
یک حس خوب را خراب نکنید
یکی از اعضای ارشد انجمن تحلیل رفتار متقابل درباره خرید عید میگوید: «خرید شب عید بیشتر از آنکه ضرورت باشد، یک سنت است.»
این کارشناس، اضافه میکند: «توجه به رسوم، یک انرژی جمعی در انسان به وجود میآورد که میتوان به راحتی آن را در روزهای پایانی اسفند و نخستین روزهای سال جدید، در چهرههای مردم مشاهده کرد و این احساس بسیار خوشایند و مطلوب است. بهوجود آمدن این حس زیبا زمانی برای همگان لذتبخش است که توأم با آرامش باشد و این آرامش زمانی بهوجود میآید که رفتاری کنترلشده داشته باشیم.»
همین حس خوب از خرید شب عید، به راحتی میتواند با تشویشهای ذهنی به یک بحران تبدیل شود.
فهرست آرامش
توجه به چند نکته ساده میتواند تنشهای ما را هنگام خرید شب عید به حداقل ممکن برساند و آستانه تحمل، صبر و شکیبایی ما را بالا ببرد.
خرید کردن، از ضرورتهای زندگی است که میتوان آن را به چند طبقه تقسیم کرد؛ خریدهای ضروری و فوری (مانند مواد غذایی و دارو)، خریدهای ضروری که فوریتی ندارند (مانند خرید پوشاک) و خریدهایی که نه ضروری هستند و نه فوری (مانند خرید خودرو) و خریدهای تفننی که تنها جهت تفریح و سرگرمی انجام میشوند. (مانند خرید یک گلدان کریستال)
نکتههای مهمی که باید هنگام خرید به آن توجه داشته باشیم، در نظر گرفتن اولویتها، اعتبار مالی و ضرورت وسیلهای است که قرار است خریداری شود. قبل از اقدام به خرید باید فهرستی از هزینههای ضروری زندگی تهیه و آنها را برآورد کنید تا کمتر دچار تنش و استرس (دلهره) شوید.
تردید و شک را از خود دور کنیم
وسواس فکری، تردید و دودلی هنگام خرید، در میان ایرانیان زیاد دیده میشود. بسیاری از ما مطمئن نیستیم وسیلهای که قصد داریم برای آن هزینه کنیم، ضروری است یا نه. با این حس، شاید خرید کالای مورد نظر لذتبخش باشد، اما به مرور زمان وقتی از آن استفادهای نمیبریم، خود را سرزنش میکنیم و از اقدامی که انجام دادهایم، پشیمان خواهیم شد.
قبل از خرید، باید درباره مکانهای خرید و مبالغ و کیفیت کالاها اطلاعات کافی به دست آورد تا انتخاب دقیقتر انجام شود.
بهترین کالا، مناسبترین انتخاب نخواهد بود
انتخاب مناسبترین وسیله بسیار مهم است. نباید به دنبال بهترین کالا باشیم، بلکه باید مناسبترین کالا را انتخاب کنیم. قبل از این کار باید شرایط اجتماعی و مالی خود را در نظر بگیریم و بر اساس شرایط موجود، انتخاب کنیم. کالاهایی که میخریم، باید با هم هماهنگی داشته باشند؛ مثلا خرید یک فرش گرانقیمت و نفیس برای یک خانه اجارهای که هیچکدام از وسایل آن مجلل نیست، اشتباه است.
ترس و نگرانی هنگام انتخاب را نیز از خود دور کنید. همچنین، توجه داشته باشید اگر وسیلهای را به هر دلیلی نتوانستید که تهیه کنید، در زمان مناسب بودجه کافی آن تأمین خواهد شد.