پخش زنده
امروز: -
اقتصاد مقاومتی زمینه ساز فراهم کردن مشارکت مردم در بخش های منفعل و پویایی آنها در مقابل فشارها و تحریمها است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمان؛ وکیل آباد شهرستان قلعه گنج روستایی بزرگ نیست اما توانسته در چند سال اخیر با ایجاد کسب و کارهای کوچک و درآمد زا نامش را بزرگ کند.
مُرادعلی یکی از نمونههای این روستا است که ۴ سال قبل از زادگاه پدری مهاجرت کرده بود، چرا که نه درآمدی داشته و نه اصلاً کسی از طرح او برای دخل و خرجش حمایت می کرد.
لاجرم به عنوان کارگر روانه شهرها میشود .
مشاغل خُرد
از زمانی که اجرای طرح توانمندسازی و حمایت از مشاغل خُرد شروع میشود مرادعلی برای راه اندازی دامداری، طرحش را پی می گیرد و از آن استقبال میشود.
اما او پولی برای سرمایه گذاری ندارد تا آن را اجرا کند.
با گرفتن تسهیلات کارش را شروع و حالا پس از چند سال هم صاحب خانواده شده و هم دو نفر دیگر را برای کارش جذب کرده است.
او میگوید: برای لقمه نانی آواره این شهر و آن شهر بوده حالا اوضاع خیلی فرق کرده اگر آن زمان از من حمایت میشد اکنون شرایط من بسیار بهتر و کارم را چند برابر کرده بودم .
اکنون دامداری و گاوداری جزو مشاغل دیگر افراد اینجاهم شده است و آنها فکر مهاجرت را پس زدهاند.
حتی در این روستای دور افتاده کوچک خانمی با همین نگاه مرادعلی به کفش فروشی روی آورده و می گوید: دقت کردم که چه کمبودی اینجا هست ،وما کفش فروشی نداشتیم و برای تهیه آن باید به شهر می رفتیم.
میپرسم درآمدش خوب است ؟
جواب میدهد: سه سال قبل ۲۰ میلیون تومان تسهیلات به من دادند و در همان سال اول تمام وام با تلاشم برگشت داده شد و بعد از آن سودآوری داشته ام .
زَردوکی
روستای زَردوکی هم از ان مکانهایی است که تا چند سال قبل از روستاهای متروکه و مهاجرت خیز بود و اکثر جوانان برای کار به دیگر شهرها و استانها میرفتند.
اما با آموزش، ایجاد شیوه های کسب و کار و دادن انگیزه به مردم، آرام آرام تولید در روستا جانی دوباره می گیرد و ظرفیت های نهفته آشکار می شود.
آقا سبحان هم مثل مرادعلی با شروع طرح آبادانی و پیشرفت و بهتر شدن وضعیت موجود ،به جایی که به آن تعلق داشته بازگشته است .
او با گرفتن وام و حمایت بنیاد مستضعفان، به سراغ گلخانه داری رفته است و اولین نفری بود که این حرفه را در زردوکی انتخاب کرد.
با سبحان در گلخانه اش که قدم میزنم طعم خیار و گوجه فضای گلخانه را پر کرده است.
با شوق و ذوق به آنها دست میزند و از کارش میگوید و اینکه حالا دیگر مجبور نیست برای دیگران کار کند و خودش صاحب شغل شده و خدا را سپاس گذار است.
او تاکید میکند :همینکه کارم گرفت ،دیگران هم به سرعت همین شغلی من را انتخاب کردند و اکنون صدها گلخانه در این اطراف وجود دارد و مردم به اقتصاد خود سر و سامانی دادهاند.
سر سوزن ذوقی
از خانهای دیگر، صدای موسیقی موزون چرخ خیاطی که حالا صدایش از همیشه جذاب تر است به گوش می رسد .
اینجا هم خانم حیدری نتوانسته دامداری و کشاورزی را انتخاب کند ،اما او با تکیه بر هنرش به سراغ خیاطی رفته و با طرحی که به صندوق حمایت از مشاغل خُرد داده ،با دریافت تسهیلات چند چرخ خیاطی خریداری و با آموزش هایی که به دیگران داده ۵ نفر را جذب کرده است .
دوخت انواع لباس های مردانه و زنانه در اینجا رونق گرفته و اهل خانه ای که به زودی قصد مهاجرت داشتهاند در سر جای خود محکم ایستاده اند.
وقتی پای حمایت از ایده ها و طرح های مردمی باشد خود مردم پای کارند و دلشان میخواهد تحولی در شهر و اقتصادی خودشان ایجاد کنند.
مثل :حصیربافی و ساخته انواع سبد، زنبیل و صنایع دستی کوچک که خانم نارویی به همراهی شش خانم دیگر آن را انتخاب کرده اند .
این عده تخصص داشته ،علاقه و پای کار هم بودند، اما آنچه که موجب تعلل شده بود، نبوده سرم وایه بازارفروش بود .
از او در باره نحوه کار و شرایط فعالیتش پرسیدم؟
میگوید : این حِرفه از ظرفیتهای این منطقه است وما ازنوجوانی آن را آموخته بودیم.
اما هیچگاه به فکر گسترش و تجاریسازی آن نبودیم تا اینکه مسئولین منطقه اعلام کردند :هر کسی هر حرفه ای و تخصصی دارد ،میتواند آن را تجاری کند و ما حمایت میکنیم.
خوشبختانه در این منطقه تا دلتان بخواهد، هزاران نَخل وجود دارد و از برگهای آنها هیچ استفادهای نمیشود و ما نیاز به خرید مواد خام هم نداریم.
از همین منابع موجود و ذوق و هنری که با خلاقیت همراه است ،انواع صنایع دستی را ساخته و برخی را خود بنیاد مستضعفان خریداری می کند و مابقی را خودمان در شهرها به فروش میرسانیم .
تقویت اقتصاد بومی از اهداف اقتصاد مقاومتی
سال ۱۳۹۲ بود که سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر معظم انقلاب به روسای قوا ابلاغ و ایشان اجرای آن را خواستار شدند.
هدف این برنامه تأمین رشد پویا، بهبود شاخص های اقتصاد مقاومتی و مقاوم کردن کشور در برابر مشکلات ولازمه اجرای آن را رویکردی جهادی ،انعطافپذیر، فرصت ساز، مولد ،درونزا و پیشرو برشمردند.
اکبری استاد دانشگاه میگوید: این نوع اقتصاد در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرار میگیرد و سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی آن دارد.
او اضافه میکند: از آنجا که اقتصاد روستاها به علت فقر منابع ارتباطی و اطلاعاتی ،با مشکلات زیادی از قبیل پایین بودن راندمان تولید ، نوسان شدید تولید محصولات ،آشفتگی بازارفروش محصولات ، ضعف سرمایهگذاری ،آفت زدگی محصولات و غیره همراه است، برای خروج از این وضعیت نیازمند همکاری با بخش های دیگر است، تا استحکام و مقاومت لازم در برابر این شرایط را داشته باشد.
از سویی خُرده سرمایههای مردم به تنهایی برای کسب و کار و رونق آن کافی نیست و باید زنجیره کامل ارتباطی داشته باشند که با ورود برخی شرکتهای بزرگ در استان کرمان و تخصصی شدن امور این اقتصاد به نوعی در حال شکل گیری است.
لذا رهیافت مشارکت با فراهم کردن بستر همکاری در بخشهایی مثل :تولید ،خدمات و بازرگانی ، زمینه مناسبی را برای استمرار و پایداری نظام اقتصادی مقاومتی ایجاد میکند .
طرح ۴۳ روستای بدون بیکار
در همین راستا ،صندوق کارآفرینی امید استان هم طرح روستای بدون بیکار را در روستای خَبر شهرستان بافت آغاز کرده است .
در فازاول ۳۰ میلیارد ریال برای ۳۱ طرح تسهیلات پرداخت شده که حدود ۴۰ نفر اشتغال زایی داشته است.
آقای پورواجد مدیرعامل این صندوق میگوید: پرداخت ۳۰ میلیارد ریال تسهیلات دیگر نیز تا یک ماه آینده به اتمام می رسد که در مجموع برای ۱۴۰ نفر در این روستا شغل ایجاد میشود.
او میگوید: چنین طرحی در ۴۳ روستای استان در حال اجرا است و تا ۸۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت میشود و هر روستا معرف یک محصول خواهد بود و هر طرحی که صرفه اقتصادی برای خانواده و منطقه داشته باشد ما آن را کمک میکنیم.
اجرای 80 درصد طرحهای اقتصادی مقاومتی
در هر سال تاکنون حدود ۲۰۰ طرح اقتصاد مقاومتی در استان تصویب و ۸۰ درصد آنها به اتمام رسیده است .
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان با بیان این خبر می گوید: حجم سرمایهگذاری برای اتمام طرحها بیش از ۴۷ هزار میلیارد تومان است که بخشی در سالهای اخیر انجام شده و برخی نیز مانده است و هدف گذاری ما برای امسال ۱۲ هزار میلیارد تومان است.
اینکه این طرح ها چه میزان اشتغالزایی دارند، آقای رُودری میگوید: برای ۴۷ هزار نفر فرصت شغلی ایجاد شده و خواهد شد.
وی به حضور ۲۴ شرکت بزرگ در اجرای این طرحها اشاره میکند و میافزاید: البته برخی معین های اقتصاد مقاومتی ضعیف کار کردهاند و نتایج خوبی نداشتند که جایگزینی برای آنها معرفی شده است.
از آقای رودری علت تاخیر برخی طرحها را پرسیدم>
می گوید : عوامل سه گانه موجب تاخیر شده است.
یکی محدودیت منابع بانکی دوم سرمایهگذاری در بازار سرمایه که طبق محاسبات ما هدف گذاری این کار به خوبی صورت نگرفت وسوم سرمایه گذاری خارجی که به علت تحریم ،معطل مانده اند.
سرپرست معاونت امور اقتصادی استانداری کرمان هم می گوید: طرح های بزرگی مثل پلاسمای کرمان ،آزمایشگاه مواد مخدر و پتروشیمی از آن دسته طرح هایی هستند که برای استان بسیار اهمیت دارند و متاسفانه بر جای مانده اند اقای مِهرابی به توزیع طرح های اجرا شده بر اساس ظرفیت هر شهرستان اشاره میکند و میگوید: در مجموع استان کرمان جزو پنج استان موفق در اجرای طرحهای اقتصاد مقاومتی است .
حالا اگر چه طرحهایی که هنوز کامل نشده ،موجب عقب افتادن برنامه استان در اجرای اقتصاد مقاومتی است ،اما آنچه که شاهد آن هستیم آنهم در شرایط بسیار دشوارتحریم ،روند رو به رشد برنامهای است که نشان از در جا زدن آن نیست .
اینکه ما توانستهایم خود مردم را تا حد امکان در اقتصاد روستا ،شهر و کشور مشارکت دهیم، به نوعی تقویت فضای کسب و کار در شرایط سخت کنونی و مقاوم کردن اقتصاد است.