به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاري فرانسه، با وجود انتشار گزارشهای نه چندان چشمگیر و حتی در برخی موارد یاس انگیز آژانس بین المللی انرژی و سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) درباره چشم انداز و دور نمای بازار نفت، بهای نفت در پایان هفتهای که گذشت به طور چشمگیری، افزایش یافت.
بهای نفت در پایان معاملات نیویورک برای دومین بار از اول امسال تاکنون رکورد زد.
بهای نفت خام سبک برنت دریای شمال، که از آن به عنوان یکی از مهمترین مراجع قیمت گذاری نفت داد و ستد شده در بازار اروپا استفاده میشود در پایان هفتهای که گذشت برای تحویل در ماه آوریل با دو و ۱۰ صدم درصد افزایش ، به ۶۲ دلار و ۴۳ سنت رسید.
بهای هر بشکه نفت خام سبک و شیرین (وست تگزاس اینترمیدییت) هم که برای قیمت گذاری نفت مصرفی آمریکا، به کار برده می شود برای تحویل در ماه مارس با دو و ۱۱ صدم درصد افزایش، به ۵۹ دلار و ۴۷ سنت رسید.
بهای دو شاخص عمده نفتی جهان، یعنی نفت خام سبک برنت دریای شمال و نفت خام سبک و شیرین شاخص نیویورک، که تا بخشی زیادی از معاملات در محدوده قرمز (کاهش) قرار داشت در ادامه معاملات به طور چشمگیری، افزایش یافت و به ترتیب به بالاترین قیمت از ۲۴ و ده ژانویه تاکنون رسید.
بیل اوگرادی کارشناس بخش کارگزاری و خدمات مشاوره سرمایهای شرکت کانفلوئنس اینوستمنت در این باره میگوید: این افزایش قیمت ناشی از روند صعودی بازار به طور کلی است.
این کارشناس نفتی در ادامه تحلیل و ارزیابی خود از اوضاع حاکم بر بازار میگوید: به طور سنتی در این موقع از سال ما معمولا شاهد افزایش ده تا ۱۵ درصدی میزان نفت خام ذخیره سازی شده در اقتصادهای مطرح جهان هستیم و این چیزی عادی است. اما امسال برعکس ما شاهد کاهش میزان نفت خام ذخیره سازی شده در این گونه اقتصادها هستیم و این غیر عادی است. با این توضیحات به نظر میرسد که افزایش تقاضا برای نفت در سطح جهان در مقابل عرضه نفت به بازار جهانی که تقریبا ثابت است علت اصلی افزايش قیمت نفت در بازار جهانی در معاملات این روزها باشد.
گزارشهای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انرژی هر دو حاکی از آن است که چشم انداز روشنی در انتظار بازار نفت نیست. این گزارشها باعث شد تا مقداری از رونق بازارهای نفت در معاملات روز گذشته کاسته شود.
دیوید مدن کارشناس شرکت کارگزاری و مشاور سرمایه گذاری «سی ام سی مارکتس» (CMC Markets) که در زمینه سهام، اوراق قرضه، ارز و مواد اولیه به ویژه نفت و گاز خدمات ارائه میدهد، در این باره میگوید: اوپک در گزارش اخیر خود هشدار داده است که تقاضا برای نفت در سطح جهان به علت بسته شدن کارخانههای و شرکتهای کوچک و متوسط و بنگاههای تولیدی که در نهایت باعث کاهش رشد اقتصادی خواهد شد ممکن است کاهش یابد. علاوه بر این باورند که این سازمانی میان دولتی مستقر در پاریس که وظیفه خط مشی دهی در زمینه امنیت انرژی و تحلیل نوسانات بازار نفت را برای کشورهای صنعتی عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی برعهده دارد در گزارش اخیر خود خاطر نشان کرد بازار نفت همچنان از عرضه بیش از حد نفت اشباع است و این امر در نهایت زمینه ساز کاهش قیمت نفت در بازار جهانی خواهد شد.
فراتر از این نگرانیها درباره نشست بعدی سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و شرکایش غیر عضو آن، به ویژه روسیه که در چارچوب اوپک پلاس { OPEC+} یک گروه نفتی را تشکیل داده اند در حال افزایش است، زیرا سرمایه گذاران و کارگزاران بازارهای انرژی تصور میکنند که این گروه نفتی ممکن است تصمیم بگیرد تولید نفت خود را افزایش دهد.
طبق توافقی که گروه نفتی اوپک پلاس، در پنجم ژانویه به دست آورد میزان کاهش عرضه نفت از هفت میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز به هفت میلیون و ۱۲۵ هزار بشکه در روز در ماه فوریه خواهد رسید. سپس رقم این شاخص در ماه مارس به هفت میلیون و ۵۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. بر اساس این توافق روسیه و قزاقستان مقدار اندکی به تولید خود میافزایند، اما دیگر کشورهای عضو این گروه نفتی در تولید خود هیچ گونه تغییری اعمال نخواهند کرد.
۲۳ کشور تولید کننده نفت که با هم گروه نفتی اوپک پلاس، اوپک+، متشکل از سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و کشورهای متحد غیر عضو آن به ویژه روسیه، را تشکیل داده اند، قرار است نشست بعدی خود را که به صورت مجازی (ویدئوکنفرانس) برگزار میشود در چهارم ماه مارس امسال برگزار کنند. از اول امسال تاکنون دومین باری است که نشست این گروه برگزار میشود.