جولان کرونا در کیش
شیوع کرونا از سال گذشته تاکنون، خانوادههای کیش را خانه نشین کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مركز كيش، پارسال در همین روزهای بهمن بود که شیوع کرونا در کشورمان به طور رسمی اعلام شد.
ابتدای شیوع کرونا، بسیاری از افراد، این بیماری را جدی نمیگرفتند، اما با جان باختن تعدادی از شهروندان، مردم کیش در شوک عمیقی فرو رفتند.
محدودیتها، مسکن موقتی
نهادهای بهداشتی و درمانی شروع به کار کردند و آقای دکتر رضانیا، رئیس مرکز توسعهی سلامت و سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در کیش از اجرای مقررات سختگیرانه خبر داد.
با شروع سخت گیریها و لغو پروازهای ورودی به کیش آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از کرونا که سیر صعودی گرفته بود تقریبا متوقف شد.
مردم که تازه به عمق فاجعه پی برده بودن با رعایت دقیق دستورالعملهای بهداشتی به کمک مسئولان بهداشت و درمان آمدندو همه گیری کرونا تا حدودی مهار شد.
ممنوع شدن ورود مسافران، داد فعالان اقتصادی و بازاریان را در آورد، هر چند برخی از ماکان اجاره بهای چندین ماه را بخشیدند، اما این حرکت نیز یک مسکن موقتی بود و دردی را دوا نمیکرد.
توقع مردم از دولت
البته کم کم بگو مگوها بین مردم آغاز شد، مردم میگفتند دولت که اینقدر تاکید میکند که مالکان اجاره بهای خود را ببخشند چرا خودش در این کار پیشقدم نمیشود و بهای آب و برق و سایر خدمات را کاهش نمیدهد؟
سازمان منطقهی آزاد کیش به عنوان متولی جزیره که مالکیت بسیاری از غرفههای بازارها را در اختیار دارد نه تنهای اجاره بهای خود را کاهش نداد و نبخشید بلکه اجاره بهای غرفهها و املاک خود را به میزان دو برابر افزایش داد.
در این اوضاع نابسامان اقتصادی، صدای اعتراض بازاریان کیش بلند شد، آنها میگفتند لااقل جلو ورود مسافران را نگیرید زیرا اگر این روند ادامه داشته باشد همهی دارایی و سرمایهی ما به باد میرود.
پایان روزهای خوش کرونایی
اما این روزهای خوش دیری نپایید، زیرا با برقرار شدن مجدد پروازها و رفت و آمد مسافران، باز هم سیر صعودی مبتلایان و فوتیهای کرونایی آغاز شد.
با آغاز رنگ بندیهای کرونایی بگو مگو میان سازمان منطقهی آزاد کیش، مرکز توسعهی سلامت و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان آغاز شد.
سازمان منطقهی آزاد کیش با ابزارهایی که در اختیار داشت بر مرکز توسعهی سلامت و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان فشار میآورد که اوضاع کیش را عادی اعلام کنند.
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با بررسی شرایط و تعداد مبتلایان و فوتیها، وضع کیش را قرمز اعلام میکرد، اما سازمان منطقهی آزاد کیش به عادی بودن وضع کرونایی کیش اعتقاد داشت که در نهایت، سازمان منطقهی آزاد کیش برندهی این میدان بود.
مصوبات و محدودیتهای فرمایشی
ستاد مقابله با کرونای کیش هر هفته تشکیل جلسه میداد و مصوبات جدیدی صادر میکرد، البته از نوع نمایشی و فرمایشی، زیرا با گشت و گذاری در سطح جزیره به راحتی میشد به فرمایشی بودن این مصوبات پی برد.
با برخی از بازاریان و غرفه داران کیش گفتگو کردیم، اما همگی بدون استثنا اعلام کردند که تاکنون هیچ دستورالعملی مبنی بر محدودیت فعالیت بازارها به دست ما نرسیده است.
تعطیلات کرونایی به کام فرصت طلبان
تعطیلی مدارس خبر خوشی برای برخی از خانوادهها بود زیرا فرصت بهتری برای مسافرت و گشت و گذار به دست آوردند و البته این فرصت را به هیچ قیمتی از دست ندادند.
ستاد ملی مقابله با کرونا به صورت مداوم بر پرهیز از سفرهای غیر ضروری تاکید میکرد اما: گوش اگر گوش تو و ناله اگر نالهی من / آنچه البته به جایی نرسد فریاد است.
گوشی بدهکار نبود، سیل خروشان مسافران به سمت کیش سرازیر شد، مسافرانی که چندان در قید رعایت کردن موازین بهداشتی نبودند.
مقررات سختگیرانهی کشورهای خارجی برای مسافرت موجب شد افرادی که سالهای گذشته به سایر کشورها سفر میکردن به کیش بیایند و به انتقال و همه گیری کرونا کمک کنند.
به جرات میتوان گفت که در سی سال گذشته در فصول پاییز و زمستان تا این اندازه مسافر به کیش نیامده است.
هر سال با تعطیلات نوروزی، مسافران زیادی به کیش میآیندیعنی اوج مسافرت به کیش در تعطیلات نوروزی است که ضریب اشغال هتلها به حدود نود درصد میرسد، اما اکنون و در پاییز و زمستان، ضریب اشغال هتلهای کیش به نود و هشت درصد رسیده است.
افزایش چند برابری قیمت بلیت هواپیما نیز نتوانسته جلو ورود مسافران را بگیرد، هر مسافری برای رفت و برگشت به کیش و سایر شهرها باید بیش از دو میلیون تومان برای بلیت هواپیما بپردازد، اما باز هم ورود مسافران به کیش خیره کننده است.
چندی پیش اعلام شد که جلو ورود خودروها با پلاک سرزمین اصلی به کیش و قشم گرفته میشود، اما گویا این محدودیت نیز روی کاغذها باقی ماند و هر روز خودروهای زیادی با پلاک سرزمین اصلی در کیش جولان میدهند.
کنسرتهای شبانه و تجمع مسافران
برگزاری کنسرتهای شبانه نیز مزید بر علت شده، مجوز برگزاری این کنسرتها را چه کسی صادر میکند خدا میداند.
سخنگوی شورای سلامت کیش در خصوص برگزاری کنسرتها در جزیره کیش اعلام کرد: برگزاری کنسرتها از زمان آبی شدن وضعیت کیش آغاز شد و با ورود دوباره به وضعیت زرد، مجوز جدیدی برای برگزاری کنسرت در فضای سرپوشیده صادر نشده است.
دکتر رضانیا با اشاره به اینکه در سالنهای برگزاری کنسرتها چیزی در حدود چهار هزار نفر به شکل مستقیم و غیر مستقیم امرار معاش میکنندبیان کرد: شرکتهای ارائه دهنده خدمات گردشگری نیز براساس مجوز نسبت به برگزاری تورهای گردشگری کیش اقدام میکنند.
محدودیت برای ساکنان کیش
ساکنان کیش، اما نگران از هجوم مسافران، صدایشان به جایی نمیرسد.
محدودیتهایی که برای ساکنان کیش در نظر گرفته اند به خوبی اجرا و کنترل میشود به همین علت اکثر ساکنان کیش در این مدت خانه نشین شده اند و به مسافرت نرفته اند.
با آغاز کرونا محدودیت سفر برای ساکنان آغاز شد و اگر کسی به مسافرت برود هنگام بازگشت باید تا یک هفته قرنطینه شود و پس از یک هفته برای تست کرونا با هزینه شخصی به مراکز درمانی مراجعه کند و در صورت منفی بودن میتواند به محل کار خود مراجعه کند.
این محدودیتها صدای مردم کیش را درآورد، مردم کیش میگویند چرا ساکنان کیش باید در محدودیت باشند آنگاه مسافران از نقاط مختلف کشور به کیش بیایند و با خیال راحت و بدون رعایت کردن موازین بهداشتی به گشت و گذار بپردازند و کرونا را به ساکنان کیش منتقل کنند.
بی توجهی به هشدارها و افزایش مبتلایان
حالا بی توجهی مردم به هشدارها و افزایش سفرهای غیرضروری از استانهای دیگر کشور به استان هرمزگان به خصوص شهرهای بندرعباس، پارسیان و جزایر قشم، کیش و هرمز نشان از افزایش ۴ درصدی شیوع کرونا دارد. نبود جدیت در اعمال محدودیتهای منع عبور و مرور از سوی مسئولان هم بر این افزایش و بیم ورود هرمزگان به موج چهارم کرونا افزوده است.
با مشاهده کرونای انگلیسی در کشور این نگرانی وجود دارد که در مسافرتهای هفتههای اخیر به استان، نمونههایی از ویروس کرونای انگلیسی در هرمزگان باشیم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتگو با خبر کیش، گفت: سرعت انتقال ویروس جهش یافته انگلیسی ۷۰ درصد و مرگ و میر آن هم ۳۵ درصد بیشتر از ویروس کرونا است. دکتر فاطمه نوروزیان گفت: این ویروس علاوه بر افراد میانسال و سالمند، سنین ۵ تا ۱۷ سال را هم مبتلا و بدحال میکند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: هم اکنون مسافران مسیرهای دریایی به جزیره کیش برای ورود میبایست تست منفی کرونا داشته باشند و پیشنهاد انجام تست قبل از پرواز برای مسافران مسیرهای هوایی داده شده است و منتظر تصمیم گیری در این زمینه هستیم.
محدودیت سفر به کیش، البته از نوع گذشته
سید علیرضا علوی رضوی، سخنگوی ستاد نوروزی کیش گفت: ورود هرگونه خودرو اعم از پلاک کیش یا سرزمین اصلی به این منطقه آزاد از ۲۵ اسفند امسال تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ ممنوع خواهد بود.
سخنگوی ستاد نوروزی کیش، گفت: ورود مسافران بدون خودرو نیز از مسیر دریایی به جزیره کیش به غیر از افراد دارای مدرک مالکیت و یا اجاره سالیانه منزل مسکونی، افراد شاغل و یا دارای مدرک رزرو هتل در فاصله زمانی ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین ممنوع خواهد بود.
البته به شرطی که این محدودیتها همچون محدودیتهای گذشته نباشد میتوان تا حدودی به کنترل و جلوگیری از انتقال کرونا امیدوار بود.
افتتاح درمانگاه کرونا در کیش
چند روز پیش هم درمانگاه مخصوص کرونا در کیش افتتاح شد.
دکتر رضانیا رئیس مرکز توسعه سلامت و سخنگوی شورای سلامت کیش گفت:این درمانگاه با مساحت ۱۰۸ متر مربع چند روزی است به مراجعان دارای علائم کرونا همهی خدمات لازم را ارائه میکند و به این ترتیب درمانگاه بیماران کرونایی از سایر بیماران جدا شده است.
وی افزود: مراقبان سلامت مستقر در درمانگاه مراجعان را از نظر علایم کووید معاینه میکنند و پس از ثبت اطلاعات، در صورت نیاز به پزشک ارجاع میشوند تا با تشخیص پزشک نمونه گیری درواحد مربوطه انجام شود.
حال باید منتظر ماند و دید که این درمانگاه تا چه اندازه در کنترل و پیشگیری از انتقال کرونا موثر است.
کرونای جدید و محدودیت سفر به کشورهای همجوار
حسین فرشیدی، رئیس علوم پزشکی هرمزگان در ستاد استانی کرونا گفت: با توجه به نشانههای شیوع ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی و آفریقایی در کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات، کنترل و مراقبت جدی در هرمزگان صورت میگیرد.
حسین فرشیدی اظهار داشت: کاهش شمار بستری و فوتیهای کرونا نباید موجب سهل انگاری و کاهش رعایت شیوه نامههای بهداشتی شود چرا که کرونای انگلیسی با درصد شیوع و مرگ و میر بیشتر، در حال جایگزین شدن کرونای فعلی است.
علی رئوفی سخنگوی ستاد استانی کرونا در هرمزگان با اشاره به نشانههایی مبنی بر شیوع ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی و آفریقایی در کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات، عنوان کرد: با توجه به همجواری و مراودات هرمزگان به خصوص با کشور امارات، باید به طور جدی کنترل و مراقبت لازم برای پیشگیری از شیوع ویروس جهش یافته کرونا در استان به خصوص با نظارت بیشتر بر سفرهای هوایی و دریایی و جلوگیری از تردد شناورهای غیرمجاز، صورت گیرد.
این هشدارها در حالی مطرح میشود که مسئولان در اجرای محدودیتها و پروتکلها همچنان تردید دارند. علیرغم شیوع ویروس جهش یافته انگلیسی در کشور هنوز تدابیر بهداشتی خاصی در ورودیهای استان و جزیره کیش مشاهده نمیشود.
نویسنده: سلیمان اکبرنظر