پخش زنده
امروز: -
روشهای زیادی برای بهبود سلامت روانی وجود دارند. ولی خوردن غذاهای مناسب و خواب کافی از همه مهمتر هستند و در روزهای کرونایی بهبود سلامت روانی بسیار حائز اهمیت است .
تحقیقات نشان دادهاند غذاهایی در طبیعت هستند که سلامت روانی را بهبود میبخشند البته برخی غذاها هستند که سیستم لیمبیک (مرکز احساسات) را تحریک میکنند و باعث التهاب میشوند.
۱. سبزیجاتی که برگهای سبز تیره دارند: غذاهایی مغذی که با التهاب مبارزه میکنند
اگر بخواهید سالمترین غذاهای دنیا را انتخاب کنید، بیشک بهترین انتخاب سبزیجاتی هستند که برگ سبز تیره دارند. این سبزیجات سرشار از مواد مغذی هستند و پیداکردن آنها خیلی هم سخت نیست. اسفناج، کلم کالی و برگ چغندر ازجمله این سبزیجات هستند. دکتر جوئل فورمن در کتاب خود «پایان رژیم» به این گیاهان بمب سبز میگوید. بمب سبز غذاهایی هستند که بیشترین تأثیر را روی تقویت سیستم ایمنی دارند. این گیاهان بهشدت ضدسرطان هم هستند. از جملهی این گیاهان میتوان به سبزیها، انواع لوبیا، پیاز، قارچ، انواع توت و دانهها اشاره کرد.
دکتر فورمن میگوید: «این غذاها از تغییر سلولهای عادی به سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند. آنها سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند. به کمک آنها بدن میتواند به سلولهای پیشسرطانی و سلولهای سرطانیشده حمله کند». سبزیها با انواع التهاب مبارزه میکنند. در ماه مارس سال ۲۰۱۵ مقالهای در مجلهی JAMA در همین زمینه منتشر شد. بهگفتهی این مقاله، افسردگی شدید به التهاب مغز مربوط میشود. سبزیها سرشار از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین K و همچنین مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی هستند. بههمیندلیل هم برای مبارزه با التهاب خیلی اهمیت دارند.
۲. گردو: سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است که خلقوخو را بهبود میبخشد
خواص گردو بسیارند. گردو یکی از منابع اصلی اسیدهای چرب امگا ۳ است. چندین تحقیق درمورد امگا۳ انجام شده است. همهی آنها نشان میدهند این اسیدهای چرب در بهبود عملکرد مغز مؤثرند و علائم افسردگی را کاهش میدهند. یکی از جالبترین این تحقیقات در مجلهی روانشناسی بریتانیا منتشر شد. نویسندهی این تحقیق میپرسد چرا بسیاری از تحقیقات زیست شناختی، از ژنتیک گرفته تا داروسازی، به انتقالدهندههای عصبی مربوط میشود. درحالیکه تقریبا ۸۰ درصد مغز پستانداران از چربی (لیپید) تشکیل شده است. امروزه تحقیقات زیادی نقش اساسی لیپیدها را در عملکرد مغز بررسی کردهاند. درعینحال غذاهای مدرن روزبهروز از این اسیدهای چرب امگا۳ دورتر میشود. در قرن اخیر، این دوری باعث شده که شاهد افزایش چشمگیری در بیماریهای روانی باشیم.
٣. آووکادو: اسید اولئیک موجود در آووکادو به مغز قدرت میدهد
بهتر است یک آووکادوی کامل را هر روز در سالاد خود بریزید و برای ناهار بخورید. آووکادو به شما انرژی میدهد، چون سرشار از چربیهای مفید برای مغز است. مغز شما به این چربیها نیاز دارد تا بهتر کار کند. سهچهارم کالری آووکادو از چربی آن میآید. بیشتر آنها چربیهای اشباعنشده از نوع اسید اولئیک هستند. یک آووکادوی متوسط ۴ گرم پروتئین دارد که بیشتر از میوههای دیگر است. این میوه همچنین سرشار از ویتامین C و ویتامین B12 است. همچنین آووکادو شکر پایین و فیبر رژیمی بالایی دارد. شکر و فیبر موجود در این میوه هر کدام ۱۱ گرم هستند.
۴. انواع توت: پر از آنتیاکسیدانهایی هستند که سلولهای شما را ترمیم میکنند
تمشک آبی، تمشک قرمز، توتفرنگی و تمشک سیاه بالاترین میزان آنتی اکسیدان را درمیان غذاها دارند. سعی کنید انواع توتها را در صبحانهی خود بگنجانید. دربارهی این موضوع تحقیق در مجلهی پزشکی تغذیه و محیط منتشر شده است. در این تحقیق نیمی از بیماران برای دو سال با آنتیاکسیدان و نیمی از آنها با پلاسبو درمان شدند. بعد از ۲ سال آنهایی که با آنتیاکسیدان درمان شده بودند، افسردگی خیلی خفیفتری داشتند. آنتیاکسیدانها مثل تعمیرکار DNA عمل میکنند. آنها سلولها را تعمیر میکنند و در پیشگیری از سرطان و سایر بیماریها مؤثرند.
۵. قارچ: ابزارهای مفیدی برای کاهش قند خون
با خواص قارچ چقدر آشنایی دارید؟ قارچ به دو دلیل برای سلامتی روحی مفید است. اول اینکه باعث کاهش قند خون میشود و حال روحی شما را بهتر میکند. قارچ همچنین یک پروبیوتیک است، یعنی از باکتریهای مفید روده مراقبت میکند. سلولهای عصبی روده ۸۰ تا ۹۰ درصد سروتونین بدن را تأمین میکنند. سروتونین یکی از انواع هورمونهای شادی و یک انتقالدهندهیِ عصبیِ بسیار ضروری است که سلامت عقلی ما را تضمین میکند. درنتیجه، باید خیلی مراقب سلامت رودههای خود باشیم.
۶. پیاز: با سرطان مبارزه میکند
معمولا کسی نمیگوید پیاز باعث بهبودی حال روحی شما میشود. اما، دکتر فورمن این سبزی را یکی از بمبهای سبز سلامتی میداند، زیرا پیاز و خیلی از سبزیجات آلیومی (سیر، پیازچه، پیازکوهی، موسیر و پیاز بهار) خطر ابتلابه چندین نوع سرطان را کاهش میدهند.
دکتر فورمن میگوید: «استفادهی دائم از سیر و پیاز خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش را کاهش میدهد. این سبزیجات همچنین حاوی آنتیاکسیدانهای فلاونوئید ضدالتهاب هستند. این مواد هم خواص ضدسرطانی زیادی دارند». حالا دوباره به رابطهی بین دستگاه گوارش و مغز فکر کنید؛ میبینید که چرا غذاهای ضدسرطان به بهبود حال روحی شما هم کمک میکنند.
۷. گوجهفرنگی: پر از مواد ضدافسردگی
سعی کنید هر روز حداقل ۶ گوجه فرنگی کوچک را در سالاد خود بریزید. چون گوجهفرنگی یکی از منابع اصلی فولیک اسید و اسید آلفالیپوئیک است. هر دوی این مواد برای مبارزه با افسردگی بسیار مفید هستند. مقالهای در این مورد در مجلهی روانشناسی و عصبشناسی منتشر شده است. طبق این مقاله، تحقیقات زیادی نشان میدهند تقریبا یکسوم بیماران افسرده کمبود فولات دارند.
اسید فولیک از افزایش هموسیستئین در بدن جلوگیری میکند. هموسیستئین از تولید انتقالدهندههای عصبی مهم مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین جلوگیری میکند. اسید آلفالیپوئیک یکی از مواردی است که در رابطهی تغذیه و بدن نقش مهمی دارد. بنابراین میتوانید این ماده را بهعنوان مکمل غذایی استفاده کنید. این ماده کمک میکند گلوگوز به انرژی تبدیل شود؛ بنابراین حالات روحی را بهبود میبخشد.
٨. انواع لوبیا: سرشار از فیبر هستند که حال روحی شما را بهبود میبخشند
از قدیم گفتهاند لوبیا برای سلامتی خوب است. هر چه بیشتر لوبیا بخورید، بیشتر لبخند میزنید. لوبیا در فهرست بمبهای سبز دکتر فورمن هم آمده است. چون این غذا ضد دیابت است و باعث کاهش وزن هم میشود. این غذا برای حال روحی هم خوب است، زیرا بدن آنها را آهسته هضم میکند. بههمینخاطر لوبیا میتواند سطح قندخون را ثابت نگه دارد. هر غذایی که سطح قندخون شما را تنظیم کند برایتان مفید است. این درواقع تنها نوعی از نشاسته است که باید مصرف کنید. بنابراین لوبیا را روی سالاد خود بریزید. با خوردن لوبیا دیگر دلتان نان یا سایر غلات فراوریشده نمیخواهد.
۹. دانهها: منابع کوچک ولی غنی امگا۳
وقتی دلتان میخواهد چپس یا هلههولههای دیگر بخورید، بهجای آن مشتی تخمه بردارید. میتوانید از تخمهی آفتابگردان یا هر نوع تخمهی دیگری که دردسترس دارید استفاده کنید. دانهها هم در فهرست بمبهای سبز غذایی دکتر فورمن هستند.
تخم کتان، شاهدانه و تخم چیا مخصوصا برای بهبود حالت روحی شما خوب هستند. این دانهها سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند. فورمن میگوید: «دانهها مواد مغذی مختلفی دارند که با خیلی از بیماریها مبارزه میکند. بهعلاوه، چربی موجود در دانهها جذب مواد مغذی سبزیجات دیگر را هم افزایش میدهد».
۱۰. سیب: پر از فیبر و آنتیاکسیدانها
بههمراه غذاهای دیگری که در این گزارش آمده، یک سیب هم بخورید. دراینصورت حداقل تا مدتی دیگر محتاج روانشناس نخواهید شد. شاید درمورد خواص سیب چیزهایی بدانید. سیب هم مانند توت سرشار از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها از اکسیدشدن و ایجاد التهاب در سلولها جلوگیری میکنند. آنها همچنین حاوی مقدار زیادی فیبر محلول هستند. فیبر محلول نوسانات سطح قندخون را متعادل میکند. میتوانید بهعنوان میانوعده کرهی بادام را روی تکههای سیب بمالید. دراینصورت هم اسیدچرب امگا۳ و هم فیبر به بدن خود رساندهاید. بد نیست بدانید سیب یکی از میوههای مفید برای افراد دیابتی است.