پخش زنده
امروز: -
نبض منبت در دستان استادکار شیرازی می زند
وقتی شنیدم نشان درجه یک هنر گرفته است تصمیم گرفتم به سراغش بروم. بهرام منبتی ، استاد برجسته هنر منبت است او ۷۰ سال است که قلم بر چوب می زند تا آنچه در ذهن دارد به زیبایی هر چه تمام تر حک کند.
احیا هنر دیرینه
به گفته کارشناس صنایع دستی میراث فرهنگی فارس تنها هنرمندانی نشان درجه یک هنر دریافت می کنند که یک هنر را به کمال نزدیک کرده باشند و استاد منبتی با مهارتش در منبت این کار را کرده است.
از حال و احوالش که جویا شدم گوشه ای از حافظیه را نشانم دادند. به سراغش رفتم. می گوید با رفتن به موزه های مختلف دنیا توانست آثار قدیمی را پیدا کند. او از روی برخی از آن طرح ها توانسته بود نقش ها و طرح های اصیل که مربوط به دوره صفویه بود را پیدا و احیا کند
استاد بعد از احیای طرح ها توانسته بود در آنها خلاقیت ایجاد کند.
او با ترکیب طرح ها توانسته نقش های جدیدی بیافریند.
استاد می گوید در زمان های قدیم در گردش ختایی از دایره و بیضی در شکل دادن استفاده می شده اما او هذلولی و سهمی را به این مجموعه اضافه کرده است.
با این وجود همه رگه های منبت اصیل خشک نشده نبضش هنوز در دستان استاد منبتی می زند
چشم ها را باید شست
اما استاد دل پر دردی دارد او می گوید: همه برای کسب درآمد به سمت تولید منبت های بازاری رفته اند .
گویی قدر آثار استاد را هنرشناسان خارجی بیشتر می دانند. مشهور ترین موزه های دنیا در ویترین هایشان برای آثار او جا خالی کردند.
حالا بسیاری از آثار استاد در موزه های مطرح و مشهور دنیا از جمله آمریکا، فرانسه، انگلیس و کانادا است.
اما از آثار استاد منبتی در موزه های ایران خبری نیست مسئولان می گویند آثار او اصالت دارد اما قدمت نه!
محمودی مدیر موزه پارس در این باره میگوید تنها آثاری در ویترین موزه ما قرار می گیرد که بیش از ۱۰۰ سال از قدمت آنها گذشته باشد و البته علاوه بر آن که اصالت هم داشته باشد.
رنگ باختن هنر در نبود اعتبار
اما سوال اینجاست چرا یک موزه آثار مناسب برای جمعآوری صنایع دستی نفیس هنرمندان برجسته استاد منبتی در فارس وجود ندارد؟
امیری مدیر کل میراث فرهنگی می گوید اعتباری برای خرید آثار افرادی مثل استاد منبتی وجود ندارد بنابراین هنوز نتوانسته ایم موزه آثار معاصر که اتفاقاً جایش در استان خالیست راه اندازی کنیم.
میراثی برای آینده
استاد منبتی در واقع خالق شیوه جدیدی در منبت است. سبکی که برای آیندگان الگو می شود. پس باید آثارش بماند تا در آینده رگه های منبت اصیل به وسیله آنها گم نشود.
استادکار شیرازی نقطه عطفی در هنر منبت ایجاد کرده هر چند ما امروز قدرش را نمی دانیم اما آیندگان قدر و ارزش این آثار را می دانند به شرط آن که از این آثار چیزی باقی بماند که به دست آیندگان برسد.
گزارش از راضیه پارسایی