پخش زنده
امروز: -
وزیر نفت گفت: صلاحیت حرفهای برای جذب افراد بسیار مهم است و به جای اتلاف وقت با برگزاری دورههای تخصصی، افراد را به لحاظ حرفهای توانمند کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای بیژن نامدار زنگنه در مراسم اعطای گواهینامه صلاحیت حرفهای به استعدادهای جوان مدیریتی صنعت نفت، افزود: برخی افراد به شخصیتهای سیاسی متوسل میشوند تا استخدام شوند، اما اگر صلاحیت، حرفهای باشد، افرادی که صلاحیت نداشته باشند کنار میروند.
وی اضافه کرد: اکنون زمانی نیست که به واسطه مدرک، افراد را جذب کنیم چرا که موجب اتلاف وقت و سرمایه انسانی میشود بلکه باید در کنار مدرک، حرفهای گری داشته باشد.
زنگنه گفت: باید به جای اتلاف وقت و ایجاد هزینه برای کشور در خصوص اینکه نیروها برای گرفتن مدرک بالاتر تلاش کنند، با برگزاری دورههای تخصصی، افراد را به لحاظ حرفهای توانمند کنیم.
بیشتر بخوانید؛
وی افزود: برای صلاحیت پیمانکار مشاور، روش گذاشتیم، اما احزار صلاحیت حرفهای مدیر پروژه ضروری نیست که این یک مشکل است.
زنگنه اضافه کرد: صدها ساعت برای احراز صلاحیت حرفهای وقت گذاشته شده است.
وی جوانگرایی را مهم دانست و گفت: ارزیابی افراد را از دیگر موارد مهم جذب نیروها و استعدادها بیان کرد و گفت: در ارزیابی ها، نیروی انسانی دخالت ندارد و با برگزاری دورههای آموزشی، افراد را ارزیابی میکنیم.
وزیر نفت افزود: بسیار مهم است که مدیر و کارمند سلامت روان داشته باشد و مشکلات افراد که باعث تضعیف روان آنان میشود به مجموعه اداره ارتباطی ندارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری افراد تعادل روانی ندارند گفت: این موضوع در استخدام نیروها بسیار مهم است.
زنگنه افزود: در برخی قسمتها ضعیف هستیم از جمله مناقصات که متوجه شدیم افرادی که مناقصه برگزار میکنند مسلط به کار نبودند.
زنگنه توسعه را محصول انسانهای توسعه یافته دانست و گفت: در کشور جاهایی که توسعه یافتیم، انسانهای توسعه یافته حضور داشتند و در جاهایی هم که توسعه نیافتیم، افراد توسعه نیافته کارها را به دست داشتند.
وی افزود: اخلاق جز جدانشدنی توسعه است و مدیر توسعه یافته، نمیتواند بدون اخلاق باشد.
زنگنه با بیان اینکه امروز صاحب مرکزی هستیم که میتوانیم به آن اتکا کنیم گفت: خوشبختانه گواهی نامه ها، تنوع اش زیاد است و این بسیار خوب است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه این مرکز نباید به هیچ وجه سیاسی شود افزود: این مرکز باید صد در صد حرفهای و برای خدمت به صنعت نفت باشد نه برای خدمت به افکار سیاسی یک مدیر و از سوی دیگر باید تعداد مدیران سیاسی کشور محدود باشد.
وی اضافه کرد: عملکرد منشی دفاتر وزرا و مدیران ارشد، موضوع مهمی است که بتوان با او مشورت کرد، این منشیها به لباس وزرا، دکتر رفتن و خوردن به موقع دارو کمک کنند نه فقط بحث نامه نگاری داشته باشند.
زنگنه گفت: در مورد وزیر نیازی به تایید صلاحیت حرفهای نیست و فقط تایید صلاحیت سیاسی او از سوی رئیس جمهور و اخذ رای اعتماد از مجلس کافی است چرا که میخواهد یک سیاستی را پیاده کند.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از پایش عملکرد دریافتکنندگان گواهینامه صلاحیت حرفهای خبر داد.
آقای علی بیاتی با اشاره به روند فرآیندهای کاری این مرکز از مرحله شناسایی استعدادها و ارزیابی توانمندیها تا آموزش و توسعه افراد و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفهای، گفت: عملکرد افراد منتخب، پس از دریافت گواهینامه نیز پایش میشود و نتایج این پایش، ملاک تصمیمگیری برای تمدید یا ابطال گواهینامه در آینده خواهد بود.
وی با بیان اینکه این مرکز در سال ۹۴ با دوراندیشی وزیر نفت تشکیل شد، به اهداف اصلی راهاندازی آن اشاره و عنوان کرد: در این مرکز به دنبال شناسایی استعدادها در حرفههای مختلف و پرورش نسلی نو از مدیران هستیم تا به ویژه در آینده که تعداد زیادی از مدیران صنعت نفت بازنشسته میشوند، از ایجاد شکاف نسلی میان مدیران جلوگیری شود.
بیاتی تصریح کرد: به این منظور، مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نسبت به تعریف گواهینامه صلاحیت حرفهای اقدام کرد که بر مبنای آن، بررسی میشود چه سطحی از مسئولیتها در حرفههای مختلف نیاز است و چه افراد با چه توانمندیها و قابلیتهایی میتوانند عهدهدار سمتهای مختلف باشند.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با بیان اینکه به این ترتیب برای هر حرفه، یک هرم شایستگی و برای هر فرد، یک نقشه راه یادگیری تعریف میشود گفت: مرکز توسعه به طور معمول در حرفههای متعدد فراخوان میدهد تا ارزیابی به نحوی درست و منسجم انجام شود.
وی افزود: ابتدا توانمندیهای کاری ارزیابی میشود و در مرحله بعد شایستگیهای رفتاری، سرانجام نیز با برگزاری آزمونهای دانشی و تخصصی، افراد توانمند شناسایی میشوند که ممکن است فرآیند ارزیابی حتی تا دو سال به طول انجامد.
بیاتی با طرح این پرسش که آیا پس از دریافت گواهینامه، افراد به حال خود رها میشوند؟ گفت: عملکرد افرادی که گواهینامه صلاحیت حرفهای دریافت میکنند، ملاک تعیین تکلیف گواهینامه برای سطوح بالاتر است، به این معنا که اگر عملکرد آنها مطلوب باشد، میتوانند در سالهای آینده برای گواهینامه سطوح بالاتر اقدام کنند، یا برعکس؛ اگر در طول روند ارزیابیها تشخیص بر این اساس باشد که عملکرد مدیر مربوطه نامطلوب است، گواهینامه ابطال خواهد شد.
وی گفت: تاکنون برای مدیران پروژه ۷۸ گواهی صلاحیت، رؤسا و سرپرستان بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچاسئی) ۲۵ گواهی صلاحیت، فرماندهان صحنه ۴۵ گواهی صلاحیت، مدیران عمومی ۴۴ گواهی صلاحیت و اعضای کمیسیون مناقصات ۹۹۴ گواهی صلاحیت صادر شده است که از این میان، ۵۰ نفر از مدیران پروژه و ۴۵ فرمانده صحنه پیشتر گواهی صلاحیت حرفهای خود را دریافت کرده اند و امروز نیز گواهی جمع دیگری از این منتخبان اعطا میشود.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت درباره ویژگیهای مورد نیاز برای فعالیت به عنوان مدیر پروژه در صنعت نفت افزود: از آنجا که پروژهها و طرحهای صنعت نفت سخت و پرتنش است، بهطور طبیعی افراد باید در وهله نخست برای پذیرش هر نوع مسئولیت در این صنعت از حیث روحی و روانی در سلامت کامل باشند.
وی تسلط به زبان انگلیسی، داشتن مهارتهای کامپیوتری، بهرهمندی از سطح هوشی نرمال، برخورداری از شایستگیهای رفتاری، قدرت حل مسئله، توانمندی در مذاکره و قدرت تحلیل را از دیگر معیارها در این زمینه برشمرد.
بیاتی درباره فعالیتهای مرکز نیز گفت: هم اکنون مدیران مالی در مرکز در حال سپری کردن دورههای آموزش و توسعه هستند، همچنین حدود ۷۴ نفر در حال گذراندن فرآیندهای آموزشی طرح استعدادیابی زنان هستند.
به گفته وی، در مجموع تاکنون حدود ۴۱ هزار نفر وارد فرآیندهای ارزیابی مرکز مدیریت توسعه صنعت نفت شدهاند و حدود ۳ هزار و ۲۰۰ نفر در فرآیندهای آموزش و توسعه، مشارکت داشته اند.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با اشاره به تاکید وزیر نفت برای بهره مندی از ظرفیتها و تجارب مدیران بومی و بازنشسته در این مرکز افزود: به طور قطع این حجم از کار بدون کمک این افراد امکان پذیر نبود.
وی اضافه کرد: بیش از ۸۰ درصدکارهای ارزیابی و توسعه این مرکز با همکاری مدیران شاغل و بازنشسته نفت انجام شده و معاونان وزیر نیز همواره همراهی خوبی با فعالیتهای مرکز داشتهاند.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت گفت: نگاه صنعت نفت از مدرکگرایی به حرفهایگرایی تغییر یافته است.
آقای فرزین مینو در آیین اعطای گواهینامههای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منتخبان، هدف و در عین حال دستاورد اصلی شکلگیری مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تغییر الگو از مدرکگرایی به حرفهایگرایی عنوان کرد و افزود: امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابیها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد، بر مبنای ابزارهای این مرکز صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: پیش از ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، ارزیابیها در این صنعت بر مبنای قضاوتهای شخصی بود، در حالی که با ایجاد این مرکز، شایستگیها و توانمندیهای فردی به معیارهای اصلی ارزیابی تبدیل شده است و امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابیها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صورت میگیرد.
مینو با بیان اینکه تنها مدرک تحصیلی برای احراز شغل کافی نیست، گفت: این تفکر که هرچه مدرک تحصیلی بالاتر باشد، توانمندی و شایستگی برای انجام مشاغل رده بالا بیشتر است، اشتباه است، چراکه باید شایستگیهای حرفهای ملاک قرار گیرد.
وی افزود: شایستگی، ترکیبی از دانش، مهارت و توانمندی است و با اتکا به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، امروز به جای آموزش صرف، به سمت توسعه مهارت و شایستگی در حرکتیم.
مینو تصمیم وزیر نفت برای راهاندازی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تصمیمی جسورانه خواند و گفت: تغییر الگو (پارادایم) مدرکگرایی به حرفهایگرایی کار سادهای در کشور نیست.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت اضافه کرد: هم اکنون ابزارهای صنعت نفت برای توسعه افراد از سازوکارهای کلاسیک آموزشی و کلاس صرف استاد - شاگردی فاصله گرفته و به سمت توسعه مهارت با سازوکارهای (مکانیسمهای) جدید آموزشی، الکترونیکی و دستیاری حرکت کرده است.
مینو با بیان اینکه میتوان با صراحت گفت در مجموعه صنعت نفت، تغییر نگاه در حوزه منابع انسانی ایجاد شده است، گفت: اگر این تغییر نگاه به کل کشور تعمیم یابد، آثار آن را میتوان در ارتقای سطح شایستگیهای شغلی شاهد بود.
وی با تأکید بر اهمیت میزان توانمندی، قدرت تصمیمگیری و حل مسئله، رفتارهای فردی، توانمندیهای ذهنی و ویژگیهای روانشناسی افراد علاوه بر معیارهایی مانند مدرک تحصیلی یا سابقه اشتغال، گفت: فرد گواهینامهگیرنده، علاوه بر مدرک تحصیلی مرتبط و تجربه کار به عنوان شرایط احراز سنتی مشاغل در صنعت نفت، دارای مجموعهای از شایستگیها و توانمندیها است که پیش از این در مجموعه صنعت نفت مورد سنجش قرار نمیگرفت.
منتخبان در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیران عمومی و اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی، گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را از مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت دریافت کردند.
در مراسمی که صبح امروز با حضور آقای بیژن زنگنه، وزیر نفت، برگزار شد، منتخبانی که دورههای تعریف شده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشته اند، در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مدیران عمومی و اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی، معرفی شدند و گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را دریافت کردند.
بر این اساس، ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شده است که به دلیل رعایت شیوه نامههای بهداشتی در مقابله با شیوع کرونا، در مراسم امروز تنها ۲۲ نفر به نمایندگی از مجموع منتخبان، گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را دریافت کردند.
در پایان این مراسم، از آقایان رکنالدین جوادی، غلامحسین نجابت، علیاکبر شعبانپور و حمید اکبری به عنوان خبرگان صنعت نفت که مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از توانمندیهای ایشان بهرهمند شده است قدردانی شد.