پخش زنده
امروز: -
یکی از مشکلات کارخانه آذرآب اراک اختصاص بخش قابل توجهی از درآمد این واحد بزرگ صنعتی برای پرداخت اقساط بانکی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ پس از ماهها دوباره راهی می شوم ، جایی که همزیستی آب و آتش چراغ های توسعه را روشن نگاه داشته است .
ورودی اراک از سمت جاده تهران ، انبوه کارخانه های بزرگ و کوچک اراک جا خوش کرده اند و به میزان مقاومتشان در وانفسای مشکلات اقتصادی و سیاست گذاری ها ، خطوط تولیدشان فعال است .
در میان کارخانه ، شرکت آذرآب یکی از این واحدهاست که با از سر گذراندن برخی مشکلات کارگری چراغ تولیدش روشن است .
کارخانه بومی دهه شصتی
آذرآب؛ کارخانه ای دهه شصتی است که از صدر تا ذیل به دست متخصصان داخلی ساخته و پرداخته شده است . آذرآب را به نوعی فرزند بزرگ کارخانه ماشین سازی اراک نیز می دانند چرا که دارای فناوری تولید کارخانه مادر ماشین سازی است و البته در کنار هم کامل کننده تولیدات و رفع نیازهای صنعت نفت و گاز کشور است .
در ورودی کارخانه که به رویمان گشوده می شود هوای تازه تولید احساس می شود . گوشه و کنار سالن تولید "بویلر" صدای جوشکاری و برش به گوش می رسد و کارگران آرام در حال کارند.
سخن از قراردادهای جدید است
فرهادی با تعریف و تمجیدهایی از تولیدات جدید کارخانه به استقبالمان می آید . مدیرعامل یک ساله و بومی کارخانه هم از راه می رسد و سخنش از تولید است و قرار دادهای جدید .
میرمحمودی بومی اراک است و سالها در بخش های مختلف کارخانه کار کرده و در یک سال اخیر با موافقت هیات رئیسه کارخانه سکاندار مدیرعاملی کارخانه عظیم آذرآب است . جبهه و جنگ دیده و می گوید : دغدغه اش جذب قراردادهای داخلی ، صادرات و مهمتر از همه پرداخت به موقع و کامل حق و حقوق کارگران است .
سخن از دهها قرارداد جدید بود که بخشی از آنها در حال انجام است و بخش دیگر به دلیل مشکلات بانکی مسکوت مانده است .
از حلقوم خارجی ها بیرون کشیده شد
او ادامه می دهد: همین قرادادهایی که در حال انجام است را از حلقوم پیمانکاران خارجی بیرون کشیدیم و در حال داخلی سازی هستیم .
او ادامه می دهد : قراردادهای در حال انجام بیشتر مربوط به پروژه های نفتی جنوب کشور و عسلویه است و به همت کارگران تعدادی از پروژه ها تا پایان سال به اتمام می رسد.
به عقیده صنعتگران تحریم گرچه مشکلاتی را داشته اما به پیمانکاران داخلی ثابت کرده تولیدات داخلی کم از تولیدات خارجی ندارد و حتی در جاهایی جلوتر از آنان حرکت می کنند .
چرخ دنده عظیم...
یکی از پروژه های در حال انجام بزرگترین چرخ دنده کشوراست که برای یکی از واحدهای معدنی کشور در حال ساخت است . این چرخ دنده خارجی بوده و با مهندسی معکوس بومی سازی می شود.
پروژه ی عظیم دیگر شیر سرچاهی برای عسلویه است که حاصل مشارکت دو کارخانه بزرگ ماشین سازی و آذرآب است و مراحل نهایی را طی می کند.
۱۱پروژه در حال انجام است
میرمحمودی با بیان اینکه ۱۱ پروژه عظیم در حال انجام است اضافه می کند : اگر حمایت بانک در تایید کارخانه وجود داشت پروژ های دیگری را به راحتی جذب می کردیم .
او تلاش های استانی برای رفع مشکلات کارخانه در سالهای اخیر بسیار دانسته و اضافه می کند : تقاضای ما از بانک ها همراهی با تولیدکنندگان است تا بتوانند در کنار تولید حقوق کارگر را نیز بپردازند .
پرداخت ملیلیاردی اقساط بانکی
میرمحمودی از پرداخت ماهانه بیش از چهار میلیارد تومان بابت اقساط بانکی و جریمه دیرکرد آنها می گوید و اضافه می کند : بخش قابل توجهی از درآمد کارخانه به پرداخت اقساط اختصاص دارد در حالیکه تسهیلات و وام هایی که به تولید پرداخت می شود باید با بهره کمتر باشد تا توازن برقرار شود .
مدیرعامل آذرآب اراک به گذشته کارخانه هم سری زد و گفت : میزان سرمایه خارج شده از این شرکت توسط مدیرعامل اسبق ۱۵۰ میلیارد تومان بوده است که ارزش کنونی این رقم اکنون به ۱۵۰۰ میلیارد تومان می رسد .
وی ادامه داد : این خروج سرمایه آذرآب را به یک ابر بدهکار تبدیل کرد در حالی که اگر این رقم بازگردانده شود مشکلات رفع میشود.
هدر رفت سرمایه
میرمحمودی که پیش از این مشکلات کارخانه را با رییس کل دادگستری استان هم در میان گذاشته می گوید : محاسبات انجام شده نشان میدهد که بخشی از سرمایه شرکت در سالهای ۹۵ و ۹۶ توسط " فریبرز پرنا "مدیرعامل وقت از شرکت خارج شده و در حال حاضر پرونده این موضوع در دادگاه مفتوح است.
میرمحمودی با اشاره به اینکه تمامی حسابهای شرکت در استان مرکزی و تهران تا مدتی مسدود بود ، خواستار همکاری بیشتر سازمان تامین اجتماعی، امور مالیاتی و بانکها شده ومی افزاید : در حال حاضر شرکت برای عقد قرارداد کاری نیازمند ضمانتنامه بانکی است که به دلیل نداشتن سپرده، بانکها در این زمینه با ما همکاری نمیکنند در حالی که لازم است تا به نتیجه رسیدن پرونده مدیرعامل اسبق، با این شرکت همکاری داشته باشند.
از دیگر قراردادهای مهم کارخانه نوسازی کامل نیروگاه اهواز است که ۹۵ درصد کار انجام شده است .
پیشرفت ۹۵ درصدی
محمدی نیکو مدیر پروژه است . جوانی که دل در گروی تعالی کشور دارد و می گوید : نیروگاه قدیمی اهواز به همت صنعتگران آذرآب اراک نوسازی و دوباره در مدار تولید با عملکرد بیش از ۹۵ درصدی قرار گرفت .
نیروگاه اهواز که دارای نقشه انگلیسی بود سه دهه پیش دچار انفجار شد و کارکرد آن به ۱۲ درصد رسید این نیروگاه در وانفسای کمبود برق و نیاز منطقه به خصوص در فصول گرم از سوی صنعتگران آذرآب باز طراحی و ساخته شد.
مدیر پروژه با بیان اینکه این ساخت این نیروگاه سد تولید در شرایط کرونایی را نیز شکست می افزاید : در قالب این پروژه بیش از 50 هزار قطعه ریز و درشت طراحی و ساخته و همزمان نصب شد تا برگ زرین دیگری بر افتخارات کارخانه بومی آذرآب بیفزاید.
۳ میلیون دلار، صرفه جویی یک طرح
برای اجرای این طرح در داخل کشور، بیش از ۳۰۰ کارگر و مهندس در پروژه مشغول کار شدند و به گفته آذرآبی ها ، با ساخت نیروگاه در داخل از خروج ۳میلیون دلار ارز کشور جلوگیری و یک دهم هزینه برون سپاری و ساخت توسط خارجی ها طرح به پایان رسید .
برای رسیدن به چند و چون پروژه نیروگاه از طریق فضای مجازی با مدیرعامل نیروگاه اهواز تماس گرفتیم .
وقتی کار جهادی می شود
نواصرزاده احداث نیروگاه اهواز را کاری جهادی و برای اولین بار بدون ذره ای نیاز به خارج دانسته و می افزاید : با وجود صنایعی مانند آذرآب کار ناممکنی در صنعت کشور وجود ندارد .
او از سختی های ارجاع کار به داخلی ها می گوید و اضافه می کند : درون سپاری با وجود صنایع مهم در کشور همچنان مشکل است وسنگ اندازی های زیادی که اولین آن " نتوانستن " است می باشد ولی با این حال بنیاد مستضعفان که متولی نیروگاه بود با پافشاری برای درون سپاری زمینه مشارکت آذرآب را فراهم کرد .
آذرآب ؛ چشم و چراغ صنعت است...
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذرآب را چشم و چراغ صنعت کشور دانسته و در اظهار نظری می گوید: دولت تمام قد تلاش میکند که تولید پایدار در این شرکت از سر گرفته شود.
این سخن گرچه به دل آذرآبی ها نشسته اما آنان بر این عقیده هستند که حمایت ها باید عملی و البته بهترین کمک سپردن ساخت تجهیزات نیروگاهی و انرژی به صنایع داخل و آذرآب است .
رستمی از کارگران کارخانه است که در گفتگویی با اشاره به اینکه ساخت تجهیزات روند سختی دارد می گوید : سختی زیاد است ولی همه ی دلخوشی ما همین پروژه ها و سختی کار است که کارخانه را زنده نگه داشته و ما کار داریم و بیکار نیستیم .
دغدغه اصلی ؛ ضمانت نامه بانکی
سری به استانداری استان زدیم . دفتر معاون استاندار مرکزی .
فرخی، مهمترین دغدغه مسئولین شرکت آذرآب را ضمانت نامه های بانکی دانسته و می گوید : اگر بانک ها برای قراردادهای مهم آذرآب ضمانت نامه صادر کنند ظرفیت تولید کارخانه با توجه به تلاش های مدیریت بیشتر از ۴۰ درصد کنونی می شود که می تواند رضایت کارگران را در پی داشته باشد اما بانکها همکاری لازم با کارخانه ندارد .
او اضافه کرد : پروژه سیراف یکی از پروژه های مهم کشور است که بخشی از آن به کارخانه آذرآب واگذار شد اما به دلیل همکاری نکردن بانک پروژه بر زمین ماند .
مسئولین استانی در کنار آذرآب
فرخی تصریح کرد : با این حال ، استانداری با استفاده از ابزار کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و تاکیدی که بر حفظ، احیا و بالندگی صنایع استان وجود دارد نهایت تلاش خود را برای کاهش مشکلات در پیش گرفته و گام های مهمی نیز برداشته است .
رئیس کل دادگستری استان مرکزی هم با اشاره به اهمیت فعالیت صنایع استان ولزوم حمایت از کار و تولید می گوید : در مقطعی با هدف حمایت از صنایع احکام کارگران شرکت صنایع آذرآب اراک با بخشش و رافت اسلامی همراه شد.
دادگستری در کنار آذرآب
حجتالاسلام موسوی اضافه می کند : دستگاه قضایی در حوزه کار، رونق و جهش تولید به هیچ عنوان دادخواست محور حرکت نمیکند و با حضور در محل صنایع مشکلات و موانع تولید را فهرست بندی و در صورتی که حل مشکلات در داخل استان میسر نباشد به دستگاه مربوطه سطوح ملی منعکس میشود.
او تاکید داشت : بانکها، تامین اجتماعی و امور مالیاتی و دستگاههای خدمات رسان باید در شرایط کنونی به تعهدات خود در مقابل صنایع عمل کرده و زمینه تحقق جهش تولید مورد نظر رهبر معظم انقلاب در استان را فراهم کنند.
جان کلام...
در مسیررفتن به اداره برای نوشتن گزارش به سخنان پردغدغه میرمحمودی می اندیشم که می گفت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار طرح در حال اجرا دارد و می تواند با حمایت بانکها این مبلغ را به دوبرابر افزایش دهد .
با خود می گویم کاش روزی برسد قوانین دست و پا گیر برکراسی از میان برداشته شود تا صنعتگر همه را در کنار خود ببیند و انگیزه ای فراتر از زمان و مکان برای توسعه و آبادانی کشور یابد .
با خود می اندیشم این گونه می شود کارخانه ای را که به قول یک کارشناس فرانسوی" می توان در آن هواپیمای بویئنگ ساخت " به ظرفیت صد درصدی تولیدات فعلی رساند .
کارخانه ای جامع و عظیم که در حوزه طراحی، ساخت و نصب انواع بویلرهای نیروگاهی و صنعتی، مخازن تحت فشار، مبدل های حرارتی و تجهیزات نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، صنایع قند، شکر و سیمان سری بلند میان سرها دارد.
نویسنده: زهرا نوری