پخش زنده
امروز: -
محقق ایرانی و مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان با رد اظهارات مبنی بر اینکه واکسن کرونای ساخته شده بر پایه mRNA موجب تغییر ژنتیکی در بدن فرد میشود گفت: این نوع واکسن قابلیت تطبیق با سویهها و جهشهای ویروس کرونا را دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ستاد ارتباطات و اطلاع رسانی بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص)، آقای وحید خدامی محقق ایرانی و مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان در چهارمین نشست ترویج علم با موضوع بررسی روشهای ساخت واکسن کرونا در مورد ساخت واکسن بر اساس روش mRNA یا امارانای پیامرسان گفت: این روش فناوری جدید دارای جذابیت¬های قابل توجهی است.
وی که همراه با دیگر محققان ایرانی در حال توسعه واکسن کرونا بر پایه فناوری mRNA است، افزود: در این فناوری از یک قطعه رمز تولیدکننده پروتئین برای القای ایمنی به بدن فرد استفاده میشود. در واقع این فناوری رمزترکیب است و به جای در اختیار گذاشتن پروتئین در سلول کاری میکند که سلول خود پروتئین را بسازد.
وی با اشاره به دشواری تولید پروتئین نوترکیب افزود: پروتئین¬ها، گروههای قندی دارند که به دلیل داشتن الگوهای خاص و تفاوتها در شناسایی آنتی ژن، تداخل ایجاد میکنند؛ بنابراین مهم است که در همان فضای داخلی سلول، پروتئین تولید شود.
این محقق ایرانی و مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان با اشاره به مشخصات ویروس کووید۱۹ اظهار داشت: پروتئین این ویروس سهتایی است؛ وقتی این پروتئین را روی سلول قرار میدهیم، سلول در واقع عفونی نمی¬شود، ولی آنتی¬بادی در آن تولید میشود.
خدامی با اشاره به تفاوت¬های mRNA با DNA خاطرنشان کرد: DNA دورشته در سطح خود دارد و پایدار است، ولی مولکولهای mRNA یا آر انای پیام رسان ناپایدار هستند و به این دلیل وقتی برای تولید واکسن استفاده می¬شود، کدژنتیکی دارد و تبدیل به ژنوم نمی¬شود یا حتی پایدار هم نمیماند.
وی تأکید کرد: اینکه گفته میشود تزریق این واکسنها موجب تغییر ژنتیکی میشود، از نظر علمی درست نیست. به همین دلیل است که این نوع واکسن باید در دمای منفی ۷۰ درجه نگهداری شود، اگر دما بالاتر برود، ماده مؤثر واکسن از دست خواهد رفت.
وی در مورد اینکه ساخت واکسن این شرکت دانش بنیان در چه مرحله¬ای است توضیح داد: ما مرحله آزمایش حیوانی را تا ماه آینده تکمیل کرده و وارد اولین مرحله کارآزمایی انسانی میشویم.
لازم به ذکر است؛ چهارمین نشست ترویج علم بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) با موضوع تشریح روشهای ساخت واکسن کرونا صبح امروز (دوشنبه، ۲۷ بهمن) با حضور مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، وحید خدامی، مدیر پروژه ساخت واکسن کرونا بر پایه mRNA، کیهان آزادمنش، مدیر گروه تحقیقات ویروسشناسی انستیتو پاستور، روحالله درستکار، رئیس بخش ویروس شناسی دانشگاه بقیة الله و سیدرضا بنی هاشمی، مدیر بیوتکنولوژی و آزمایشگاه مرکزی مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی برگزار شد.
بنیاد مصطفی (ص) در حوزه گفتمان سازی علم به اهدافی همچون «اثر گذاری بر سیاستگذاری برای حرکت جمعی و ایجاد وجدان علمی مشترک در جهان اسلام جهت رفع وابستگیهای عرصه فناوری و تقویت جهان اسلام» و «تشویق و ترغیب دانشمندان جهان اسلام و مسلمانان سراسر جهان در جهت تولید علم و توسعه فناوری و افزایش رفاه، امنیت و سلامت جامعه بشری» با استفاده از روشهای ترویج علم میپردازد. از همین رو یکی از برنامههای این بنیاد با نام "نشست ترویج علم بنیاد مصطفی (ص) " طراحی شده است.
نشستهای پیشین ترویج علم بنیاد مصطفی (ص) با موضوعاتی، چون "بررسی روند درمان ویروس کرونا از طریق پلاسما درمانی" (نشست اول، ۱۲ تیر) و " بررسی سیستم هوشمند تشخیص کووید ۱۹" (نشست دوم اول مرداد) و "آخرین دستاوردهای حوزه واکسن کرونا" (نشست سوم ۲۹ شهریور) برگزار شده است.