پخش زنده
امروز: -
با حمایت از شرکت های دانش بنیان و پذیرش ریسک حرکتی، این شرکت ها می توانند به عنوان یک بازوی کارآفرینی در کشور مطرح شوند و سطح رفاه کلی اجتماع نیز افزایش یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکز آذربایجان غربی، توجه به اهمیت و حساسیت موضوع تجاری سازی نتایج تحقیقات، انتقال و استفاده از فناوری در صنعت، از دهه 80 قوانین متعددی در کشورهای مختلف وضع شده است که با توجه به این ساختارهای قانونی تشکیل شرکتهای دانش بنیان ابتدا در کشورهای پیشرفته و سپس در کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار گرفته است.
بر این اساس شرکتهای تازه تاسیس فناور محور با بهره گیری از اختراع، نوآوری فناورانه و ریسک فناورانه بالا در محیط های اقتصادی سربرآورده و با توجه به کارکردهای خود به عنوان یک شاخصه اقتصادی در برنامه های توسعه ای بیشتر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه گنجانده شده است.
در کشور ما نیز با توجه به سیاستهای کلان و برنامه های عملیاتی دولت، نگاه ویژه ای به مقوله اقتصاد دانش بنیان می شود، این دغدغه را می توان با اشاره به مجموعه مقررات تدوین شده و توجه به تجاری سازی و صنعتی نمودن فناوریهای مورد نیاز کشور به خوبی احساس کرد.
در سند نقشه جامع علمی کشور به صراحت از ایجاد شرکتهای دانش بنیان حمایت شده و آن را راهی برای جهت دادن چرخه علم و فناوری و نوآوری به ایفای نقش موثرتر در اقتصاد عنوان شده است.
در برنامه پنجم توسعه کشور، سیاستهای متنوعی برای حمایت از تجاری سازی در نظر گرفته شده است. از مهمترین این سیاستها حمایت مالی و تسهیل شکل گیری و توسعه شرکتهای کوچک و متوسط خصوصی و تعاونی که در زمینه تجاری سازی دانش و فناوری و فعالیت شرکتهای دانش بنیان بویژه تولید محصولات مبتنی بر فناوریهای پیشرفته و صادرات خدمات فنی و مهندسی است.
در کنار این تدوین آئین نامه ها و قوانین مربوط به حمایت از شرکتها و موسسه های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات در سال 92 و ارائه تسهیلات خاص و معافیتهای مالیاتی فعالیتهای شرکتهای دانش بنیان این فضا را به وجود آورده است که این شرکتها با اطمینان خاطر بیشتر فعالیت کنند.
افزایش هفت برابری شرکتهای دانش بنیان در آذربایجان غربی
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با اشاره به افزایش فعالیت شرکتهای مبتنی بر فناوری در این استان، گفت: تعداد شرکتهای فناور و دانشبنیان فعال در پارک علم و فناوری این استان نسبت به سال ۱۳۹۲ بیش از هفت برابر شده است.
علیمحمد نیکبخت با بیان اینکه تعداد شرکتهای فنآور در پارک علم و فن آوری آذربایجانغربی به ۱۰۰ و دانش بنیان نیز به ۲۶ واحد رسیده است، اظهار داشت: در سال ۱۳۹۲ تعداد شرکتهای فنآور در آذربایجانغربی ۱۸ واحد و دانش بنیان نیز صفر بوده است.
وی افزود: از بین ۲۶ واحد دانش بنیان فعال در استان آذربایجان غربی، ۱۵ واحد آن در داخل پارک مستقر شده است.
وی با بیان اینکه تولیدات این شرکتها در زمینههای برق و الکترونیک، صنعت ساختمانی، کشاورزی، تولید و اتوماسیون، شیمی و پلیمر، اکوتوریسم منابع طبیعی و محیط زیست و انرژیهای نوین زیست فناوری است، اضافه کرد: مجموعه پارک علم و فناوری به صورت حرفهای و با هدف توسعه نوآوری و انجام کارهای دانشبنیان در حال فعالیت است تا بتواند نیاز آذربایجان غربی را با بهرهمندی از جوانان نخبه فراهم کند.
درآمدزایی ۵۰۰ میلیارد ریالی شرکتهای فنآور آذربایجانغربی
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با بیان اینکه میزان درآمدزایی شرکتهای فن آور فعال در این استان طی سال گذشته بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است، بیان کرد: اولویت پارک علم و فناوری در این استان با توجه به تولیدات شرکتهای فعال، توجه به نیازهای استان و توسعه سرمایهگذاری در این بخش است.
وی در رابطه با نمونه شاخص یکی از محصولات تولید شده، اظهار داشت: سیست آرتمیا مهمترین محصول تولیدی یکی از شرکتهای فعال در این پارک بوده و این شرکت از سال ۱۳۹۵ تاکنون حدود ۲۰ تن از این محصول صادرات محور را تولید و روانه بازار داخلی کرده است.
نیکبخت افزود: این شرکت از چهار سال پیش تاکنون بیش از ۲۰ هزار دلار درآمد حاصل از فروش ۲۰ تن از این مواد غذایی آبزیپروری را جذب کرده است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت فرآوری این شرکت افزایش یافته و سالانه به ۱۵ تا ۲۰ تن رسیده، ادامه داد: این شرکت برای صادرات ۶۰۰ هزار دلاری محصولات خود به روسیه آمادگی دارد و منتظر انعقاد قرارداد برای صادرات این محصول است.
سرپرست پارک علم و فناوری آذربایجانغربی بیان کرد: تجاریسازی محصول این شرکت دانشبنیان برای هشت نفر به صورت مستقیم و ۳۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
شرکتهای دانش بنیان شاه کلید تقویت رابطه بین صنعت و دانشگاه
استاندار آذربایجان غربی گفت: شرکتهای دانش بنیان شاه کلید تقویت رابطه بین صنعت و دانشگاه هستند که میتوانند بسیاری از مشکلات کشور را حل و فصل کنند.
محمدمهدی شهریاری با اشاره به مشکلات فعالان شرکت های دانش بنیان،اشاره کرد و گفت: مشکل تامین مالی شرکتهای فناور از جمله مشکلاتی است که فعالان این بخش را درگیر خود کرده است؛ در همین راستا نیز دولت عزم جدی برای رفع آن دارد.
وی افزود: در امر توسعه شرکتهای دانش بنیان و تولید محصولات، عملکرد خوبی را در سالهای اخیر شاهد هستیم که این روند باید ادامه دار باشد.
استاندار آذربایجانغربی با اشاره به مشکلات شرکتهای فناور، بیان کرد: روند اخذ مجوزهای لازم در بخشهای مختلف از مشکلات اصلی و پیشروی شرکتهای دانش بنیان است که برای توسعه فعالیتها باید این روند تسهیل شود.
فعالیت ۵۰۰ جوان مبتکر در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی، گفت: در حال حاضر ۵۰۰ نفر از جوانان آذربایجان غربی در شرکتهای فن آور در این استان به صورت مستقیم فعالیت میکنند.
نیکبخت با بیان اینکه بخش عمدهای از این شرکتها در میاندوآب و پارک علم و فناوری مرکز استان مستقر است، اضافه کرد: دولت تدبیر و امید تمامی تلاش خود را برای جذب نخبگان و به کارگیری آنان در توسعه کشور به کار گرفته است.
تولید پهپاد در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی گفت: شرکت "صنایع هواپایه گستره طوبی" مستقر در پارک علم و فناوری این استان توانسته پهپاد نقشه برداری پیشرفته را تولید و روانه بازار هدف کند و آذربایجانغربی را در زمره تولیدگنندگان پهپاد قرار دهد.
وی افزود: دوربین خاصی بر روی این پهباد نصب است که توانایی اسکن تصاویر کل منطقه را به آن می دهد.
نیکبخت ادامه داد: شرکت صنایع هواپایه گستره طوبی موفق به اخذ مجوز دانش بنیان نوپا تولیدی نوع یک از طرف کارگروه تشخیص و ارزیابی شرکتهای دانش بنیان شده تا در حوزه فناوری ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته فعال بوده و در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی اقدام به تولید محصول کند.
وی بیان کرد: شرکت صنایع هواپایه گستره طوبی توانسته با تولید این محصول فناوری برای هشت نفر از جوانان فعال این حوزه اشتغالزایی کند.
تاثیر مثبت مرکز جامع مشترک واحدهای فنآور در توسعه شرکتهای دانش بنیان
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با اشاره به راه اندازی مرکز جامع مشترک واحدهای فنآور دانشگاه ارومیه با پارک علم و فنآوری استان، گفت: این مرکز که ساختمان قبلی پارک علم و فناوری آذربایجانغربی است، به صورت مشترک در اختیار مرکز رشد ICT دانشگاه ارومیه و مرکز رشد جامع پارک قرار گرفت.
نیکبخت با بیان اینکه در حال حاضر با همکاری دانشگاه ارومیه جذب و استقرار شرکتهای فناور و دانشبنیان در این محل آغاز شدهاست، اظهار داشت: ۱۰ واحد بزرگ مقیاس برای استقرار در این مرکز وجود دارد که میتواند به صورت مشترک یا مستقل مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در مرحله نخست شرکتهای فعال در حوزه IT در این مرکز مستقر شدهاست، بیان کرد: همچنین فضای کسب و کارهای نوپا با محوریت IT در خیابان دانشگاه ارومیه به بهرهبرداری رسیده تا فعالان این حوزه در این محل گرد هم آیند.
نقش شرکتهای دانش بنیان آذربایجانغربی در مقابله با کرونا / تهیه اقلام پزشکی
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی گفت: شرکتهای دانش بنیان و فناور مستقر در پارک علم و فناوری این استان برای رفع نیازهای استان در تهیه اقلام مورد نیاز پزشکی وارد عرصه مقابله با بیماری کرونا شدند.
وی تولید دوربینهای حرارتی، اسپری و ژل ضدعفونی کننده، مولتی روتر هیبریدی و الکتریکی برای سمپاشی در راستای ضدعفونی مکانهای مختلف و دستگاه ضدعفونیکننده و تصفیه هوا از جمله محصولاتی عنوان کرد که شرکتهای فعال در پارک فناوری ارومیه اقدام به تولید آنها در این راستا کردهاند.
نیکبخت با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان و فناور به عنوان مهمترین بازیگران عرصه فناوری و نوآوری حاضر به نقش آفرینی در بحران کرونا هستند، بیان کرد: پارک علم و فناوری آذربایجان غربی شامل کلکسیونی از توانمندی و تخصصها بوده که نیازمند حمایت هستند و در این عرصه نیز میتوانند با حمایت مالی، اقدامات ارزندهای را انجام دهند.
اشتغالزایی بالای شرکتهای دانش بنیان در آذربایجانغربی
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: شاکله فناوری در استان آذربایجان غربی باید تکمیل و نواقص آن رفع شود.
وحید جلال زاده با تاکید بر اینکه شرکت های دانش بنیان و فناور ظرفیت بالایی در اشتغال زایی دارند، اظهار داشت: ارزش افزودهای که از طریق این شرکتها می تواند برای این استان ایجاد شود، نقش بسزایی در توسعه منطقه دارد.
وی با بیان اینکه باید همت همگانی برای حل مشکلات فناوران و نخبگان استان وجود داشته باشد، گفت: نمایندگان مردم در خانه ملت عزم جدی برای حمایت از جوانان در راستای توسعه شرکتهای دانش بنیان دارند.
چه می توان نتیجه گرفت و چه باید کرد؟
در صورت حمایت از شرکتهای دانش بنیان و پذیرش ریسک حرکتی این شرکتها در برنامه ریزی های کوتاه یا بلندمدت می تواند علاوه بر محصولات تولیدی، محصولات پر ارزش دیگری مانند فناور برای صنعت مهیا کند که علاوه بر رفع نیازها و تنگناهای کشور به عنوان یک بازوی کارآفرینی در کشور مطرح شود و به علاوه ثروت نیروی انسانی در خود کشور مورد استفاده قرار گیرد و در صورت رونق فناوری کسب و کار چنین شرکت هایی، سطح رفاه کلی اجتماع نیز افزایش می یابد.
سردبیر : صمد اسمعیلی