گزارش مکتوب
پل تاریخی فیروزآباد ، اولین سازه صنعتی استان اردبیل
پس از 86 سال از زمان ساخت پل فیروزآباد بخش کوثر، فرایند ثبت این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور تکمیل شد.
پس از 86 سال از زمان ساخت پل فیروزآباد بخش کوثر، فرایند ثبت این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور تکمیل شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: کار ثبت پل فیروزآباد به عنوان نخستین اثر معماری صنعتی استان اردبیل در فهرست آثار ملی به اتمام رسید.
کریم لطفی افزود: پل فیروزآباد در سال 1312 هجری شمسی با مشارکت مهندسان اتریشی و ایتالیایی بر روی رودخانه "گیوی چای" در قریه فیروز احداث شده است و هم اکنون این پل از آثار تاریخی منحصربفرد شهرستان کوثر محسوب می شود.
وی ادامه داد: اين پل ۲۰متر طول ، ۱۵ متر ارتفاع و پنج متر عرض دارد. با يك دهانه قوس بيضي شكل كه با دو هلال بزرگ و كوچك دو صخره سنگی بزرگ را به هم متصل کرده است.
وی تصریح کرد: پل فیروزآباد با مصالح بتن خام و سنگ شده و اگرچه هیچگونه میلگردی در سازه آن به کار نرفته است، اما جزو سازه های صنعتی مستحکم کشور به شمار می رود.
معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل اضافه کرد: ظاهرا این پل با هدف بهرهبرداری نظامی و انتقال سریع اداوت جنگی به مرزهای شوروی ساخته شده و فرم و مصالح ساخت پل با پلهای سنتی ایران متفاوت است و سبک اروپایی دارد.
لطفی تصریح کرد: این بنا از جمله بناهای عصر پهلوی اول است که جزو اولین سازه های صنعتی کشور به شمار می رود و با مصالح سنتی ساخت پلهای ایران مطابقت ندارد.
وی ادامه داد: ساخت این پل چهار سال به طول انجامیده و امروزه نیز قابل استفاده است و از سال ۱۳۸۸ به بعد طی چند مرحله توسط ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل مرمت شده است.
فرماندار کوثر گفت: پل تاریخی فیروزآباد از متفاوت ترین پل های تاریخی ایران است و اکثر گردشگرانی که به بخش فیروز سفر می کنند، از این بنای تاریخی که به نماد شهرستان کوثر تبدیل شده است، بازدید به عمل می آورند.
کنعانی افزود: علاوه بر قدمت تاريخي، پل فيروزآباد همچنان به عنوان تنها پل ارتباطي بر روي رودخانه گيوي چايي در بخش فيروزآباد مورد استفاده قرار مي گيرد.
وی تصریح کرد: این پل تاریخی در نزدیکی جاده ترانزیتی سرچم – اردبیل واقع شده و هنوز هم ارزش معماری و تاریخی آن برای بسیاری از گردشگران ناشناخته است.
فرماندار کوثر کرد: شهر فیروزآباد بالغ بر ۱۴۰۰ سال قدمت دارد و علاوه بر آن این بخش دارای ۳۵ منطقه گردشگری و تاریخی و گردشگری است؛ ضمن اینکه ۲۰ روستای منطقه جزو خوش آب و هواترین روستاهای شمالغرب کشور محسوب می شوند.
کربلایی حسنی از ریش سفیدان و معتمدان شهر فیروز گفت: از زمانی که یادم می آید این پل روی رودخانه برقرار بوده و محل تردد اهالی چهل روستای منطقه است و ارزش و اعتبار ویژه ای برای اهالی دارد.
وی افزود: این پل خیلی شبیه پل معروف قدیمی ورسک در استان مازنداران است اما به اندازه آن شناخته نشده و امیدواریم با رسیدگی مداوم دولت ، نماد شهر ما برای سالهای سال و برای استفاده نسل های آینده پابرجا بماند.
وی تاکید کرد: اگرچه پل قدیمی شهر ما خیلی محکم است اما از مسئولان انتظار داریم مانع عبور کامیون های سنگین از روی پل شوند تا این عمر این بنا بیشتر شود.
پل تاریخی فیروز آباد درگذرگاه تاریخ همچنان استوار ایستاده تا پیوند دهنده مردمان دو سوی رودخانه گیوی چای باشد. جا دارد برای شناساندن ارزش های این پل به گردشگران تلاش بیشتری شود و با ساخت پل جدیدی در حوالی آن ، کامیون های سنگین از روی این پل تاریخی متوقف شود.
نویسنده : یاشار پورمجید