آنسوی حمله راکتی در اربیل
حمله راکتی به پایگاه نظامیان امریکایی در اربیل را که یک گروه ناشناس مسوولیت آن را پذیرفت با توجه به جابجایی قدرت در کاخ سفید, از دو زاویه می توان بررسی کرد.
شامگاه دوشنبه منابع خبری گزارش دادند که فرودگاه بینالمللی اربیل و یک پایگاه آمریکا در این فرودگاه هدف حمله راکتی قرار گرفته است. منابع امریکایی به خبرگزاری فرانسه گفتند که پایگاه نظامی آمریکا در اربیل از داخل منطقه کردستان عراق و از فاصله 8 کیلومتری اربیل هدف حملات راکتی با راکت های 107 میلیمتری قرار گرفت .
یک مقام پنتاگون اعلام کرد در این حملات راکتی 5 نظامی امریکایی زخمی شدند ویک پیمانکار غیرآمریکایی نیز در این حمله کشته شد.
کانال تلگرامی «صابریننیوز» نیز گزارش داد که در جریان عملیات راکتی علیه پایگاه آمریکایی در اربیل، یک فروند هواپیمای «سوپر کِیاِنسی ۳۵۰» متعلق به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) آسیب جدی دیده و یک فروند پهپاد «امکیو ۱سی» نابود شده است.
بر اساس گزارش رسانه های خبری, گروه عراقی تازه تأسیس «سرایا اولیاء الدم» با بیان اینکه اشغالگران آمریکایی در هیچ جای عراق امنیت نخواهند داشت، مسئولیت حمله به اربیل را برعهده گرفت.
گزارش ها حاکمیت این گروه توضیح داد که با ۲۴ فروند موشک، پایگاه نظامیان آمریکایی در اربیل را هدف قرار داده و وعده داد که عملیاتهای بیشتری علیه اشغالگران آمریکایی حاضر در منطقه کردستان عراق انجام خواهد شد.
حمله راکتی به پایگاه نظامیان امریکایی در اربیل را از دو زاویه می توان بررسی کرد:
نخست اینکه این حمله پیامی به امریکاست که به حاکمیت و مصوبه پارلمان عراق احترام بگذارد ونیروهایش را از این کشور خارج نماید. بر اساس مصوبه پارلمان عراق که پس از اقدام امریکا در ترور سردار سلیمانی وابومهدی المهندس معاون حشد العبی عراق وهمراهانش در فرودگاه بغداد به تصویب رسید نیروهای امریکایی باید فورا این کشور را ترک کنند.
اما علی رغم مصوبه پارلمان عراق, دولت امریکا در دوره ترامپ با وقت کشی و نادیده گرفتن این مصوبه به تقویت پایگاههای نظامی خود در عین الاسد و همچنین انتقال نیروهای خود به منطقه کردستان عراق اقدام و از سویی با نقل وانتقال نیروهای داعش از خاک سوریه به عراق و سازماندهی مجدد آنها نیروهای عراقی را با چالش های امنیتی روبرو کرد تا حضور خود را به بهانه مبارزه با بقایای داعش توجیه نماید.
حملات اخیر داعش در صلاح الدین وهمچنین بمب گذاری اخیر در بغداد که به شهادت دهها شهروند عراقی منجر شد همه در چارچوب فعالیت های ضد امنیتی نظامیان امریکایی در عراق ارزیابی شده است.
بر اساس گزارش از العهد نیوز، «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق اعلام کرد که این کشور مدارک مربوط به حمایتهای آمریکا از عناصر داعش را در اختیار دارد.
وی افزود: فایلهای ویدئویی وجود دارد که نشان میدهد هواپیماهای آمریکایی اقدام به انتقال عناصر داعش به خاک عراق کرده است. بدر الزیادی خاطر نشان کرد محتوای این فایل های ویدئویی در حضور فرماندهان نظامی برسی و تائید شد ویکی از فرماندهان برجسته امنیتی پس از تائید صحت این فایلهای ویدئویی اعلام کرد که ما همه چیز را میبینیم و میدانیم اما نمیتوانیم کاری کنیم!
در همین ارتباط «جبار المعموری» رئیس اتحادیه علمای مسلمان در دیالی اعلام کرد که آمریکا یک چتر امنیتی برای بیش از ۱۰ هزار داعشی در سوریه فراهم کرده است. وی افزود: بیش از ۱۰ هزار داعشی در مناطق مشخصی از سوریه و اکثراً در نزدیکی مرزهای عراق مستقر هستند.
علاوه بر این، مسئولان عراقی به ویژه فرماندهان نیروهای حشد شعبی بارها بر این نکته تاکید کرده اند که آمریکاییها علاوه بر جابه جایی عناصر داعش در عراق، اقدام به انتقال تجهیزات و آذوقه و مهمات به مواضع آنها میکنند.
در چنینی شرایطی حملات راکتی به اربیل می تواند حاوی این پیام به دولت جدید امریکا باشد که دست سیاستهای نظامی وسیاسی امریکا در عراق رو شده و اگر دولت جدید مستقر در کاخ سفید همچنان به حفظ نظامیان خود در این کشور یا انتقال آنها به منطقه کردنشین اصرار داشته باشد با مقاومت گروههای عراقی روبرو خواهد شد و هیچ نقطه از خاک عراق برای آنها امن نخواهد بود. به ویژه اینکه دولت جدید امریکا قصد ندارد نظامیان امریکایی را از منطقه به ویژه عراق وافغانستان خارج نماید و حتی در این خصوص نگرانی هایی از طرح دولت دموکراتها برای کلید زدن تجزیه عراق از سوی عراقی ها ابراز می شود.
ارزیابی دوم بر جابجایی قدرت در کاخ سفید و ادعای دولت بایدن مبنی بر بازگشت امریکا به دیپلماسی از جمله بازگشت به برجام حکایت دارد. در چنین شرایطی هر چند دولت جدید امریکا بر اساس مصوبه پارلمان عراق موظف است فورا نیروهای خود را از این کشور خارج کند اما با توجه به شعار بایدن مبنی بر بازگشت به برجام و شعارهایی از این دست که ناخشنودی رژیم صهیونیستی و جناح کودتاچی در عربستان را به دنبال داشته, با چنین حملاتی تحت فشار قرار گرفته است تا به وعده های خود پشت نماید.
در چارچوب این تحلیل می توان گفت ممکن است حمله به پایگاه نظامیان امریکایی کار عوامل موساد باشد تا با ادعاهای واهی ایران نیز به این حملات مرتبط شود و اتفاقا منابع اطلاعاتی بارها از حضور عوامل سرویس های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی تحت پوشش شرکت های بازرگانی در منطقه کردستان عراق سخن گفته اند.
دراین خصوص به دو نشانه می توان اشاره کرد که می تواند در راستای این ارزیابی باشد نخست اینکه گروهی که مسوولیت این حمله را پذیرفته خود را "سرایا اولیاء الدم" اعلام کرده که این نام این نکته القایی را دربردارد که حمله برای گرفتن انتقام خون سردار سلیمانی و ابومهدی ا لمهندس بوده و ایران نیز در آن نقش دارد.
دوم فضاسازی که بلافاصله رسانه های غربی و فارسی زبان بیگانه علیه ایران به راه انداختند وسعی کردند این حمله را متوجه نیروهای عراقی نزدیک به ایران قلمداد نمایند.
بی بی سی فارسی در این ارتباط ادعا کرد دیدگاه این است که این گروه ها بخشی از گروه های اصلی هستند که در حال حاضر وجود دارند گروه های وابسته به ایران و برای اینکه توجه ها از آنها متوجه گروه های دیگر بشود و نتوانند آنها را مورد هدف قرار بدهند چنین تاکتیکی را دارند پیش می برند این گروه ها مشخصا طرفدار ایران هستند طرفدار قاسم سلیمانی و ادعای انتقام خون قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس را دارند.
ایران اینترنشنال نیز با هدف زیر سوال بردن رویکرد ادعایی دولت جدید امریکا مبنی بربازگشت به دیپلماسی , گزارش داد تمام رسانه های امریکا از همان ابتدا این خبر را مورد پوشش قرار دادند رسانه های متعلق به حزب جمهوریخواه سعی می کنند واکنش بایدن به این قضیه را ببینند احتمالا این حمله ها از سوی نیروهایی بوده که تحت حمایت ایران است
این رسانه وابسته به سعودی در گفتگو با غسان عاشور کارشناس خود در امریکا ادعا کرد بیشتر از یک سال پیش خبری آمد که ایران می خواهد یک مجموعه جدید شبه نظامی در عراق ایجاد کند و بیاید افرادی را که نخبه هستند از گروه های ملیشیای فعلی جدا و یک میلیشای مشترک ایجاد و تحت عناوین مختلف از جمله همین اولیای دم اهدافی را برای حمله تعیین کند.
در همین ارتباط هدف قراردادن مناطق مسکونی در اربیل نیز می تواند در چارچوب این تحلیل قابل تامل باشد
مقام های کرد می گویند سه تن از اهالی شهر هم دراین حملات زخمی شدند که حال یکی از آنها وخیم گزارش شده است.
اینکه مناطق مسکونی نیز هدف قرار گرفته است مشکوک به نظر می رسد و می تواند در چارچوب همسویی مردم این منطقه با نظامیان امریکایی و دوری از مرکز و ایجاد تنش با ایران بر اساس فضاسازی رسانه ای ارزیابی شود.
-------------------------------------------------------------
رضا محمدمراد