آب سنندج گوارا میشود؟
از قدیمیها شنیده بود که برای آوردن آب به چشمه میرفتند، ولی فکرش را هم نمیکرد که خودش روزی میراث دار قدیمیها باشد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، از پارسال طعم و بوی آب برایشان غیرقابل تحمل شد و هر وقت هم که معترض شدند، تنها این را شنیدند که آب سالم و بهداشتی است، آبی که نمیشد به آن لب زد.
جاده پشت پارک ۲۸ دی کمربندی آبیدر و بعد هم امانیه، کمی بالاتر کانی سهنگ شکین (چشمه سنگ شکن) است، همان جایی که چند سالی است به آنجا میروند تا آب آشامیدنی بیاوردند.
دبههایش را در نوبت میگذارد و منتظر میماند تا نوبتش برسد، مرکزنشین است، ولی مثل روستاهای سالهای دور برای آب دبه به دست روانه چشمهها میشود.
فضای مجازی پر شد از عکس دبههایی که به صف بودند و سنندجیهایی که از چشمههای کوه آبیدر برای آشامیدن آب میبرند.
دو سه سالی میشود بحث کیفیت آب شرب سنندج بر سر زبانها افتاده و مدیران شرکت آب و فاضلاب کردستان با اذعان به بدطعم بودن آن بخاطر تغییرات دمایی و پدیده تغذیهگرایی در دریاچه سد قشلاق، بر سلامت و بهداشتی بودن آن همواره تاکید دارند.
ورود مستقیم فاضلاب روستای بیش از ۲ هزار نفری سراب قامیش به سد قشلاق که منبع اصلی تامین آب شهر سنندج و همچنین عمر ۵۰ ساله این سد از مهمترین عوامل ایجاد مشکل آب شرب لوله کشی این شهر است.
مشکل از کجاست؟
معاون راهبری و نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور میگوید: حل اساسی مشکل آب سنندج با طرح انتقال آب از سد آزاد امکان پذیر است، ضمن اینکه آب سد قشلاق به لحاظ شاخصهای کیفی، میکروبی و شیمیایی هیچ مشکلی نداشته و همه شاخصهای مطلوب درحد استاندارد را داراست.
حمیدرضا کشفی پیرامون مشکل طعم و بوی آب شرب شهر سنندج افزود: آب شرب این شهر از سد قشلاق تامین شده که در منطقه این سد، پدیده تغذیهگرایی اتفاق افتاده و این مهم نیز ناشی از ورود آلایندههای متفاوتی از جمله سموم کشاورزی، بخشی از فاضلاب روستاهای اطراف این شهر و پدیدههای دیگری که متناسب با آب و هوای این منطقه به وجود میآید.
وی توضیح داد: عوامل مزبور، موجب شد آب شرب سد قشلاق و تامین کننده اصلی آب شرب شهر سنندج دارای طعم و بو باشد، وقعیت اینکه آب از لحاظ شاخصهای کیفی، میکروبی و شیمیایی مشکلی نداشته و همه شاخصهای مطلوب در حد استاندارد است.
وی خاطرنشان کرد: برای حل اساسی این مشکل تلاش میشود آب سد آزاد را مستقیم به تصفیهخانه شهر سنندج متصل، که اجرای این طرح نیازمند اعتبار است.
کشفی با بیان اینکه طرح ارتقای کیفی آب شرب شهر سنندج تا پایان امسال به اتمام میرسد، گفت: با توجه به نیاز اعتباری پروژه انتقال آب سد آزاد به تصفیهخانه شهر سنندج، برای برطرف کردن مشکل آب شرب این شهر تلاش میشود طرح ارتقای کیفی آب شرب تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
سلامت آب چشمهها
آبی که مردم از چشمهها میبرند خود جای سوال دارد و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان میگوید: تهیه آب از چشمهها بهداشتی نیست.
ابراهیم قادری افزود: هرچند در یکی دو چشمه که بیشتر از آب آن استفاده میشود، آزمایشهای مختصری انجام شده، اما این چشمهها میتواند منبع آلودگی باشند لذا اصلا توصیه نمیکنیم مردم از آب آنها استفاده کنند.
وی اضافه کرد: بحث طعم و بوی آب شرب سنندج تا حدودی در حال رفع شدن است، ولی کار مداوم میخواهد و چیزی نیست که در عرض یکسال رفع شود ضمن اینکه در طول یکسال گذشته با شرکت آب و فاضلاب و آب منطقهای و دیگر ارگانهای مرتب کار کردیم و قدمهای بسیار خوبی برای رفع مشکل هم برداشتهایم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد: تغییر طعم و بوی آب فقط ممکن است در چند محله سنندج وجود داشته باشد که آن هم اصلاح میشود، به هرحال شبکه آب سنندج قدیمی است و آب برخی محلات بدلیل بنبست بودن در شبکه میماند و خارج نمیشود که شیر تخلیه در این محلات در حال نصب است و مرتب شستشو داده میشود.
مشکل طعم آب سنندج کی رفع میشود؟
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان گفت: با توجه به انتقال آب از سد آزاد به قشلاق و افزایش بارندگیها، تا اواخر پاییز مشکل طعم و بوی آب شرب سنندج رفع میشود.
محمد حسین محمدی ادامه داد: فعلا تصمیمی برای توقف انتقال آب از سد آزاد به سد قشلاق نداریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان با اشاره به اینکه نباید انتظار داشت بدی طعم و بوی آب سنندج به صفر برسد، اضافه کرد: امسال نسبت به سال گذشته به دلیل انتقال آب از سد آزاد، طعم آب شرب سنندج بسیار بهتر شده و گلایههای شهروندان نسبت به این موضوع کاهش یافته است.
اعتبار ۲ هزار میلیاردی در راه است
استاندار کردستان گفت: ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار برای تامین آب شرب سالم و مطلوب مورد نیاز شهروندان سنندجی اختصاص یافته است و مشکلی از این لحاظ وجود ندارد.
بهمن مرادنیا افزود: یکی از خواستهای اساسی مردم سنندج تامین آب شرب سالم است که این مهم در سفر چندی قبل رییس سازمان برنامه و بودجه محقق شد.
وی با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه در تامین اعتبار برای انتقال آب سد آزاد به سنندج اعتبارات مورد نیاز را تامین و آن را در بودجه سال آینده گنجانده است، گفت: برای اتمام این پروژه مهم سه هزار میلیارد میلیارد ریال نیاز است که ۲ هزار میلیارد ریال آن آن تامین و مابقی نیز تامین خواهد شد و امیدواریم در یک زمان اندک و مشخص مردم از برکات این پروژه بهرهمند شوند.
مرادنیا اظهار داشت: حدود ۵۰ سال از عمر سد قشلاق گذشته است نه تنها این سد بلکه بسیاری از سدهای موجود در کشور تغذیه گرا شدند.
نوبخت کلنگ اول را زد
۱۵ بهمن بود که محمدباقر نوبخت، کلنگ سامانه انتقال آب از سد آزاد به تصفیه خانه شهر سنندج را زد.
این طرح با هدف تامین نیاز آب شهری سنندج و روستاهای حاشیه مسیر خط انتقال اجرا میشود که آب مورد نیاز طرح از ورودی تونل میانه سامانه انتقال آب آزاد برداشت خواهد شد.
در طرح انتقال مستقیم آب از سامانه آزاد به تصفیه خانه شهر سنندج با انتقال ۵۷ میلیون مترمکعب آب در سال، امکان تامین نیاز آب شهری بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سال تا افق ۱۴۰۵ به همراه نیاز روستاهای میانی مسیر انتقال میسر خواهد شد.
زخمی که هر سال سر باز میکند
خبرها امید بخش، ولی هنوز در حد کاغذ و کلنگ است، مردم سالهاست که دندان روی جگر گذاشته اند و منتظرند مسوولان اقدامی جدی داشته باشند، چند وقت دیگر زمستان تمام میشود و روزهای گرم سال از راه میرسند روزهایی که مردم بازهم بایداز آبی بنوشند که طعمش غیرقابل تحمل است.
در حال حاضر ۳۸۳ هزار و ۱۳۷ مشترک در کردستان از خدمات شرکت آب و فاضلاب بهرهمند هستند که ۱۷۰ هزار مشترک آن مربوط به سنندج است.