آیا مثلث ترامپیسم، نتانیاهو و سلمانیسم دست رو دست خواهند گذاشت؟!
بعد از شکست ترامپیست ها در انتخابات ریاست جمهوری و کنگره امریکا, احتمال خارج شدن نتانیاهو و محمدبن سلمان از گردونه قدرت وجود دارد اما آیا آنها دست روی دست خواهند گذاشت؟
بعد از شکست ترامپیست ها در انتخابات ریاست جمهوری و کنگره امریکا مجموعه ای از چالش ها علیه آنها در داخل امریکا و در خارج نیزعلیه همپیمانانشان و در راس آن محمد بن سلمان در عربستان و بنیامین نتانیاهو در فلسطین اشغالی ایجاد شده است و حتی این احتمال وجود دارد که هر دوی آنها به سرنوشت ترامپ دچار شوند و حداقل برای مدتی از گردونه قدرت خارج شوند.
حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا اینها دست روی دست خواهند گذاشت و برای چالش های پیش رو منتظر خواهند ماند و یا اینکه درست برعکس امکان دارد به اقداماتی متهورانه دست بزنند و حتی برای پاک کردن صورت مسئله تلاش کنند؟
درپاسخ می توان گفت که در گذشته مواردی تقریبا مشابه وجود داشته که به اقدامات متهورانه نیز دست زده اند. برای مثال وقایع 11 سپتامبر سال 2001 امریکا درست زمانی رخ داد که دولت وقت آمریکا هرچند در آن مقطع جمهوریخواه بود اما قصد داشت در نشست مجمع عمومی همان سال حمایت امریکا را از طرح تشکیل دو دولت در اراضی اشغالی فلسطین اعلام کند اما این واقعه نه تنها دستورکار مجموع عمومی همان سال بلکه برای چند سال بعد را نیز تحت الشعاع تروریسم مورد تعریف دولت های وقت رژیم صهیونیستی و امریکا قرار داد و به کلی مسئله فلسطین را به حاشیه برد.
در آن مقطع هنور عربستان باب دوستی با این رژیم باز نکرده بود و آن واقعه را دست راستی های صهیونیستی به رهبری لیکود با استفاده از عوامل نفوذی خود در داخل امریکا مدیریت کردند و حالا عربستان و حداقل جناح حاکم به رهبری محمد بن سلمان را نیز در کنار خود دارند و احتمال اینکه پروژه مشابهی را تدارک ببینند و یا از شیوه های غافلگیرکننده دیگراستفاده کنند وجود دارد چراکه هم ترامپیست ها با توجه به تجربه تحولات چند هفته گذشته به شدت نگران از دست رفتن میراث غیر متعارف چهارسال گذشته خود هستند و هم اینکه نتانیاهو و محمد بن سلمان به شدت موقعیت خود را درخطر می بینند.
در صورتی که نتانیاهو در انتخابات پیش رو شکست بخورد در داخل با احتمال بازداشت و زندان به دلیل سلب مصونیت نخست وزیری و در خارج با خطر پیگرد قضایی از سوی دیوان کیفری بین المللی مواجه است. به همین ترتیب اگر واقعا جو بایدن بخواهد سیاست های اعلامی خود را در منطقه از جمله پایان جنگ یمن عملی کند و آن را به کارنامه دوران چهارساله خود بیفزاید این نتیجه با وجود محمد بن سلمان اتفاق نخواهد افتاد چراکه اگر در وی و یا درجناح حاکم یک چنین ظرفیتی وجود داشت کار اصلا به اینجا نمی کشید و از دیگر سو در صورتی که دولت بایدن بخواهد با محمد بن سلمان کنار بیاید در این صورت همه آموزه های سیاسی خود و حزب دموکرات را زیر سوال خواهد برد.
با وجود یک چنین زمینه هایی احتمال اینکه مثلث ترامپیست های داخل امریکا و جناح های حاکم در فلسطین اشغالی و عربستان به سرکردگی نتانیاهو و محمد بن سلمان به اقدامات متهورانه و یا پیش بینی نشده دست بزنند وجود دارد که این مسئولیت دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی دولت بایدن و همپیمانان آن از جمله اتحادیه اروپا را مضاعف و سنگین می کند.
----------------------------------------
احمد کاظم زاده