محمد ایرانی در گفتگو با روزنامه البناء چاپ کویت
آمریکا و اسرائیل سرچشمه بحران ها در غرب آسیا
سفیر کشورمان در کویت گفت دیدگاه جمهوری اسلامی ایران درباره برقراری امنیت در منطقه غرب آسیا واضح است و معتقدیم دخالت خارجی در این منطقه باعث پیچیده شدن اوضاع می شود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ سفیر کشورمان در کویت ضمن اشاره به این موضوع که ایران به دنبال تنش زایی با آمریکا و هیچ یک از کشورهای منطقه نیست، تاکید کرد به محض بازگشت واشنگتن به توافق هسته ای، تهران نیز به همه تعهدات خود در این زمینه عمل خواهد کرد.
محمد ایرانی در گفتگو با روزنامه البناء چاپ کویت، درباره روابط ایران و کویت گفت: دو کشور روابط مستحکم و تاریخی دارند که نقاط مشترک اجتماعی و فرهنگی، تاثیرات مثبتی بر جنبههای اقتصادی و سیاسی داشته است و تلاش مسئولان دو کشور نیز همواره برای توسعه روابط، جدی بوده است.
وی در ادامه افزود: کویت کشور همسایه و دوست است، اما متاسفانه شیوع کرونا بر تعاملات بین المللی و منطقهای دوجانبه تاثیر منفی گذاشته و باعث تعطیلی بیشتر فعالیتها شده است. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد روابط خود را با کویت در همه زمینههای تجاری، سیاسی و فرهنگی تقویت کند و ما هیچ خط قرمزی در این زمینه نداریم. خوشبختانه در اوضاع کنونی، شرایط برای افزایش حجم تبادل تجاری بین دو کشور فراهم است، اما سفر شهروندان کویت به ایران تحت تاثیر شیوع کرونا قرار گرفته است که امیدواریم روند امور به روال سابق بازگردد.
ایرانی درباره مهمترین عناصر امنیت منطقه گفت: دیدگاه جمهوری اسلامی ایران درباره برقراری امنیت در منطقه واضح است و ما معتقدیم این یک مسئولیت جمعی و به عهده کشورهای منطقه است و دخالت خارجی در این مسئله باعث پیچیده شدن اوضاع میشود.
وی همچنین خاطر نشان کرد رئیس جمهور ایران سپتامبر ۲۰۱۹ طرحی با عنوان طرح صلح هرمز به سازمان ملل متحد و سپس رهبران کشورهای منطقه ارائه کرد که مورد استقبال بیشتر کشورهای جهان قرار گرفت. این طرح درباره رسیدن به فهم مشترک از امنیت منطقه بود و طبیعی است که همچنان به قوت خود باقی است و ما معتقدیم آشتی بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در کنفرانس العلا، با تلاش و همت برادران ما در کویت، زمینه را برای دستیابی به توافق جمعی درباره امنیت مشترک بین کشورهای منطقه فراهم کرد.
سفیر ایران در کویت درباره حجم تبادل تجاری بین دو کشور گفت تا قبل از شیوع کرونا و در سال ۲۰۱۹ این حجم به ۲۰۰ میلیون دلار رسید و شامل مواد مصرفی، غذایی، کشاورزی و مصالح ساختمانی بود.
وی گفت کویت در ایران سرمایه گذاری دولتی نکرده و آنچه موجود است، معمولا سرمایه گذاری شهروندان کویتی است.
سفیر کشورمان در کویت همچنین درباره توافقنامه تبادل زندانیان بین دو کشور هم گفت: همکاری مثبتی با کویت بر اساس توافقنامه همکاری قضایی و حقوقی که در اکتبر سال ۲۰۰۴ امضا شد، داریم.
سفیر ایران در کویت درباره نقش این کشور در حل منازعات و برقراری صلح گفت: نقش کویت در مسائل منطقهای و بین المللی نقش میانجی است، از این رو حضور و مشارکت کویت در مناسبتهای بین المللی چشمگیر و فعال است. ما از تلاشهای حکیمانه مقامات کویت در آشتی اخیر بین کشورهای عضو شورای همکاری استقبال کردیم و این تلاشها میتوانند به حل بقیه مسائل منطقه هم کمک کنند.
محمد ایرانی درباره عوامل ثبات منطقهای و تحکیم اعتماد بین کشورهای همسایه گفت بیشتر مشکلات بین کشورها به عدم استمرار گفتگو و در نتیجه به بی اعتمادی مربوط میشود. حسن نیت در پرداختن به مشکلات و اعتمادسازی، به حل اختلافات کمک میکند و این اختلافات عموما بین کشورها طبیعی هستند و سر میز مذاکره و در تفاهم رو دررو حل و فصل میشوند. نکته دیگر، فهم و درک متقابل و دوجانبه از مفاهیم امنیتی و سیاسی بین اعضای منطقه از طریق گفتگو است که به اعتمادسازی و سپس ادامه راه به صورت مشترک کمک میکند.
ایرانی درباره اوضاع خاورمیانه هم گفت مسائل منطقه بسیار پیچیده و دارای ریشههای تاریخی است که به نظر من استعمار با ایجاد یک رژیم غیرقانونی صهیونیستی در قلب منطقه که خود سرچشمه مشکلات و بحرانهای زیادی است، از جمله ریشههای این مسائل است و این رژیم بیش از ۷۰ سال است که سیاست تفرقه افکنی را دنبال میکند. بی شک وجود تروریسم و عناصر افراط گرایی که متاسفانه به اسم اسلام فعالیت میکنند و در دهه اخیر بازیچه دست ابرقدرتها به منظور عمیق کردن اختلاف بین کشورهای منطقه شده اند، نیز به این بحرانها دامن میزنند که چارهای جز راه حلهای مرکب برای خروج از این اوضاع وجود ندارد و به علت مفصل بودن این راه حل ها، مجال بازگو کردن آنها فعلا وجود ندارد.
سفیر ایران در کویت درباره موضوع توافق هسته ای گفت بازگشت آمریکا به برجام یک خواسته جهانی است زیرا رئیس جمهور سابق آمریکا به صورت یک جانبه از توافقنامه خارج شد و دولت جدید باید بدون کم و زیاد به آن بازگردد.
وی خاطر نشان کرد جمهوری اسلامی هنوز به توافقنامه پایبند است هرچند برخی تعهدات خود را به علت خروج آمریکا و عدم همکاری بقیه اعضا کاهش داده است، اما به محض بازگشت آمریکا به تعهدات خود، به آن بازخواهد گشت از این رو شرط گذاشتن برای بازگشت به توافق بین المللی و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مسائل را پیچیدهتر خواهد کرد.
وی تاکید کرد نظامی کردن منطقه و حضور نیروهای بیگانه در این منطقه جغرافیایی باعث خطرناکتر شدن اوضاع میشود. جمهوری اسلامی خواستار حل مشکلات با برخی کشورهای منطقه از طریق گفتگو و تفاهم است و در صورتی که این اراده در کشورهای منطقه از طریق گفتگو موجود باشد و اختلافها بدون دخالت خارجی حل شود، هیچ مجالی برای مانور یا حضور نظامی آنها نخواهد بود.
وی در پایان افزود: بی شک جمهوری اسلامی ایران نه با آمریکا و نه با هیچ کشوری در منطقه، در صدد تنش زایی نیست بلکه معتقد است باید از فواید حاصل از تثبیت امنیت و ثبات در منطقه استفاده کنیم.